Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 30.3.2020 klo 19.00-20.59
24§ LAUSUNTO VALKEISEN VESIALUETTA KOSKEVASTA ESITYKSESTÄ MOOTTORIAJIONEUVOJEN JA VENEIDEN KÄYTÖN KIELTÄMISEKSI


Metsähallitus on vuokrannut oikeuden Valkeisjärvellä tapahtuvaan kalastukseen ja kalastuksen järjestämiseen Valkeisen leirintäalueelle (Kauko ja Salme Uusitalolle) vuoden 2025 Ioppuun saakka. Valkeisjärven leirintäalueen hakemuksesta Varsinais-Suomen ELY-keskus on kieltänyt niin sanotun yleiskalastusoikeuden eli kalastuslain 7§ mukaisen viehekalastuksen, onginnan ja pilkinnän järvessä vuoden 2025 loppuun saakka (Ely:n päätös 11.7.2019, 1755/5710-19). Kalastus on sallittua vain Valkeisjärven leirinnän myymillä luvilla.

Edellä mainittuun kalastusjärjestelyyn perustuen Valkeisjärven leirintä on nyt tehnyt Etelä-Pohjanmaan Ely-keskukselle esityksen Maastoliikennelain 8 §:n ja Vesiliikennelain 101 §:n mukaisista rajoituksista, joilla kiellettäisiin moottoriajoneuvojen (ml. moottorikelkka ja mönkijä) sekä ulkopuolisten soutu- ja moottoriveneiden käyttö järven vesialueella). Esityksen mukaan näiden käyttö tulisi edelleen sallia esityksen tekijälle eli Valkeisjärven leirintäalueelle muun muassa kalastuksen valvonnan ja kalan istutusten tarpeisiin. Ely-keskus on pyytänyt esityksestä kunnan ja kunnan ympäristöviranomaisen yhteistä lausuntoa.

vtrakennustarkastaja:

Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle oheisen lausunnon antamista.

Valkeisenjärvi on perinteinen virkistyskalastuskohde, jolla kalastus on jo vuosikymmenten ajan tapahtunut erityisluvin. Aiemmin lupia myyvä taho oli metsähallitus ja nyt kalastusoikeuden vuokrannut yrittäjä. Kyseessä on varsin pienialainen järvi, jolla moottoriajoneuvojen tai moottoriveneiden/vesiskoottereiden käyttö voi häiritä itse kalastusta tai aiheuttaa muutoin haittaa kalastuskohteen viihtyisyydelle. Järvi on myös pohjavesialueella sijaitseva orsivesiallas, jonka vettä johdetaan Ojalanperän asutuksen käyttöön. Esitys moottoriajoneuvojen ja -veneiden käyttökiellolle on siten perusteltu ja se voisi olla voimassa toistaiseksi kalastusoikeuden määräajoista riippumatta. Rajoituksen ei kuitenkaan tule koskea vaikeasti liikuntavammaisen henkilön( infa -kortti)käyttöä. Myös virka-, ensihoito- ja pelastustehtävien suorittamiseksi tai muusta vastaavasta syystä välttämätön liikkuminen tulisi olla sallittua kiellosta tai rajoituksesta huolimatta.

Ulkopuolisten, muuhun kuin kalastukseen käytettävien soutuveneiden tai kanoottien käytön tulisi olla edelleen sallittua jokamiehenoikeuksin. Mahdollisen kiellon tulisi siis kytkeytyä vain vuokrattuun ja määräaikaiseen kalastusoikeuteen.

Järvenrantakiinteistön omistajilla tulisi olla oikeus oman soutuveneen käyttöön järvellä myös kalastuksen yhteydessä. Kuitenkin, koska järven kalastusoikeus on vuokrattu, veneiden säilytys tulisi järjestää siten, ettei se rajoita kalastusoikeuden käyttöä. Näin ollen laitureita tai veneen muuta pysyvää säilytystä vesialueella ei tulisi sallia vuokratun kalastusoikeuden voimassaolon aikana. Veneiden säilytys tulisi järjestää maalla omalla kiinteistöllä.

Tekninen lautakunta:

Tekninen lautakunta hyväksyi vt. rakennustarkastajan tekemän esityksen.