Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 23.3.2021 klo 19.00-21.25
15§ VIEMÄRIVUODON TILANNEKATSAUS
Pikku-Kannuksen ja Sammalisniemen välissä havaittiin 19.2.2021 viemärivuoto. Mökkikiinteistön jätekaivon takaiskuventtiili oli rikkoutunut, minkä johdosta siirtoviemäristä pääsi tunkeutumaan jätevettä kiinteistön kaivoon. Kaivo tulvi yli ja jätevettä pääsi valumaan ympäristöön. Jätevettä oli valunut pelto-ojaan ja siitä järveen. Asiasta tehtiin välittömästi ilmoitukset ympäristöterveysvalvonnalle sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ja asiaa on hoidettu viranomaisten ohjeiden mukaan.

Kiinteistön kaivo tyhjennettiin ja pelto-ojaan kaivettiin laskeutusallas, josta imettiin siihen kertyvä jätevesi pois. Varotoimenpiteenä Pikku-Kannuksen vedenottamo suljettiin 22.2. ja talousvesi pumpataan tällä hetkellä Palokankaan vedenottamolta. Pikku-Kannuksen raakavedestä otettiin 22.2. näytteet, joiden tulokset olivat puhtaat. Järvestä otettiin 25.2. vesinäytteet vuotopaikan edustalta kolmesta kohdasta sekä jäänpäällisestä vedestä. Tulokset olivat normaalit jabakteeripitoisuudet olivat nollassa paria yksittäistä havaintoa lukuun ottamatta.

Pikku-Kannuksen vedenottamolta ei varotoimenpiteenä johdeta vielä vettä verkostoon. ELY-keskuksen vaatimusten mukaisesti viemärivuodon ja Pikku-Kannuksen vedenottamon väliin asennetaan pohjaveden havaintoputki, josta seurataan vielä pohjaveden laatua. Pikku-Kannuksen vedenottamolla aloitettiin 12.3. juoksutus, jotta pohjaveden virtaus olisi normaalin käytön mukainen ja mahdolliset mikrobit havaitaan näytteenotossa.

Ympäristösihteeri:
Tekninen lautakunta merkitsee viemärivuodon tilanteen tiedoksi.

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta merkitsee tiedoksi.