Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 28.01.2020 klo 09.00-12.25
22§ LAUSUNTO KESKI-POHJANMAAN 5. VAIHEMAAKUNTAKAAVAEHDOTUKSESTA

Keski-Pohjanmaan 5. vaihemaakuntakaava – kauppa, ampumaradat, aluerakenne ja kaivostoiminta, koostuu kaupan palvelurakenteen ja mitoituksen ajantasaistamisesta, ampumaratalain huomioimisesta ampumarataverkoston suunnittelussa, yhdyskuntarakenteen sekä liikenneverkon kehittämisperiaatemerkintöjen tarkentamisesta ja kaivostoiminnan sekä suurteollisuuden jätehuollon edellytysten tarkistamisesta Keski-Pohjanmaan maakuntakaavassa.
Tällä vaihekaavalla sisällytetään maakuntakaavaan tarpeellisin osin kaupan palveluverkon mitoitus, jotta maakuntakaava vastaa muuttunutta lainsäädäntöä. Kaupan palveluverkko on vahvistetussa Keski-Pohjanmaan maakuntakaavassa käsitelty edellisen kerran 3. vaihemaakuntakaavassa aikana, jolloin MRL:iin valmisteltiin vähittäiskaupan suuryksikköjä koskevaa lakimuutosta, eikä 15.4.2011 uudistuneen lain erityisiä sisältövaatimuksia (MRL 71 b §) ole sovellettu kaavan vahvistamisessa. Paljon tilaa vaativa erikoistavarakauppa rinnastettiin vähittäiskaupan suuryksiköihin pidennetyn siirtymäsäännöksen täytyttyä 15.4.2017 (MRL 71 a §). Tuorein MRL:n uudistus 21.4.2017 muutti vähittäiskaupan suuryksikön koon yli 4 000 kerrosneliömetrin suuruisiksi myymälöiksi sekä tarkensi sisältövaatimusten ja sijoittumisen periaatteita. Lisäksi kaupan palveluverkon mitoituksessa huomioidaan alueiden käytön yleisien tavoitteiden mukaisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksien ja toimivan kilpailun kehittymisen edistäminen (MRL 5.11 §).
Tässä vaihekaavassa tarkastellaan myös läheisesti kaupan palveluverkkoon liittyvien aluerakenteen ja osin liikenteen merkintöjen ajanmukaisuutta yksittäisten 1. tai 3. vaihemaakuntakaavoissa käsiteltyjen kehittämisperiaate- tai yhdyskuntarakennemerkintöjen osalta. Vaihekaavalla tullaan huomioimaan 12.6.2015 annetun ampumaratalain mukaiset velvoitteet. Lisäksi on tarpeen tarkastella 3. vaihemaakuntakaavassa kohdemerkintöinä esitettyjen kaivosalueeksi soveltuvien alueiden kokonaisuutta suhteessa Kaustisella ja Kokkolassa ympäristövaikutustenarviointiprosessin läpi käyneisiin kaivoshankkeisiin, sekä selvittää Kokkolan suurteollisuusalueen prosessijätealueen sijoittuminen.
Keski-Pohjanmaan 5. vaihemaakuntakaava laaditaan maakunnan kahdeksan kunnan alueelle.
5. vaihemaakuntakaavan ehdotuksessa esitetään keskusverkkona maakuntakeskus Kokkola, muut seudulliset keskukset Kannus, Kaustinen, Halsua, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli, maakuntakeskuksen alakeskuksina Kälviä ja Lohtaja sekä seudullisesti merkittävien kylien verkostona 20 kylää. Taajamatoimintojen alueina esitetään 15 taajamaa ja teollisuus- ja
varastoalueina 18 aluetta. Vähittäiskaupan suuryksiköitä voi sijoittua keskustatoimintojen alueiden ulkopuolella niille varatuille vyöhykkeille Kokkolaan, Kannukselle ja Kaustiselle. Elinkeinoelämää tukevina merkintöinä ympäristövaikutuksiltaan merkittävien teollisuustoimintojen alueelle mahdollistetaan siellä syntyvien jätteiden prosessointi ja loppusijoittaminen. Maakunnan mineraalipotentiaaliset vyöhykkeet on tunnistettu ja kaivosalueita päivitetty vastaamaan uusimpia
hankkeita. Seudullisesti merkittävänä ampumarataverkostona esitetään 7 ampumarataa. Virkistyksen osalta voimassa olevan maakuntakaavan Houraatin virkistyskohteen merkintää tarkennetaan.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus antaa Keski-Pohjanmaan 5. vai­he­maa­kun­ta­kaa­van ehdotuksesta seuraavan lausunnon:
1. Myönteistä on, että keskusta-alueille voi sijoittua merkitykseltään seudullisia vähittäiskaupan suuryksiköitä (min 4 000 k-m²) ja vaikutukseltaan niihin verrattavia kaupallisia palveluja.
2. Kaavassa voidaan todeta vielä selkeämmin, että suuryksiköiden sijoittamiseen kaavaluonnoksen mukaisille keskusta-alueille suhtaudutaan lähtökohtaisesti myönteisesti, koska se tukee kuntien kehittymistä.
3. Todettava selkeästi, että paikallisesti merkittäviä vähittäiskaupan suuryksikköjä (alle 4000 k-m²) on mahdollista toteuttaa kunnan omaan suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin perustuen muuallekin kuin keskusta-alueille
4. Epäselväksi jää, miten suhtaudutaan keskusta-alueiden ulkopuolelle suunniteltuihin seudullisesti merkittäviin suuryksikköihin (yli 4 000 k-m²). Nämä pitää sallia ja lisätä kaavaan, että voidaan toteuttaa kunnan omaan suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin perustuen keskusta-alueiden ulkopuolelle.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.