Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 28.9.2020 klo 19.03-20.35
61§ KOETOIMINTALUPA / LES SOLUTIONS OY

KOETOIMINTALUPA / LES SOLUTIONS OY

Valmistelija: Ympäristösihteeri Mirva Vilppola

Päätösluonnos:

Asia

Päätös ympäristönsuojelulain 119 § mukaisesta koeluontoisen toiminnan ilmoituksesta.

Hakija

LesSolutions Oy, Tapio Pekkarinen

Toimivaltainen viranomainen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon on 5.8.2020 saapunutTapio Pekkarisen (LesSolutions Oy) jättämäkoetoimintailmoitus, jonka käsittely on siirretty kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle 14.8.2020(Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta 2 §:n kohta 12 fja hallintolaki 21 §).

Toiminnan sijainti ja sen ympäristö

Koetoiminta sijoittuu Lestijärven lämpölaitoksen tiloihin, osoitteeseen Rantatie 5. Kyseinen aluesijaitseeParannankankaanpohjavesialueella, luokka 1.Käytettävää tuhkaa varastoidaan pohjavesialueen ulkopuolelle osoitteessaPekanpolku, 69440 Lestijärvi. Läjitysalueella on hiesupohja, jonka päällä on murske sekä reunoilla maapenkka.

Toiminnan kuvaus

Koeluontoisentoiminnan tarkoituksena on testatapolttolaitosten tuhkien käyttämistämetsien ja peltojenlannoitteena.Tuhkat tulevat läjitysalueellekerran viikossa 3:ssa1000 litransuljetussa muovisessakontissa.Tuhkasta valmistetaanlämpölaitoksen tiloissaerityisen laitteiston avulla nestemäistä lannoitetta.Nestemäinen lannoite pakataan 1000 litran kontteihin kuljetettavaksi koealueille.

Toiminnasta aiheutuvat päästöt ja arviot niiden vaikutuksista

Ennalta arvioiden päästöjä ei synny pohjavesiin tai vesistöihin. Pölypäästöt ovat vähäisiä, koska materiaalia kuljetetaan tiiviissä ja suljetuissa konteissa.Sivutuotteena syntyy silikaattia, joka lähtee jatkojalostukseen.

Lausunnot ja kuuleminen

Koska koetoiminta tapahtuu pohjavesialueella, ympäristösihteeri pyysi lausuntoaEtelä-PohjanmaanELY-keskukselta.ELY:nlausunnossa todetaan:

“ELY-keskus katsoo, että ilmoitus on puutteellinen ja sitä tulee täydentää, ennen ratkaisun antamista.

Ilmoitukseen ei ole liitetty hyötykäytettävän tuhkan analyysitodistuksia hyötykäyttö- tai lannoitekelpoisuudesta. Ilmoituksesta ei myöskään käy ilmi minkä laatuista tuhkaa toiminnassa aiotaan hyödyntää. ELY-keskus toteaa, että tuhka luokitellaan jätteeksi, mikäli se ei täytä lannoitevalmistelainsäädännön mukaisia vaatimuksia.

Käsittelypaikka sijaitsee ihan Lestijärven ranta-alueen tuntumassa pohjavesialueella. Toiminta voidaan ELY-keskuksen käsityksen mukaan järjestää, mikäli se tapahtuu sisätiloissa ja tuotannossa käytettäviä aineita ei pääse pihalle, lattialle tai maaperään. Aineita ei saa myöskään päästää viemäriin.

Ilmoituksesta ei käy ilmi, kuinka toiminnassa varaudutaan lannoitteen laadun varmistamiseen, jotta se soveltuu levitykseen. Ilmoituksesta ei myöskään käy ilmi, mitä mahdollisille epäkuranteille erille tehdään, tai jos tuhkan laatu poikkeaa suunnitellusta.

Ilmoituksessa mainittua läjitysalueen sijaintia ei pelkän tien nimen perusteella pystytty arvioimaan. Lestijärven pohjavesialueet on luokiteltu uudelleen, ja pohjavesialueet ovat osin laajentuneet. Varastointikentän tarkempi sijainti tulee tarkentaa ennen ilmoituksen käsittelyä, jotta pohjavesialuetiedot voidaan tarkistaa. Ilmoituksen mukaan alue on murskepohjainen. ELY-keskus katsoo, että alueella varastoitavat lannoiteliuokset eivät onnettomuustilanteessakaan saapäästä maaperään, joten kontit tulee sijoittaa siten, että mahdolliset vuodot tai valumat saadaan kerättyä talteen.

Ilmoituksesta ei käy ilmi mihin tuhkalannoite on tarkoitus levittää. ELY-keskus toteaa, että tuhkalannoitetta ei saa levittää pohjavesialueille. ELY-keskus katsoo, että ilmoitusta tulee täydentää tarkoilla levitysalojen kohdetiedoilla sekä tarkkailusuunnitelmalla, kuinka levittämisen vaikutuksia ympäristöön seurataan, esim. levitysalueiden ojista tms. ELY-keskus huomauttaa, että mikäli tuhkalannoite ei täytä lannoitevalmistelainsäädännön vaatimuksia, se maaperään levitettynäkin on edelleen jätettä, jonka määrästä, laadusta vaikutuksista toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä.

Mikäli tuhkaa aiotaan käyttää lannoitteena, toiminnanharjoittajan tulee olla yhteydessä Ruokavirastoon ja laatia mm.Omavalvontasuunnitelma."

Ilmoittajan kuuleminen lausunnosta

ELY:nlausunto annettiin ilmoittajalle tiedoksi 3.9.2020 ja samalla annettiin mahdollisuus antaa vastinelausuntoon.Ilmoittaja antoi 13.9.2020 vastineen, jossa todetaanmuun muassa seuraavaa:

Toiminta suoritetaan sisätiloissa. Kaikki säiliöt ovat umpisäiliöitä ja viemäriintaiympäristöön ei pääse nesteitä. Lannoiteneste tutkitaan ennen sen levittämistä luontoon,siitä todistusliitteenä.

Epäkurantit erät toimitetaanEkokemilletai ne ajetaan uudelleen laitoksen läpi,jotta epäpuhtaudet saadaan pois. Niitä eikuitenkaan ilmoittajan mukaanpääse syntymään,koskaongelmatuhkia ei käsitellä.

Läjitysalueelle tulee,kun toiminta käynnistyy,valettu pohja.Aluksi tuhka otetaan vastaan konteissa,joten valumia ei pääse syntymään. Alueen kontit peitetään myös muovilla,jottei sadevesi kerry alueelle.

Koetoiminnassa on kysesiitä,että alueen laitosten tuhkat testataan ja otetaan kokeet,mitkä laitokset pystyvät toimittamaanLestijärvelleoikeanlaista tuhkaa lannoitekäyttöön.

Ruokavirastoon on oltu yhteydessä ja on vireillä lannoitteen myyntilupa ja sertifiointi, tällä koetoiminnalla asiaa viedään eteenpäin tutkimuksilla,jotka ruokavirasto on ohjeistanut tehtäväksi.

Koetoiminta metsälevitykseen ja peltolevitykseen on tarkoitus toteuttaa,kuntuloksetnesteistä levitystä vartensaadaan.

Vastineen liitteet

Päätös

Lestijärven kunnan tekninen lautakuntahyväksyyLesSolutions Oy:ntekemän ilmoituksenkoeluontoisesta toiminnasta seuraavin ehdoin:

  1. Koetoimintaa voidaan suorittaa tämän päätöksen mukaisesti1.6.2021saakka.

  1. Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että nestemäistä lannoitetta ei päädypihalle, lattialle, maaperään eikä viemäriin.

  1. Lannoitteen levittämiseen tulee olla maanomistajan lupa.

  1. Tuhkasta valmistettuanestemäistälannoitetta ei saa levittää pohjavesialueelle.

  1. Koetoimintajakson aikanaPekanpolunläjitysalueelle voidaan vastaanottaa enintään 8400t tuhkaa.

  1. Häiriötilanteistatai muista vahingoista tai onnettomuuksista johtuvista poikkeuksellisista päästöistä on viipymättä ilmoitettava Lestijärven ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toiminnanharjoittajanon viipymättä ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi, tilanteenpalauttamiseksiennalleen sekä tapahtuneen toistumisen estämiseksi.

  1. Mikäli koetoiminnassasyntyy ennakoimattomia haittoja, joita ei ole ilmoituksessa mainittu,myönnetty lupa raukeaa,toimintatuleekeskeyttää ja hakea ympäristölupa.

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisentaksan mukaisesti 150 €.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ja päätöksestä perittyyn maksuun saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Tarkempi valitusosoitus liitetään erilliseen päätöksenantoon, joka lähetetään hakijoille ja asianosaisille ja asetetaan julkisesti nähtäville.

tekninen johtaja
Tekninen lautakunta myöntää luvan päätösluonnoksen mukaisesti.


tekninen lautakunta
Hyväksyttiin esityksen mukaisesti.