Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 11.5.2020 klo 19.06 - 21.31
35§ MAA-AINESLUPAHAKEMUS/P Tuikkanen
tekninen lautakunta 30.3.2020 § 20
Päätösluonnos:

Asia
Maa-aineslain 4 §:n mukainen hakemus maa-ainesten ottamiseksi.

Hakija
Sirkka ja Pekka Tuikkanen, Mustikantie 15, 69450 Yli-Lesti

Lupaviranomaisen toimivalta ja asian vireille tulo
Maa-aineslain 7 §:n mukaan luvan maa-ainesten ottamiseen myöntää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Hakemus on toimitettu kuntaan 7.1.2020.

Ottamispaikka
Lestijärvi, Uutela 421-410-178-2 tila. TM35FINkoordinaatit 392338, 7037597. Alue sijaitsee Yli-Lestin Mustikankylällä noin 450 m Lestijärvi-Kinnula maantien 775 pohjoispuolella

Ottamissuunnitelma
Hakemuksen liitteenä on Maveplan Oy:n 27.11.2019 päivätty ottamissuunnitelma. Ottamisalueen pinta-ala on 1 hehtaari, ottamissyvyys enimmillään 4 metriä ja otettava maa-ainesmäärä 33 000 kiinto-m3. Alueella ei ole tarvetta aineksen murskaukselle. Maaperä on kivetöntä hiekkaa. Ottamisalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.Ottamisajaksi haetaan 10 vuotta. Ottamisen päätyttyä penkat luiskataan noin 1:3 kaltevuuteen. Pintamaat käytetään maisemointiin. Alueelle ei jää pysyviäkaivannaisjätevarastoja. Muotoilun jälkeen alueen annetaan metsittyä luontaisesti.

Ympäristö
Ottamisalue on pohjavesiharjun liepeille muodostunutta hiekkaista reunakerrostumaa, joka kohoaa ympäristöstään 0..3 m. Ottamisalue ja sen lähiympäristö on tavanomaista mäntyvaltaista talousmetsää tai taimikkoa. Alueelta tai se läheisyydestä ei ole tiedossa luonnonsuojelullisia kohteita, eikä alue kuulu maakunnassa tehtyjen inventointien perusteella luonnoltaan, maisemaltaan tai geologialtaan arvokkaiden moreenialueiden joukkoon. Ottamisalueen läpi kulkee traktoritie. Lähin asutus sijaitsee noin 1 km etäisyydellä.

Kaavoitus
Lestijärven oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa (vahvistettu 22.2.2000) ottamisalue kuuluu MM-3 merkintään, eli se on maa- ja metsätalousvaltaisella alueella, jolla ei ole erityisiä käyttörajoitteita.

HAKEMUKSEN KÄSITTELY

Kuuleminen ja tehdyt muistutukset
Asiaa koskeva hakemus ja ottamissuunnitelma on kuulutettu 16.1. – 14.2.2020. Asiakirjat ovat olleet nähtävillä teknisessä toimistossa ja kirjastossa. Kuulutus lähetettiin 13.1.2020 kirjeitse tiedoksi naapurikiinteistöjen (2 kpl) omistajille. Hakemuksesta ei tehty muistutuksia.

Pyydetyt ja annetut lausunnot
Toimintaan ei liity terveysvalvontaan liittyvää murskausmelua ja alue sijaitsee selvästi pohjavesialueiden ulkopuolella. Näin ollen asiassa ei katsottu olevan tarvetta pyytää lausuntoja terveysviranomaiselta tai ELY:ltä.

Tarkastus
Alueella tehtiin maastotarkistus 4.3.2020. Alueella ei havaittu ristiriitaisuuksia suhteessa ottamissuunnitelmaan.

Lainsäädäntö
MAL 3§ mukaan aineksia ei saa ottaa niin, että siitä aiheutuu kauniin maisemakuvan turmeltumista, luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista tai huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa. Ottamispaikat on sijoitettava ja ainesten ottaminen järjestettävä niin, että ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemakuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi.
MAL 6§:n mukaan lupa ainesten ottamiseen on myönnettävä, jos asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty eikä ottaminen tai sen järjestely ole ristiriidassa 3 §:ssä säädettyjen rajoitusten kanssa. Asiaa harkittaessa on otettava huomioon myös lupamääräysten vaikutus.

TEKNISEN LAUTAKUNNAN RATKAISU
Tekninen lautakunta on tarkastanut maa-aineslupahakemuksen ja myöntää S. ja P. Tuikkaselle maa-aineslain 4 §:n mukaisen luvan. Lupa on voimassa 10 vuotta päätöksen antopäivästä lukien.Ottamisessa tulee noudattaa ottamissuunnitelman (Maveplan Oy, 27.11.2019) ohella seuraavia lupamääräyksiä:

  1. Maa-ainesten kokonaisottomäärä on enintään 33000 kiinto-m3, ottamisalue enintään 1 ha ja ottamistaso syvimmillään +156.00 m N2000.
  2. Ottamisalueen rajat tulee merkitä näkyvästi maastoon ennen ottamistoiminnan aloittamista.
  3. Toimintakiinteistön jätehuolto on järjestettävä alueellisten jätehuoltomääräysten mukaisesti www.millespakka.fi). Jätteiden poltto tai pidempiaikainen varastointi alueella on kielletty.
  4. Öljyjen ja polttoaineiden varastoinnista tai työkoneiden huollosta ja käytöstä ei saa aiheutua maaperän tai vesien pilaantumisvaaraa. Alueelle on varattava 200 litraa imeytysturvetta. Mahdollisen öljyvahingon sattuessa on ryhdyttävä välittömiin puhdistustöihin ja ilmoitettava asiasta alueen pelastuslaitokselle ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
  5. Alue on maisemoitava ennen lupa-ajan päättymistä. Alueelta poistetaan kaikki toiminnan aikainen kalusto, tarvikkeet ja jätteet. Reunaluiskausten on oltava maastoon sopeutuvia ja kaltevuudeltaan noin 1:3. Kerätyt pintamaat levitetään ja tasoitetaan luonnonmukaisuutta tavoitellen ottamisalueelle. Alue palautetaan metsätalousmaaksi ja se voidaan metsittää joko istuttamalla tai luontaisesti.
  6. Hakijan tulee vuosittain ilmoittaa otetun aineksen määrä ja laatu NOTTO-tietojärjestelmään (MAL 23 §). Ilmoitus edelliseltä vuodelta tulee tehdä tammikuun loppuun mennessä.
  7. Ennen ottamisen aloittamista kohteessa on pidettävä hakijan ja kunnan valvontaviranomaisen yhteinen alkutarkastus, jossa ottamissuunnitelma ja lupamääräykset käydään läpi ja todetaan alueen maastoon merkitseminen ja vakuusasiat suoritetuiksi.Ottamistoiminnan loputtua ja vakuuden voimassaoloaikana on alueella pidettävä loppukatselmus, jossa todetaan alueen jälkihoidon ja maisemointitöiden riittävyys. Alku- ja loppukatselmuksen kutsuu koolle luvanhaltija.
  8. Lupamääräysten noudattamisen vakuudeksi luvan saajan on toimitettava alkutarkastukseen mennessä 5000 euron suuruinen vakuus lupaviranomaiselle. Vakuus on pidettävä voimassa, kunnes alue on saatettu lupamääräysten mukaiseen kuntoon ja tämä on todettu hakijan kutsumassa ja kunnan valvontaviranomaisen tekemässä lopputarkastuksessa.
  9. Lupamääräysten ja ottamissuunnitelman noudattamisesta riippumatta luvan haltija on vastuussa toiminnasta ulkopuolisille aiheutuvista ennakoimattomista vahingoista.

Päätöksen perustelut
Maa-aineslain (555/1981) 6 §:n mukaan lupa maa‐ainesten ottamiseen on myönnettävä, jos asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty eikä ottaminen ole ristiriidassa MAL 3 §:ssä säädettyjen rajoitusten kanssa. Asiaa harkittaessa on otettava huomioon myös lupamääräysten vaikutus. Alueella ei ole merkittäviä kauneusarvoja tai erikoisia luonnonesiintymiä eikä maa-ainestenotto turmele kaunista maisemakuvaa tai aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa (MAL 3 §). Ottoalue ei sijaitse pohjavesialueella eikä sen läheisyydessä, joten toiminnasta ei aiheudu pohjaveden laadun tai antoisuuden vaarantumista.
Kun toiminnassa noudatetaan lupahakemuksissa, ottamissuunnitelmassa sekä lupamääräyksissä ja näissä mainituissa valtioneuvoston asetuksissa esitettyjä suojaustoimia, ei ottotoiminta aiheuta vaaraa ympäristölle.
Maa-aineslain mukaan lupaviranomainen voi asettaa maisemointi- ja lupamääräysten noudattamiseksi vakuuden. Lestijärven maa-aineslupaviranomainen on tasapuolisen kohtelun vuoksi vaatinut vakuutta kaikkiin maa-aineslupiin. Vakuuden taso on ollut noin 5000 €/ ha ottamisaluetta, mistä tässä tapauksessa tulee lupamääräyksissä vaadittu 5000 euroa. Vakuutta voidaan maisemoinnin etenemisen mukaisesti tai muusta erityisestä syystä hakemuksesta alentaa. Käytännössä luvanhaltija/maanomistaja on vakuuden riittävyydestä riippumatta vastuussa mm. maisemoinnin loppuunsaattamisesta.

Ottamissuunnitelman tarkastusmaksu
Hakijalta peritään ottamissuunnitelman tarkastamisesta ottamismäärään perustuen 253 € sekä lisäksi naapureiden kuulemisista 40 € (2x20). Maksu on yhteensä 293 €. Kyseessä on arvonlisäveroton myynti. Maksu perustuu Lestijärven kunnanvaltuuston 29.5.2015 hyväksymään maa-ainestaksaan.

Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus liitetään päätöksenantoon, joka kuulutetaan erikseen valituksen tekemiselle varatun ajan. Päätös pidetään nähtävillä kuulutusajan.

vt rakennustarkastaja

Lautakunta myöntää maa-ainesluvan päätösluonnoksen mukaisesti

tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta myönsi maa-aineslivan päätösluonnoksen mukaisesti.

Merkittiin, että Aino Syri ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste:Hallintolaki 28 §1.mom.kohta 1.
--------------------------------------------------
Kunnanhallitus on 28.4.2020 § 85 ottanut teknisen lautakunnan pykälät 17-21 käsittelyynsä ja palauttanut ne uudelleen valmisteluun. Perusteluna se, että asiantuntijana toiminut henkilö on osallistunut päätöksentekoon, vaikka hänellä ei ollut oikeutta olla läsnä päätöstä tehtäessä.

tekninen lautakunta 11.5.2020 § 35

vt.rakennustarkastaja

Tekninen lautakunta käsittelee asian uudelleen vt.rakennustarkastajan 30.3.2020 § 20 antaman päätösehdotuksen mukaisesti.



tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta myönsi maa-aineslivan päätösluonnoksen mukaisesti.

Merkittiin, että Aino Syri ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste:Hallintolaki 28 § 1.mom. kohta 1.