Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 28.01.2020 klo 09.00-12.25
26§ TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN ESITTÄMIEN TOIMINTAOHJELMIEN HYVÄKSYMINEN


Työsuojelutoimikunta on kokouksessaan 21.1.2020 käsitellyt työsuojelun toimintaohjelmaa ja toimintaohjetta väkivaltatilanteiden varalle ja esittää kunnanhallitukselle niiden hyväksymistä.

Työsuojelun tavoitteena on taata turvalliset ja terveelliset työolot ja tukea työntekijöiden työkykyä. Tehokas työsuojelu on järjestelmällistä ja perustuu työpaikan vaarojen arviointiin ja yhteistyössä tehtyihin suunnitelmiin. Kun työsuojelu on osa jokapäiväistä työntekoa, on työpaikalla helppo luoda yhteisiä työsuojelukäytäntöjä ja toimintatapoja.

Työsuojelu on yhteistyötä ja koskee kaikkia työpaikalla työskenteleviä. Jokaisen on tunnettava oman työnsä ja työympäristönsä vaarat ja tiedettävä, miten niiltä suojaudutaan.
Jokainen on velvollinen noudattamaan työpaikalla laadittuja turvallisuusohjeita, ottamaan huomioon vaaratekijät ja ilmoittamaan työympäristössään havaitsemistaan puutteista esimiehelleen tai työsuojeluvaltuutetulle.

Hyvältä käytökseltä työpaikalla voidaan edellyttää ainakin: oikeudenmukainen ja suvaitsevainen käyttäytyminen, toisten työntekijöiden kuuntelu ja mielipiteiden arvostaminen, puhutaan suoraan niille henkilöille, joita asia koskee, ei selän takana puhumista, pyydetään tarkentamaan tai selvittämään asiaa, jos ei heti ymmärretä mistä on kysymys. (Vähentää epäselvyyksiä ja huhuja), mielipiteet voidaan ilmaista avoimesti ja perustellusti, kannustetaan toisia ja annetaan myös tilaa muille, kohdistetaan kritiikki työhön, ei työntekijään, työntekijä näkee työssään kehittämisen mahdollisuuksia, ei näe vain puutteita, annetaan työkaverille työrauha.

Henkinen väkivalta on pitkään jatkuvaa ja toistuvaa vakavanlaatuista kiusaamista, sortamista, syrjintää tai epäoikeudenmukaista kohtelua, jota vastaan kiusattu kokee olevansa puolustuskyvytön.

Työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan tässä yhteydessä työtehtävien hoitamisen aikana fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi joutumista. Työpaikkaväkivalta on työpaikalla hallittavissa kun sen uhka tiedostetaan ja ennakoidaan sekä sisäistetään työsuojeluvastuuseen kuuluvaksi. Työntekijään kohdistuvaa väkivaltaa työpaikalla ei siis voida sivuuttaa pelkkänä rikosoikeudellisena jälkiselvittelynä, vaan kysymyksessä on aina työhön ja työympäristön olosuhteisiin liittyvä työsuojeluasia.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus hyväksyy työsuojelun toimintaohjelman liitteineen ja toimintaohjeen väkivaltatilanteiden varalle.

Kunnanhallitus hyväksyy työsuojelutoimikunnan esityksen työturvallisuuskoulutuksen ja ensiapukoulutuksen järjestämisestä ja antaa järjestelyt sivistyslautakunnan tehtäväksi.

Kunnanjohtajan lisäys päätösesitykseen
Kunnanhallitus nimeää Jari Kangasvieren työsuojelupäälliköksi enintään 30.6.2020 saakka.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.

Merkittiin, että Osmo Haasiomäki ja Marja Tiala ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1.



Liitteet
Työsuojeluohjelmia