Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Keskiviikkona 3.7.2019 klo 19.00-22.02
81§ YSL 93 §:n MUKAINEN YMPÄRISTÖLUVAN PERUUTTAMINEN/ Ympäristölupa YL0116

Lupa
Kahvila/Ravintola Parilan ulkoterassin soittotapahtumia koskeva ympäristölupa YL0116 annettiin teknisen lautakunnan toimesta 30.9.2016 ja se vahvistettiin Vaasan Hallinto-oikeuden päätöksellä 8.6.2018. Luvan sisältö on:
---------
Tekninen lautakunta myöntää Ravintola Parilalle ympäristöluvan enintään viiteen vuotuiseen terassin yhteydessä tapahtuvaan soittoiltaan. Näitä koskevat seuraavat lupamääräykset:
Ilmoitusvelvollisuus
1. Tapahtumapäivämäärät on ilmoitettava 200 m säteellä oleviin asuinkiinteistöihin jaettavalla kirjallisella ilmoituksella vähintään kahta viikkoa ennen tapahtumaa sekä julkisesti kunnan ilmoitustaululla.
Yksittäisen tapahtuman kesto ja vuorokaudenajat
2. Yksittäisen tapahtumakerran soittoaikaa ei rajoiteta.
3. Soiton on loputtava viimeistään kello 01:30 juhannuksena ja muikkumarkkinoiden aikana. Muuna kolmena iltana soiton on loputtava klo 1:00 mennessä.

Melurajat
4. Ennen kello 22:00 soittamisen aiheuttaman melu saa olla välittömästi esiintymislavan edessä enintään 90 dB ja kello 22:00 jälkeen (yöaikaan) enintään 85 dB. Lähimmän häiriintyvän asuinrakennuksen melutaso ei saa ylittää arvoa 55 dB missään vaiheessa. Melutasolla tarkoitetaan soiton aikaista A-taajuuspainotettua keskiäänitasoa (LAeq).
Seuranta
5. Melutasoja on seurattava ja tarvittaessa säädettävä lupamääräysten toteutumiseksi. Käytettävän mittarin tulee olla vähintään 2- tarkkuusluokan melumittari, jossa on ekvivalenttitason mittaus A-taajuuspainotuksella. Seurantatiedot (kellonaika ja mittauslukema) on kirjattava ja kirjaukset on toimitettava vuosittain ympäristölupaviranomaiselle.
Muuta
6. Tämän lupa ei oikeuta käyttämään terassia ja soittolavaa ilman rakennuslain mukaista ilmoitus- tai lupakäsittelyä. Näistä hakijan tai kiinteistön omistajan tulee huolehtia viipymättä.
7. Tässä luvassa käsiteltyä toimintaa ei saa harjoittaa ennen kuin lupa on saanut lainvoiman.

--------------------------
Valvontatapahtumat, kehotukset ja toiminnanharjoittajan kuuleminen
Juhannusaaton 2018 soittotapahtuman melutasoja seurattiin valvontaviranomaisen toimesta. Seurannassa todettiin melutason ylittyneen naapurikiinteistöllä Rno 21:78 (K-P ympäristöterveydenhuollon raportti 5.7.2018). Valvontapöytäkirja annettiin tiedoksi toiminnanharjoittajalle, jota samalla kehotettiin sähköpostitse ryhtymään toimenpiteisiin melutason alentamiseksi ja omavalvonnan tehostamiseksi.
Muikkumarkkinoiden tapahtumasta saatiin vuoden loputtua toiminnanharjoittajan omavalvontaraportti (saapunut 24.1.2019), jossa todettiin, että melurajat ylittyivät myös muikkumarkkinoiden soittotapahtumassa ja että on hyvin vaikea soittaa terassilla luvan mukaisilla melurajoilla.
29.3.2019 pidettiin tekninen toimessa valvontapalaveri (läsnä Miisa Jylhä, Arto Hautala, Jari Kangasvieri), jossa todettiin, että:
-lupaehdot melutason suhteen eivät ole toteutuneet ja todennäköisesti eivät toteutuisi jatkossakaan
-valvontaviranomaisen on ryhdyttävä valmistelemaan luvan peruuttamista koskevaa lupaviranomaisen päätöstä
-vaihtoehtoisesti toiminnanharjoittajalla on lain sallima oikeus hakea luvan muutosta

Toiminnanharjoittajalle annettiin 4.4.2019 edellisen sisällön kertaava kirjallinen kehotus (tämän pykälän liitteenä), jossa hänelle varattiin mahdollisuus antaa luvan peruuttamisasiassa kirjallinen lausunto 30 vrk kuluessa. 4.5.2019 saapuneessa vastineessaan toiminnanharjoittaja toteaa:
” Suurin osa Iiiketoiminnan tuotosta koostuu juuri näistä muutamista ulkosoitto tapahtumista koska kyllähän se asiakkaita houkuttelee paremmin, jos musiikki on terassilla kauniina kesäiltana. Jos ympäristölupa perutaan toiminta pysyy periaatteessa samana, mutta musiikki on sisätiloissa ja asiakas kato on huomattava.”

Lakitausta
Ympäristönsuojelulaki 93 §
Lupaviranomainen voi valvontaviranomaisen aloitteesta peruuttaa luvan, jos:
1) hakija on antanut virheellisiä tietoja, jotka ovat olennaisesti vaikuttaneet luvan myöntämisen edellytyksiin;
2) lupamääräyksiä on valvontaviranomaisen kirjallisesta huomautuksesta huolimatta toistuvasti rikottu siten, että toiminnasta voi aiheutua luvan myöntämisen edellytysten vastainen seuraus;
3) toiminnan jatkamisen edellytyksiä ei saada täytetyksi lupaa muuttamalla.
Asian käsittelyssä noudatetaan, mitä 96 §:ssä säädetään.

vt. rakennustarkastaja
Asiassa käsitellään ensin toiminnanharjoittajan tekemä ympäristöluvan YL0116 muutoshakemus.

Mikäli toiminnalle myönnetään uusi lupa, todetaan tämän pykälän käsittely tarpeettomaksi.

Mikäli lautakunta ei myönnä toiminnalle uutta muutettua lupaa, esitän että ympäristölupa YL0116 perutaan ympäristönsuojelulain 93 §:n kohdan 2 perusteella toistuvien lupamääräysten rikkomusten vuoksi.

Arto Hautala toimi kokouksessa asiantuntijana ja poistui kokouksesta tämän pykälän esittelyn jälkeen.

tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta hyväksyi tehdyn päätösesityksen ja totesi tämän pykälän käsittelyn tarpeettomaksi.