Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 20.01.2020 klo 19.00-20.51
10§ VASTINE VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE KIINTEISTÖN VIEMÄRÖINTIPÄÄTÖSTÄ KOSKEVASSA VALITUSASIASSA

Vaasan hallinto-oikeuden diaarinumero 00236/19/5212

Vaasan hallinto-oikeus pyytää teknisen lautakunnan vastinetta koskien tekemään valitukseen lautakunnan 28.1.2019 § 7 tekemään päätökseen, valituksessaan Brandt vaatii lautakunnan päätöksen kumoamista ja että kunnan tulisi korvata hänelle asiassa aiheutuneet kohtuulliset kulut. Päätöksessään lautakunta ei myöntänyt valittajan kiinteistölle vapautusta liittymisvelvollisuudesta kunnan jätevesiviemäriin. Päätöksen perustelut kuuluivat:
”Vapautusanomusten oikeuskäsittelyissä vallinneen linjan mukaan vapautusta harkittaessa on ensisijaisesti tutkittava, onko liittäminen verkostoon kiinteistön omistajalle tai haltijalle lainkohdassa tarkoitetulla tavalla kohtuutonta. Vain siinä tapauksessa, että liittämistä on pidettävä kohtuuttomana, on harkittava muiden Vhl 11 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymistä. Vapautus liittämisestä myönnetään kuitenkin vain kaikkien edellytysten täyttyessä kyseisen kiinteistön kohdalla.
Hakijan kohdalla liittymistä viemäriin ei voida katsoa kohtuuttomaksi. Yhden vakituisen asukkaan kiinteistön viemäröintitarve ei ole Lestijärven kunnan viemärilaitoksen olosuhteissa poikkeuksellisen vähäinen, mikäli kiinteistöllä on vesiliittymä ja vesivessa. Pelkästään asukkaan korkean iän vuoksi vapautuksia ei ole aiemmissa lautakunnan päätöksissä myönnetty. Viemärilaitoksen tulos on ollut vuosia tappiollinen ja laitoksen asianmukainen hoitaminen edellyttää, että sen toiminta-alueelle sijoittuvat kiinteistöt liitetään verkostoon mahdollisimman kattavasti ja tasapuolisesti.”

Valitus on kokonaisuudessaan tämän pykälän liitteenä. Valituksen keskeinen sisältö ja perustelut ovat:
”Liittämisvelvollisuutta koskevaa vesihuoltolain 10 §:ää muutettiin 1.9.2014 voimaantulleella lailla 681/2014. Sen mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeseen kuuluvillakiinteistöillä, jotka sijaitsevat laissa määritellyn taajaman ulkopuolella, ei ole pykälässäsäädettyjen edellytysten täyttyessä velvollisuutta liittyä laitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin.Lain 681/2014 siirtymäsäännöksen mukaan vesihuoltolain aiempaa 10 §:ää sovelletaankuitenkin 31.12.2018 saakka. Näin ollen lautakunta jättää päätöksessään huomioimatta, että lain 119/2001 soveltamiselle määrätty siirtymisaika päättyi 31.12.2018 ja päivänä, jolloin lautakunta on antanut päätöksensä, heidän olisi pitänyt soveltaa lakia 681/2014. Tämän vesihuoltolain 10 §:n 3 momentissa on kolme ehtoa, joiden täyttyessä kiinteistöä ei tarvitse liittää laitoksen jätevesiviemäriin:
1. kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaissa määritellyn taajaman ulkopuolella,
2. kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä on tehty ennen laitoksen toiminta-alueenhyväksymistä, ja
3. jätevesien käsittely täyttää ympäristönsuojelulain vaatimukset.
Näistä ehdoista 1 ja 2 toteutuvat osaltani, ehdon 3 täyttymistä tulee arvioida ympäristönsuojelulain perusteella. YSL (527/2014) 238 §:n mukaan:Jos kiinteistön talousjätevesistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa, 156 §:nojalla annetulla valtioneuvoston asetuksella säädettyjä käsittelyvaatimuksia ei sovelleta sellaisen kiinteistön 9 päivänä maaliskuuta 2011 olemassa olleeseen käyttökuntoiseen jätevesijärjestelmään, jonka kiinteistöllä vakituisesti asuva haltija tai haltijat ovat viimeistään mainittuna päivänä täyttäneet 68 vuotta.
Katson, että 45 vuotta käytössäni ollut järjestelmä umpikaivoineen ei ole aiheuttanutympäristön pilaantumista eikä tule tekemään sitä sinä aikana, kun pystyn asumaan yksintalossani.”


vt rakennustarkastaja

Koska valituksenalainen asia on tullut lautakunnassa vireille 27.9.2018 allekirjoittamalla ja 1.10.2018 saapuneeksi kirjatulla vapautushakemuksella, on lautakunta noudattanut päätöksessään asian vireille tulon aikana voimassa ollutta vesihuoltolakia. Lautakunta katsoo, että tehty päätös ja sen perustelut ovat olleet asialliset ja lain mukaiset.

tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta hyväksyivt. rakennustarkastajan esityksen.

Merkittiin, että Roni Brandtilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1.

Arto Hautala poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen kokouspaikalta.