Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > 15.08.2017 klo 19.00-20.20
31§ SUBJEKTIIVISEN PÄIVÄHOIDON RAJAAMINEN 20 h/vko JA VIRIKEHOIDON JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

SUBJEKTIIVISEN PÄIVÄHOIDON RAJAAMINEN 20 h/vko JA VIRIKEHOIDON JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Valmistelija Kirsi Salonen

Eduskunta hyväksyi varhaiskasvatuslain 11a§ ja 11b§ muuttamisesta 1.8.2016 alkaen. Muutos koskee lapsen oikeutta saada kunnan järjestämää varhaiskasvatusta päiväkodissa tai perhepäivähoidossa eli niin kutsutusta subjektiivisesta oikeudesta. Lain mukaan jokaiselle lapselle taataan 20 tunnin viikoittainen varhaiskasvatus. Varhaiskasvatusta on järjestettävä kokopäiväisesti, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät tai opiskelevat päätoimisesti. Vastaavissa tilanteissa lapsella on oikeus esiopetuksen lisäksi järjestettävään varhaiskasvatukseen. Lapsella on oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistämistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Varhaiskasvatusta on järjestettävä 20 viikkotuntia laajemmin myös jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden vuoksi tai se muutoin on lapsen edun mukaista. Tällöin lapsen huoltajilla on vastuu 20 tuntia laajemman varhaiskasvatuksen tarpeen osoittamisesta.

Kunnan tulee järjestää 20 tunnin laajuinen varhaiskasvatus ainakin kahdella vaihtoehtoisella tavalla; päivittäin osa-aikaisesti tai osaviikkoisesti. Vanhemmilla tai muilla lapsen huoltajilla on oikeus valita lapselle tai perheelle sopivin vaihtoehto osa-aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämiseksi. Toiminta on järjestettävä siten, että varhaiskasvatuksen tavoitteet voidaan saavuttaa myös 20 tunnin laajuisessa varhaiskasvatuksessa.

Lestijärvellä ei aikaisemmin ole päädytty rajaamaan subjektiivisen päivähoidon kestoa, sillä lapsiryhmän lukumäärä on pysynyt lain sallimissa puitteissa. Nyt kuitenkin hoitoryhmien koko on kasvanut. Päivähoidon ohjaaja esittää subjektiivisen päivähoidon rajaamista 20 h/vko seuraavalla kahdella tavalla:

  1. osapäivähoito enintään 20 tuntia viikossa, 4 tuntia päivässä klo 8-13 välisenä aikana
  2. osaviikkoisena kokopäivähoitona enintään 40 tuntia 2 viikossa klo 8-16 välisenä aikana. Kun päivähoitoa järjestetään osaviikkoisesti 40 tuntia 2 viikossa, samaa päivähoito paikkaa voi käyttää kaksi lasta seuraavasti; esim. lapsi A 1. viikolla 3 päivää ja toisella viikolla 2 päivää, jolloin lapsi B voi käyttää vastaavasti vapaaksi jäävät hoitopäivät.

Lisäksi päivähoidon ohjaaja esittää että ns. virikehoitoa, jota voi tarjota 3 päivää kuukaudessa menettämättä kotihoidontukea, ei tarjota klo 16 jälkeen arkisin eikä koulujen loma-aikoina. Tällöin saataisiin henkilökunnan työvuorot kohdistettua vastaamaan paremmin tarpeita ja vuosilomat sellaisille ajoille, kun vähemmän lapsia on hoidossa.

Perusopetuksen rehtori:

Sivistyslautakunta hyväksyy päivähoidonohjaajan esityksen mukaisesti ja edellä mainituin perusteluin 1.8.2016 tulleen varhaiskasvatuslain mukaisen subjektiivisen päivähoidon viikkotuntimäärän rajoituksen 20h/viikko. Päätös tulee voimaan 1.9.2017 alkaen.

Sen lisäksi sivistyslautakunta päättää ns. virikehoidosta, että sitä voidaan tarjota vain arkipäivisin 8-16 välillä ja vain siinä tapauksessa, että hoidettavien suhdeluku ei ylity ko. päivinä. Virikehoitoa ei anneta myöskään koulujen loma-aikoina.

Sivistyslautakunta:

Hyväksyttiin.