Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 11.5.2020 klo 19.06 - 21.31
37§ MENETTELYTAPA MAA-AINESTEN OTTAMISTA KOSKEVIEN LUPIEN MELUMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESSA

tekninen lautakunta 30.3.2020 § 18
Kunnan viimeaikaisissa kiviainesten ottamisluvissa (ympäristö- ja/tai maa-ainesluvissa) ontyypillisesti määrätty pääasiallista melua aiheuttavien toimintojen ajoista seuraavasti:

Melua aiheuttava räjäytys-, louhinta- ja murskaustyö on rajoitettava hakemuksen mukaisesti arkipäiville ja päiväaikaan:
-Räjäyttäminen ja rikotus: MA-PE klo 8.00 – 18.00
-Poraaminen ja murskaaminen MA-PE klo 6.00-22.00
-Kiviaineksen lastaus- ja kuljetusaikataulua ei rajoiteta

YIT Suomi Oy on aikeissa hallinnoida/urakoida joissakin luvat omaavissa kohteissa. Tähän liittyen se on tiedustellut mahdollisuudesta laajentaa rikotusaikasamaksi kuin murskauksellakin. Perusteluina YIT on esittänyt, että rikotuksen murskauksesta poikkeava aikaraja on ongelmallinen, koska rikotusta tehdään yleisesti murskauksen yhteydessä. Lisäksi etäällä asutuksesta olevissa kohteissa rikotuksenkaan ei pitäisi päiväaikaan tehtynä aiheuttaa häiritsevää melua .

Rikotus on toimintaa, jossa räjäytyksessä suuriksi jääneitä kiviä lohkotaan kaivinkoneen hydraulipiikillä murskauslaitteeseen sopiviksi. Toimintaan ei yleensä voida liittää rakenteellista melusuojausta toisin kuin murskauslaitteisiin.

Asiaan liittyvä lainsäädäntö:

Ympäristönsuojelulain 29 §:n mukaan ”ympäristöluvanvaraisen toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävään tai muuhun toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, jos muutos ei lisää ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia tai riskejä eikä lupaa toiminnan muutoksen vuoksi ole tarpeen tarkistaa.”

Lain perusteluiden mukaan olennaisella muutoksella tarkoitetaan laitoksen luonteen tai toiminnan muutosta tai laitoksen laajennusta, josta saattaa aiheutua merkittäviä ihmisten terveyteen tai ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia.

YSL 29 § mainitsee lisäksi, että Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä olennaisen muutoksen määrittelemisestä. Tätä asetusta ei ole vielä annettu.

Menettelyvaihtoehdot:

Mikäli muutos katsotaan olennaiseksi, tulee asia käsitellä kuten ympäristölupakin (30 vrk kuuleminen + lausuntomenettely+päätös+30 vrk valitusaika). Käsittelymaksu voidaan alentaa 30 % tavanomaista lupamaksua pienemmäksi (kunnan ympäristöviranomaisen taksa, valtuusto 29.5.2015 § 13).

Mikäli muutos katsotaan vähäiseksi, lupaan voidaan tehdä väliaikainen tai pysyvä teknisluonteinen muutos. Asiassa tulee kuitenkin kuulla asianosaisia riittäväksi arvioidussa laajuudessa. Menettelyn käsittelymaksu voidaan alentaa 50 % tavanomaista lupamaksua pienemmäksi.

vt rakennustarkastaja

Lautakunta päättää käyttää teknisluonteisen muutoksen menettelyä kohteissa, jotka sijaitsevat yli 1,5 kilometrin etäisyydellä asutuksesta tai erityisistä virkistyskohteista. Menettely käynnistetäänluvan haltijan tekemänperustellun hakemuksen pohjalta. Asian kuuleminen suoritetaan netissä kahden viikon ajan. Mikäli menettelyn kuulemisvaiheessa ilmenee asianosaisten taholta vastustusta, asia siirretään olennaisen muutoksen menettelyyn. Tämä päätös koskee vain kuvailtua päiväajan sisällä kello 6.00-22.00 tapahtuvaa muutosta. Yöajalle laajeneva toiminta vaatii aina olennaisen muutoksen lupamenettelyn.

tekninen lautakunta

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.
--------------------------------------

Kunnanhallitus on 28.4.2020 § 85 ottanut teknisen lautakunnan pykälät 17-21 käsittelyynsä ja palauttanut ne uudelleen valmisteluun. Perusteluna se, että asiantuntijana toiminut henkilö on osallistunut päätöksentekoon, vaikka hänellä ei ollut oikeutta olla läsnä päätöstä tehtäessä.

tekninen lautakunta 11.5.2020 § 37

vt.rakennustarkastaja
Tekninen lautakunta käsittelee asian uudelleen vt.rakennustarkastajan 30.3.2020 § 18 antaman päätösehdotuksen mukaisesti.

tekninen lautakunta

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.