Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 20.01.2020 klo 19.00-20.51
4§ HULEVESIEN JOHTAMINEN TILALLA KULOHARJU 421-401-18-38, OJALA
TEKNINEN LAUTAKUNTA 28.8.2018§29

SELVITYSPYYNTÖ TEKNISELLE LAUTAKUNNALLE, KIINTEISTÖJEN VIEMÄRÖINTI
Eino Jokisen kirje tekniselle lautakunnalle, saapunut 17.8.2018,d Dnro 3410
Eino ja Brita Jokinen ovat pyytäneet Lestijärven kunnan tekniseltä lautakunnalta kirjallista selvitystä lähettämässään kirjelmässä esitettyihin asioihin 31.8.2018 mennessä. Selvityksen tulee sisältää kaikki ne tiedot ja asiat, jotka koskevat Lestijärven kunnan ja teknisen lautakunnan vastuita tässä asiassa.
Rakennustarkastaja
Eino ja Brita Jokisen lähettämän kirjeen asia koskee syksyllä 2016 viemäröintitöiden yhteydessä tapahtunutta puiden kaatoa, sorapatjan rakentamista sekä veden johtamista Ojalan tontilta Jokisen tontille. Lisäksi kirjeessä pyydetään selvitystä siihen, miksi Jokisenkiinteistöä ei liitetty viemäriin samassa yhteydessä.

Kirjeessä todetaan rakennustarkastaja Kaisa Mäkelän käyneen tontilla 2.7.2018. Mäkelä otti valokuvia, kuuli Eino Jokisen kuvauksen tapahtumista ja lupasi selvittää osaltaan tapahtumien taustoja. Mäkelä oli myöhemmin yhteydessä toiseen osapuoleen, Esa Ojalaan, joka kertoi kiinteistöjen välisestä rajankäynnistä 8.6.2018. Kesälomakaudesta johtuen rajankäyntiin osallistunut toimitusinsinööri ei ollut tavoitettavissa, joten riittäviä tietoja ei saatu ajoissa.Myöhemmin maanmittauslaitoksesta saatiin tieto, että Eino Jokinen on valittanut toimituksesta maaoikeuteen, joten asian käsittely siltä osin on kesken.
Tekninen lautakunta toteaa, että Asko Polvi on toiminut kunnan puolesta valvojana Änäkkälän viemäröintityömaalla. Urakoitsijana on ollut Maanrakennus B.Dahlbacka Oy, jonka työmaapäällikkönä toimi Eero Korte. Dahlbacka Oy on Änäkkälän viemäröintityömaan yhteydessä toteuttanut halukkaiden kiinteistöjen liittämisen kunnan viemäriin.
Eino Jokinen oli syksyllä 2016ilmoittanut halukkuutensa liittyä viemäriin Asko Polvelle, joka on ilmoittanut antaneensa Eero Kortteen yhteystiedot. Eero Korte on kertonut, että Eino Jokinen ei kuitenkaan ole ollut häneen yhteydessä syksyllä 2016, mutta on ottanut yhteyttä syksyllä 2017. Nämä tiedot perustuvat Kaisa Mäkelän käymiin puhelinkeskusteluihin Asko Polven ja Eero Kortteen kanssa.
Tekninen lautakunta toteaa, että kiinteistöt vastaavat itse kunnan viemäriin liittymisestä aiheutuvista töistä tontin rajojen sisäpuolella.Kunta ei siten ole vastuussatöistä tontin rajojen sisäpuolella, missä tontinomistaja voi vapaasti valita käyttämänsä urakoitsijan. Tontin omistajan, Eino Jokisen tuleekin olla yhteydessä suoraan Maanrakennus B.Dahlbackaan asian selvittämiseksi.

Kiinteistöjen välistä rajankäyntiä koskeva käsittely maaoikeudessa on kesken, mistä syystä kunta ei voi ottaa kantaa kuvattuihinkiinteistöjen välisiin tapahtumiin.

Tekninen lautakunta
Tekninen lautakunta toteaa, että kiinteistöt vastaavat itse kunnan viemäriin liittymisestä aiheutuvista töistä tontin rajojen sisäpuolella.Kunta ei siten ole vastuussatöistä tontin rajojen sisäpuolella, missä tontinomistaja voi vapaasti valita käyttämänsä urakoitsijan. Tontin omistajan, Eino Jokisen tuleekin olla yhteydessä suoraan Maanrakennus B.Dahlbackaan asian selvittämiseksi.

Kiinteistöjen välistä rajankäyntiä koskeva käsittely maaoikeudessa on kesken, mistä syystä kunta ei voi ottaa kantaa kuvattuihinkiinteistöjen välisiin tapahtumiin.
-----------------------------------------
TEKNINEN LAUTAKUNTA 3.12.2018§ 60
LAUSUNTO HALLINTO-OIKEUDELLE; SADE- JA HULEVESIEN JA JOHTOLAITTEIDEN SEKÄ SORAPATJAN POISTAMINEN
OIKAISUVAATIMUS TEKNISEN LAUTAKUNNAN AIEMMIN 20.8.2018 TEKEMÄÄN PÄÄTÖKSEEN § 29

Eino ja Brita Jokinen vaativat oikaisua Lestijärven kunnan teknisen lautakunnan 20.8.2018 pöytäkirjan 29 §:n kohdalla tekemään päätökseen koskien otsikolla ”Selvityspyyntö tekniselle lautakunnalle, kiinteistöjen viemäröinti Pikkukannuksen alueella”. Vaatimukset on toimitettu 4.9.2018 päivätyllä kirjeellä, joka on saapunut kuntaan 5.9.2018 Dnro 3418.
Rakennustarkastaja
Eino Jokinen on tehnyt kunnan kanssa liittymissopimuksen syksyllä 2016, mitä teknisen lautakunnan päätöksessä 20.8.2018 ei ole kiistetty. Tämä sopimus ei kuitenkaan koske Jokisen ja Dahlbacka Oy:n välistä sopimusta maanrakennus- ym. töistä tontin rajojen sisäpuolella. Änäkkälän viemäröintityömaan urakoitsijana ollut Maanrakennus B.Dahlbacka Oy viemäröintityömaan yhteydessä toteuttanut halukkaiden kiinteistöjen liittämisen kunnan viemäriin. Kunnan puolesta valvojana toiminut Asko Polvi on ilmoittanut antaneensa Eino Jokiselle Dahlbacka Oy:n työmaapäällikkönä toimineen Eero Kortteen yhteystiedot, mihin Jokisen olisi tullut olla suoraan yhteydessä.

Tekninen lautakunta toteaa, että kirjeessä 5.9.2018 Dnro 3418 kuvatut asiat koskevat kahden maanomistajan sekä kiinteistöillä toimineen urakoitsijan välisiä kiistoja, eikä lautakunnan päätöstä 20.8.2018 §29 muuteta.

tekninen lautakunta
Päätettiin esityksen mukaisesti.
------------------------------------------

TEKNINEN LAUTAKUNTA 28.1.2019§

VAASAN HALLINTO-OIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ VALITUKSEEN KOSKIEN TEKNISEN LAUTAKUNNAN 8.10.2018 § 35 TEKEMÄÄ PÄÄTÖSTÄ.
Asian diaarinumero 01382/18/4122.

Vaasan hallinto-oikeus on 12.11.2018 pyytänyt antamaan lausunnon Eino ja Brita Jokisen valitukseen koskien heidänkiinteistölleen sijoitettujen sade- ja hulevesien johtolaitteiden sekä sorapatjan poistamisesta.Muutoksenhaunalainen päätös: Lestijärven tekninen lautakunta 8.10.2018 § 35.

vt rakennustarkastaja

Tekninen lautakunta esittää hallinto-oikeudelle seuraavaa:

- Rantaharju 421-401-18-112 -niminen tila sijaitsee Lestijärven ranta-asemakaava alueella. Kuloharju 421-401-18-38 -niminen tila on kaava-alueen ulkopuolella.LIITE4
- Kyseisellä alueella ei ole kunnallista hulevesijärjestelmää.
- Sekä pinta- ja hulevesien imeyttäminen omalle kiinteistölle että pienimuotoinen maanrakennustyöei ole toimenpiteenä kunnan rakennusjärjestyksen mukaan luvanvaraista.
- Imeytyspaikan ja maarakennuskohdanomistuksesta ei ole selvyyttä, koska raja-asia on riidanalaisena jätetty maaoikeudelle käsiteltäväksi ja käsittely on edelleen kesken.
- Maankäyttö- ja rakennuslain 103e§ mukaankiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä hulevesien hallinnasta.
- Teknisellä lautakunnalla ei ole mahdollisuutta ryhtyä maankäyttö- ja rakennuslain 103k§ mukaisiin toimenpiteisiin ennen maanomistuksen selkeämistä.
- Ns. sorapatjan rakentaminen ei ole rakennusluvan varaista eikä näinollenkuulu rakennusvalvontaviranomaisellevaan asia kuuluu naapuruussuhdelain alaiseen toimintaan ja sitä kautta poliisin tehtäviin.
- Ennen maanomistuksen selkeämistä ei tekninen lautakunta ole voinut ottaa hulevesiasiaa käsiteltäväkseen ja ei ole toiminut hallintolainkäyttölain 74§:n tarkoittamalla viiveellä eikä ole näin ollen korvausvelvollinen.

tekninen lautakunta

Asia hyväksyttiin.
-------------------------------


TEKNINEN LAUTAKUNTA 20.1.2020§4

HULEVESIEN JOHTAMINEN TILALLA KULOHARJU 421-401-18-38, OJALA

Maanmittauslaitos ilmoitti 12.12.2019, että rajankäyntitoimitus 2018-576447 on rekisteröity. Joten rajankäynti kiinteistöjen 421-401-18-112 Rantaharju (Jokinen Brita ja Eino) ja 421-401-18-38 Kuloharju (Ojala Aino ja Esa) välillä on nyt rekisteröity. Liitteenä toimituskartta.

Aikaisemmista katselmuksista ja nyt virallistuneesta toimituskartasta voidaan selkeästi todeta, että Kuloharju rno 421-401-18-38 tilalta johtaa hulevesiputki suoraan Rantaharju rno 421-401-18-112 tilalle.Hulevesien imeytymisalue on rajankäyntitoimituksen mukaan Jokisten omistamaa Rantaharju -kiinteistöä.Putkea pitkin johdettavien hulevesien voidaan katsoa aiheuttavan haittaa Rantaharjulla oleville rakennuksille.

Maankäyttö ja rakennuslain 103 k §:n mukaankunnan määräämä monijäseninen toimielin voi antaa kiinteistön omistajalle tai haltijalle määräyksen hulevesistä aiheutuvan haitan poistamiseksi.

vt. rakennustarkastaja
Tekninen lautakunta määrää kiinteistön Kuloharju rno 421-401-18-38 omistajat Aino ja Esa Ojala ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin estämään hulevesien johtuminen tilalle Rantaharju rno 421-401-18-112 ja rakentamaan hulevesiverkosto/-imeytys niin ettei siitä ole haittaa naapurikiinteistölle. Uusi hulevesijärjestely tulee olla rakennettuna viimeistään toukokuun 2020 loppuun mennessä. Uuden verkoston valmistumisesta pitää pyytää Lestijärven rakennusvalvonnalta katselmus. Katselmus tulee pyytää/sopia kaksi viikkoa ennen katselmusajankohtaa.

Päätösesityksestä on kuultu asianosaisia hallintolain 34§:n mukaan 9.1.2020. Kiinteistön Rantaharju tilan omistajat Eino ja Brita Jokinen ovat Lestijokilaakson Laki ja Notariaatti Oy / Lasse Lehtinen toimesta jättäneet liitteenä olevan lausunnon.

vt. rakennustarkastajan muutettu päätösesitys:

Tekninen lautakunta määrää kiinteistön Kuloharju rno 421-401-18-38 omistajat Aino ja Esa Ojala:

-ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin estämään hulevesien johtuminen tilalle Rantaharju rno 421-401-18-112 ja rakentamaan hulevesiverkosto/-imeytys niin ettei siitä ole haittaa naapurikiinteistölle.

-poistamaan Rantaharju tilalle luvattomasti rakennetut hulevesien johtolaitteet ym. rakenteet, sekä saattamaan tilan hulevesin johtamisalue kaikilta osin sellaiseen kuntoo, millainen kiinteistö oli ennen hulevesien johtamista ja johtolaitteiden ym. rakenteiden rakentamista.

Uusi hulevesijärjestely viimeisteltynätulee olla rakennettuna viimeistään toukokuun 2020 loppuun mennessä. Uuden verkoston valmistumisesta pitää pyytää Lestijärven rakennusvalvonnalta katselmus. Katselmus tulee pyytää/sopia kaksi viikkoa ennen katselmusajankohtaa. Rantaharju tilan omistajille ilmoitetaan katselmuksen pitämisestä ja heillä on oikeus osallistua katselmukseen.

tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta hyväksyi vt. rakennustarkastajan muutetun päätösesityksen.