Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 19.1.2021 klo 19.00-20.34
8§ LAUSUNTOPYYNTÖ TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN MUUTOSHANKKEEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMASTA

wpd Finland Oy on laatinut kuntien kanssa yhteistyössä Länsi – Toholammin ja Toholampi – Lestijärven Tuulivoimakaavat. Kaikki kaavat ovat lainvoimaisia. Liitteenä kaava-alueet kartalla.

wpd Finland Oy esittää voimassa olevien tuulivoimakaavojen päivittämisen käynnistämistä, koska voimassaolevat kaavamääräykset ovat tuulivoimatoiminnan rakentamisen aloittamisen osalta vanhentuneita. Voimalakehitys on ollut ennalta-arvaamattoman nopeaa ja voimaloiden teho ja maksimikorkeudet ovat kasvaneet merkittävästi aiempien kaavojen aloittamisesta.

Kaavojen päivittämisen tavoitteena on, että voimalat olisivat yksikköteholtaan noin 8 MW. Voimalan tornin korkeus on maksimissaan 180 metriä ja roottorin halkaisija 200 metriä. Voimalan lakikorkeus (roottorin lapa mukaan lukien) olisi enimmillään noin 270 metriä. Tuulipuiston liittämiseksi valtakunnan verkkoon on useita vaihtoehtoja, joita tullaan tarkastelemaan Ympäristövaikutusten arviointi-menettelyssä kaavoitusprosessin rinnalla. Liittymisen jännitetasot voivat olla joko 110 kV tai 400 kV.

Wpd Finland Oy esittää, että kaavoitushanke teetetään konsulttityönä, josta syntyvistä ulkopuolisista kustannuksista vastaisi wpd Finland Oy (jäljempänä ”yhtiö”). Yhtiö vastaisi myös kuulutus- ja muista suorista kuluista. Toholammin ja Lestijärven kunnat vastaisivat kaavan laatimisen edellyttämistä hallinnollisista menettelyistä.Yhtiö ehdottaa, että kunnanhallitus valtuuttaa sopivimmaksi katsomansa henkilön tai henkilöt sopimaan menettelyjen yksityiskohdista yhtiön kanssa.

wpd Finland Oy on valinnut kaavamenettelyä varten Ramboll Oy:n, jonka valinta kaavakonsultiksi hyväksytetään kunnissa erikseen.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus päättää aloittaa Toholampi-Lestijärven tuulipuiston osayleiskaavan päivityksen. Wpd Finland Oy vastaa kaikista kaavoituksen ulkopuolisista konsulttikustannuksista. Yhtiö korvaa kunnalle myös kuulutus- ja muut kaavoituksesta aiheutuvat kulut. Kunnan ja yhtiön kesken laaditaan kaavoitussopimus.
Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja teknisen johtajan sopimaan menettelyjen yksityiskohdista yhtiön kanssa.
Kunnanhallitus hyväksyy kaavan laatijaksi Ramboll Oy:n

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Toholampi-Lestijärven tuulivoimapuiston osayleiskaavan tarkistustyö saatetaan vireille asettamalla kaavahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville. Suunniteltavalla kaavamuutoksella voimaloiden kokonaiskorkeudeksi muutetaan 270 metriä. Voimaloiden yksikköteho on enintään 8 MW ja lapojen pituus enintään 100 metriä. Voimaloiden sijoituspaikat ja kokonaismäärä (9 kpl) eivät muutu voimassa olevasta kaavasta.

Toholampi-Lestijärven tuulipuisto sijoittuu kahden kunnan alueelle. Lestijärven kunnan osayleiskaava-alue sijaitsee Lestijärven kuntakeskuksen pohjoispuolella ulottuen pohjoisimmilta osiltaan Toholammin kunnanrajaan. Etäisyyttä Lestijärven keskustaan on lähimmillään noin 6 kilometriä. MRL 77 §:n perusteella osayleiskaavaa tullaan käyttämään suoraan rakennuslupien myöntämisen perusteena.

Kunnanjohtaja
Lestijärven kunnanhallitus saattaa vireille Toholampi-Lestijärven tuulivoimapuiston tarkastustyön asettamalla kaavahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 30 päivän ajaksi maankäyttö- ja rakennuslain 27 §:n mukaisesti ja pyytää lausunnot Keski-Pohjanmaan liitolta, Etelä-Pohjanmaan eilinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Lestijärven kunnan tekniseltä lautakunnalta, Lestijärven osakaskunnalta sekä naapureilta.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
---------------
Tekninen lautakunta 19.1.2021

Vt rakennustarkastaja:

Teknisellä lautakunnalla ei ole lausuttavaa Toholampi-Lestijärven tuulivoimapuiston osayleiskaavan muutoshankkeen osallistumis- arviointisuunnitelmasta

Tekninen lautakunta:
Lautakunta hyväksyy päätösesityksen