Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 19.1.2021 klo 19.00-20.34
6§ LESTIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTTAMINEN

Lestijärven kuntaan on toimitettu Jari Kangasvieren toimesta kuntalaisaloite Lestijärven ranta-asemakaavan rakennusoikeuden nostamiseksi.

Aloitteen taustalla on Lestijärven vuonna 2000 hyväksytty ranta-asemakaava, jonka mukaan rakennuspaikalle saa rakentaa enintään kolme rakennusta ja kerrosalaltaan enintään 120 k-m2. Vuonna 2010 kaavan rakennusoikeutta on nostettu niin, että rakennuspaikalle saa rakentaa enintään kolme rakennusta, kerrosalaltaan mantereella 140 k-m2ja saarissa 90 k-m2. Mantereella erillisen saunan maksimikoko on 30 k-m2ja varaston 30 k-m2. Saarissa erillisen saunan maksimikoko on 20 k-m2ja varaston 20 k-m2.

Aloitteessa esitetään, että kunnanhallitus ryhtyisi toimenpiteisiin Lestijärven ranta-asemakaavan muuttamiseksi siten, että rakennuspaikalle saisi rakentaa nykyisen kaavan mahdollistamien rakennusten lisäksi muita rakennuksia seuraavasti:

Aloitteen perusteluissa kerrotaan, että huvimajojen rakentaminen parantaa lomarakennuksen viihtyvyyttä ja nykyistä suurempia puuvarastoja tarvitaan energiahuollon mahdollistamiseksi. Lisäksi vanhojen rakennusten vaaliminen tukee Lestijärven alueen kulttuuriperinnettä.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää siirtää asian valmistelun tekniselle lautakunnalle.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.

---------------------

Tekninen lautakunta 19.1.2021

Lestijärven ranta-asemakaavamerkinnät ja määräykset vuodelta 2010:

RA Loma-asuntojen korttelialue
Rakennuspaikalle saa rakentaa enintään kolme rakennusta. Rakennusoikeuden enimmäismäärä on rakennuspaikka kohtainen, mantereella 140 k-m2, josta erillisen saunan max koko on 30 k-m2 ja erillisen varaston max koko on 30 k-m2. Saarissa 90 k-m2, josta erillisen saunan max koko on 20 k-m2 ja erillisen varaston max koko on 20 k-m2

Omarantaisten rakennuspaikkojen rakennusaluetta ei ole määritelty rakennuspaikkakohtaisesti. Erillinen sauna tulee sijoittaa pääsääntöisesti vähintään 15 m ja muut rakennukset vähintään 30 m etäisyydelle vesirajasta, mikäli maasto- tai maanomistusolosuhteet tontilla eivät vaadi poikkeavaa sijoitusta.

Yhteisrantaisten ja rannattomien rakennuspaikkojen rakennusalue on koko rakennuspaikka. Kaikki rakennukset on sijoitettava vähintään 5 m rakennuspaikan rajasta.

Rakennusten tulee olla harjakattoisia, kattokaltevuudeltaan 1:3 tai suurempi. Rakennukset saavat olla enintään 1½ kerroksisia eikä katto- ja julkisivumateriaaleina saa käyttää kirkkaita heijastavia pintoja sekä rakennusten on muodoltaan ja väritykseltään sovittava ympäröivään luontoon ja rantamaisemaan.

Rakennusten ja rannan väliin on aina jätettävä riittävä suojapuusto. Luontaisen rantavyöhykkeen muuttaminen nurmikoksi tai hiekkarannaksi on kielletty.

Vt rakennustarkastaja:

Tekninen lautakunta esittää, että Lestijärven ranta-asemakaavamääräystä muutetaan kansalaisaloitetta mukaellen seuraavan periaatteen mukaisesti:

RA Loma-asuntojen korttelialue

Rakennuspaikalle saa rakentaa yhden loma-asunnon.
R
akennuspaikalle saa rakentaa enintään viisi rakennusta, myös katokset otetaan huomioon rakennusten lukumäärää laskettaessa. Rakennusoikeuden enimmäismäärä on rakennuspaikkakohtainen, mantereella 140 k-m2, josta erillisen saunan, varaston ja muun kerrosalaan laskettavan rakennuksen, lukuun ottamatta loma-asuntoa, maksimikoko on 30 k-m2. Saarissa rakennusoikeuden enimmäismäärä on 90 k-m2, josta erillisen saunan ja varaston maksimikoko on 20 k-m2.

Saunan vähimmäisetäisyys rantaviivasta on 15 metriä, muiden rakennusten vähimmäisetäisyys rantaviivasta on 30 metriä. Kuitenkin enintään 15 m2 suuruisen katoksen, kodan tai huvimajan vähimmäisetäisyys rantaviivasta on 15 metriä tai maisemallisten perustein vähintään 5 metriä.

Katosten maksimikoko on 20 m2 ja vähimmäisetäisyys rantaviivasta 30 metriä.

Rakennuspaikalla olevia alueen kulttuurihistoriaan liittyviä vanhoja rakennuksia ei huomioida rakennusoikeuden määrää laskettaessa.

Rakennusten tulee olla harjakattoisia, kattokaltevuudeltaan 1:3 tai suurempi. Rakennukset saavat olla enintään 1½ kerroksisia eikä katto- ja julkisivumateriaaleina saa käyttää kirkkaita heijastavia pintoja sekä rakennusten on muodoltaan ja väritykseltään sovittava ympäröivään luontoon ja rantamaisemaan.

Rakennusten ja rannan väliin on aina jätettävä tai istutettava riittävä suojapuusto. Luontaisen rantavyöhykkeen muuttaminen nurmikoksi tai hiekkarannaksi on kielletty.

Tekninen lautakunta:

Käsitellään myöhemmin