Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 19.11.2019 klo 09.00-11.50
171§ TERVASENJÄRVEN VIIMEISEN KUNNOSTUSPROJEKTIN HALLINNOINNISTA PÄÄTTÄMINEN
Tervasen järvikunnostushankkeen päätyöt Yli-Lestin Mustikankylällä on tehty neljän harkinnanvaraisen ympäristöhallinnon avustuspäätöksen turvin peräkkäisinä vuosina 2014-2018. Vuoden 2014 hankkeessa kunta toimi hakijana ja hallinnoijana. Jälkimmäiset kolme hanketta on hallinnoinut Osuuskunta Yli-Lestin Tervanen, kunnan antaessa työntekijä -apua hakemuksiin ja raportointeihin liittyen. Kaikissa hankkeissa osuuskunta on vastannut 50% omakustannuksista joko talkootöiden tai rahallisen panostuksen muodossa.
Kunnostus on vielä hieman kesken viimeisten läjitystä odottavien kelluvien turvelauttojen pinta-alan ollessa 4-5 hehtaaria ha. Alkuperäinen pinta-ala oli 30-40 ha. Osuuskunta on alustavasti neuvotellut Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen kanssa viimeisen kunnostusavustuksen saannista siten, että avustus kattaisi 80 % hankkeen kuluista. Tavanomaista suuremman avustuksen saantia osuuskunta on perustellut jatkossa tarjolla olevan talkootyön vähäisyydellä, jo tehdyillä suurilla osakkaiden yksityispanostuksilla, sekä hankkeen merkittävyydellä Lestijärven säilymiseen nykyisessä Erinomaisessa ekologisessa tilassaan. Osuuskunnalle suuri avustus on toisaalta myös ongelmallinen, koska hankkeen ajaksi osuuskunnan tulee saada vastaavan suuruinen pankkilaina juoksevien kulujen peittämiseksi ennen avustusten maksatuksia. Lainan saannista taas ei ole varmuutta ainakaan ennen avustuspäätöksen saantia.
Ely:n ja osuuskunnan keskusteluissa on tullut esille, että mahdollisuutta tavanomaista suurempaan avustukseen edistäisi, mikäli kunta olisi hankkeen hakijana ja hallinnoijana. Osuuskunta on ilmoittanut, että kunnostushanke olisi kaksivuotinen (2020-2021) ja haettava avustus 80 % 120000 € kokonaiskustannuksille. Osuuskunta vastaa lähtökohtaisesti omarahoitusosuudesta mutta myös kunnalta toivottaisiin pientä panostusta. Mikäli Ely:n tulevassa päätöksessä avustus-% jäisi haettua pienemmäksi, osuuskunta (ja kunta) voivat myös luopua hankkeesta ja avustuksesta.

Vuoden 2014 hanke ei ollut erityisen työllistävä kunnan organisaatiossa. Nytkin kyse lienee yhden tai muutaman kaivinkoneurakan kilpailuttamisesta kahden vuoden aikana, talkootyön seurantakirjauksista, sekä maksatushakemusten sekä vuosi- ja loppuraporttien laadinnasta.

Ely-keskukselle osoitettava hakemus vuoden 2020 osalta tulisi tehdä viimeistään 2.12.2019 mennessä.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, että kunta voi olla haettavan hankkeen hakijana ja hallinnoijana.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Merkittiin, että Pentti Untinen ja Pekka Tuikkanen ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1.