Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Perjantai 22.09.2017 klo 09.00-11.56
168§ LAUSUNTO VUODEN 2018 TAKSILUPAKIINTIÖIDEN VAHVISTAMISTA VARTEN
"Taksiliikennelain 19 §:n mukaan toimivaltaisen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) tulee vahvistaa kuntakohtaiset taksilupien enimmäismäärät vuosittain. Nyt on valmisteilla kiintiöpäätös vuoden 2018 taksilupien enimmäismääräksi Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kunnissa.

ELY-keskus vahvistaa kiintiöt nyt viimeistä kertaa, sillä 1.7.2018 voimaan tuleva laki liikenteen palveluista kumoaa taksiliikennelain ja poistaa taksilupien enimmäismäärää koskevan sääntelyn. Nyt valmisteltava kiintiöpäätös on siten voimassa kesäkuun 2018 loppuun saakka.
Kiintiöpäätöksen perustaksi ELY-keskusseuraa taksin kysynnän ja tarjonnan muutoksia sekä toimialan kannattavuuden kehitystä alueellaan. Samalla ELY-keskusseuraa myös kuluttajien palautetta taksin saatavuudesta ja laadusta sekä taksien riittävyyttä elinkeinoelämän ja kuntien kuljetustarpeiden kannalta. ELY-keskus kerää eri rekistereistä taksiliikennelain 20 §:ssä säädetyt kysyntään ja tarjontaan vaikuttavat tiedot ja tunnusluvut, jotka huomioidaan kiintiöpäätöstä valmisteltaessa.

Taksilupien enimmäismäärät tulee vahvistaa sellaiselle tasolle, että ne eivät rajoita taksien saatavuutta myöskään vilkkaan kysynnän aikana eivätkä heikennä palvelujen laatua.Kiintiöpäätöksessä on myös määrättävä, kuinka moneen taksilupaan sisällytetään esteettömyyttä koskevat vaatimukset ja kuinka monta lupaa myönnetään liitetyn kunnan alueelle. Liitetyllä kunnan alueella tarkoitetaan tässä sellaista kunnan aluetta, joka 31. joulukuuta 2008 tai sen jälkeen on yhtenä kuntana liitetty toisen kunnan osaksi tai muuten lakannut olemasta itsenäinen kunta.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää kunnan lausuntoa taksien riittävyydestä, esteettömän kaluston määrästä sekä taksipalvelujen laadusta alueellaan. Taksipalvelujen riittävyyden osalta pyydetään erityisesti huomioimaan sosiaali- ja terveystoimen sekä opetustoimen henkilökuljetusten järjestämistarpeet. Tietoa pyydetään myös siitä, kuinka monella on oikeus käyttää esteetöntä autoa. Kunnan kuljetuspalveluja koskevan viimeisimmän tarjouskilpailun osalta pyydetään kohteittain tiedot saatujen tarjousten lukumääristä. ELY-keskus pyytää kuntaa ilmoittamaan myös sen, kuinka usein ja millaisiin ostoliikenteen laatua koskeviin sopimusrikkeisiin kunta on joutunut puuttumaan viimeisen vuoden aikana. Lausunnossaan kunta voi myös ottaa yleisesti kantaa taksiliikenteen laatutasoon alueellaan.
Niiden kuntien osalta, joissa on tapahtunut kuntaliitos 31. joulukuuta 2008 tai sen jälkeen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää antamaan em. tiedot sisältävän lausunnon myös liitettyjen kunnan alueiden osalta.
Kuntaa pyydetään palauttamaan lausuntonsa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle 29. syyskuuta 2017 mennessä.”
Kunnanjohtaja
Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa varsinaisiin taksilupiin, mutta sen sijaan kunnanhallitus toteaa, että joukkoliikennepalveluihin tulee kiinnittää Lestijärven osalta enemmän huomiota. Lisäksi kunnanhallitus muistuttaa, että paikkakunnalla toimivien taksien tulee kiinnittää huomiota palvelun laatuun ja saatavuuteen erityisesti päivystysaikana.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.