Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 06.07.2017 klo 19.00-20.39
57§ TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA - HYVÄKSYMINEN

Toholampi-Lestijärven tuulipuisto sijoittuu Toholammin ja Lestijärven kuntien alueelle. Lestijärven kunnan puoleinen osayleiskaava-alue (n. 9 km2) sijaitsee Lestijärven kuntakeskuksen pohjoispuolella ulottuen pohjoisimmilta osiltaan Toholammin kunnanrajaan.

Ramboll Finland Oy on laatinut Toholampi-Lestijärven tuulipuiston osayleiskaavaehdotuksen. Kaavaehdotus on ollut yleisesti nähtävillä 30.1-28.2.2017 ja ehdotuksesta pyydettiin lausunnot sekä tiedotettiin kirjallisesti osallisia osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Kaavaluonnoksesta jätettiin 12 lausuntoa ja yksi muistutus. Kaavan laatija on antanut niihin vastineet (liitemateriaalina). Kaavaehdotuksesta saadun palautteen perustella, siihen on tehty muutamia teknisiä muutoksia. Tekniset muutokset on listattu kaavaselostuksen kohdassa 5.7. Teknisistä muutoksista koko tuulipuistohankkeen osalta on käyty työneuvottelu 4.5.2017 (ELY-keskus ja Keski-Pohjanmaan Liitto) ja 10.5.2017 (Luonnonvarakeskus). Neuvotteluissa on käyty lävitse Toholammin kunnan puoleiseen osayleiskaavaehdotukseen tehtyjä teknisiä muutoksia, joilla on pyritty mm. lieventämään koko tuulipuiston välkevaikutuksia, sekä vaikutuksia metsäpeuraan ja suojelualueisiin. Toholammin kaavan tekniset muutokset voimalasijoitteluun ja voimaloiden määrään vaikuttavat koko tuulivoimahankkeen vaikutuksiin lieventävinä.

Kaavaehdotuksessa Lestijärven kunnan puolelle on osoitettu 9 tuulivoimalaa. Kokonaissuunnittelualueelle (Toholampi ja Lestijärvi) on tavoitteena toteuttaa yhteensä 49 voimalaa. Voimaloiden suurin sallittu kokonaiskorkeus maanpinnasta on 230 metriä.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus hyväksyy lausunnoista ja muistutuksesta annetut vastineet. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy MRL 37 §:n mukaisesti Toholampi-Lestijärven tuulipuiston osayleiskaava liiteasiakirjojen mukaisena.

Kunnanjohtajan muutettu päätösesitys
Asian käsittelyä siirretään kunnes ELY:n lausunto on saatu ja neuvottelut heidän kanssaan on saatettu päätökseen.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

------------------------- ELY-keskukselta on saatu oheisen liitteen mukainen sähköposti asiasta.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus hyväksyy lausunnoista ja muistutuksista annetut vastineet. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy MRL 37 §:n mukaisesti Toholampi-Lestijärven tuulipuiston osayleiskaavan liiteasiakirjojen mukaisena.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
------------------------- Valtuusto
Valtuusto hyväksyi MRL 37 §:n mukaisesti Toholampi-Lestijärven tuulipuiston osayleiskaavan liiteasiakirjojen mukaisena.

Juha Salminen esitti kaavan hylkäämistä tuulivoiman saaman valtion tuen takia ja hankkeiden kielteisten vaikutusten takia alueelle ja sen ympäristöön, joten hankkeen eteenpäin vieminen ei ole sen arvoista. Esitystä ei kannatettu.