Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 27.08.2019 klo 09.00-12.14
109§ HARKINNANVARAISEN VALTIONOSUUDEN KOROTUKSEN HAKEMINEN
Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Sen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.
Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä. Toimenpiteet aikatauluineen ja euromääräisinä vaikutuksineen on esitettävä valtionosuuden korotusta koskevan hakemuksen liitteessä. Jos toimenpiteitä ei ole päätetty hakuajan loppuun mennessä, on hakemuksen liitteeseen merkittävä
se, milloin valtuusto ne käsittelee ja mitkä toimenpiteet ovat. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja. Valtionosuuden korotus voidaan seuraavina vuosina jättää myöntämättä tai se voidaan myöntää alennettuna, jos esitettyjä toimenpiteitä tai asetettuja ehtoja ei ole noudatettu.
Avustuksen myöntämisen ehtona on myös, että kunta toteuttaa kuntalain 118 §:n mukaisen arviointiryhmän ehdotuksen mukaiset toimenpiteet palveluiden edellytyksen turvaamiseksi. Edellä mainittu ehto koskee niitä kuntia, joihin on asetettu em. lain 118 §:n mukainen arviointiryhmä.
Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotukseen on käytettävissä enintään 10 000 000 euroa. Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 48 §:n 2 momentin mukaan korotusta on haettava valtiovarainministeriön päättämään ajankohtaan mennessä. Hakemukset tulee toimittaa 30.8.2019 mennessä.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus toteaa, että kunnan tilinpäätös vuodelta 2018 oli 563.784,72 euroa alijäämäinen, samoin vuoden 2017 tilinpäätös oli 109.935,32 euroa alijäämäinen. Vuosien 2014-2016 tilinpäätökset ovat olleet ylijäämäisiä. Kunnan taseessa ei ole kertyneitä alijäämiä.

Kunnanhallitus päättää hakea harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 350.000 euroa.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
-------------------------

Harkinnavaraisen hakemista varten on tehty hakemus sekä siihen liittyvä talouden tervehdyttämisohjelma. Hakemus tulee jättää elokuun loppuun mennessä ja liitetietoja voidaan täydentää syys-lokakuun aikana. Tasapainottamisohjelma tulee valtuuston hyväksyä.


Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus merkitsee hakemuksen tiedokseen ja esittää valtuustolle talouden tervehdyttämisohjelman hyväksymistä.


Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Tervehdyttämisohjelma
Avustushakemus