Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 25.9.2017 kello 19:00-21:00
67§ NOPEUSRAJOITUKSEN ASETTAMINEN TOISTAISEKSI/METSÄHALLITUS
Metsähallitus on lähettänyt kunnalle 5.7.2017 seuraavan sisältöisen kirjeen:
"Metsähallitus Metsätalous Oy hakee liitekarttaan (LIITE67) merkityllä alueella omistamiensa metsäautoteiden nopeuden rajoittamislupaa 40 km/h, toistaiseksi.

Metsähallitus on rakentanut ja kunnostanut omistamaansa tieverkkoa vuosittain ja osa tiestöstä on tehty sellaisiksi, ettei niillä haluta ajettavan yli 40 km/h nopeutta. Tieliikennelain mukaan viimeisin nopeusrajoitusmerkki ennen saapumista yleiseltä tieltä yksityistielle, määrää yksityistiellä noudatettavan korkeimman nopeuden. Useassa kohteessamme tieverkollamme noudatettava laillinen enimmäisnopeuson näin ollen jopa 80-100 km/h. Metsähallituksen omistamaa tieverkkoa käyttää oman käytön lisäksi myös siviili- ja sidosryhmät, liikennemäärissä paikoin jopa enemmän, kuin oma liikennöintimme.

Kuivina ajanjaksoina tiellä oleva päällystemateriaalin sideaine irtoaa herkästi pölynä, ja huonontaa tien kunnossapitoa, sekä lisää päällysteen lajittumista. Lajittumisen seurauksena kiviaines kertyy raiteen sivuun ja ajoneuvon nopeuden kasvaessa on selvästi havaittavissa, että side- ja kiviaines lentää helpommin tien pinnan ulkopuolelle. Lisäksi käytössämme olevat päällysmateriaalit on tehty tarkoituksena kantavuus, ja palvelemaan pääosin raskastapuutavaraliikennettä, myös kelirikkoaikana. Kiviaineksen määrä pintamateriaalista on useilla kohteilla suuri. Murskatun 0-32 mm ja 0-56 mm kiviaineksen lisääntyessä päällystemateriaaleissa, kasvaa rengasrikon riski nopeuden noustessa. Saamme vuosittain palautetta rikkoontuneista renkaista metsäautoteillämme. Nopeuden rajoittaiminen on tällä hetkellä ainoa keino vähentää tiestön kulumista ja rengasrikkoriskiä. Virallisen nopeusrajoituksen myötä tiestöllämme voidaan suorittaa virallista nopeudenvalvontaa. Metsähallitus toivoo Lestijärven kunnalta nopeaa päätöstä asiassa." Allekirjoittajana Petteri Arovainio, tiimiesimies.

Lestijärven kunnan hallintosääntö 28 § kohta 4: Tekninen lautakunta päättää pysyväisluontoisten liikennemerkkien ja liikenteen ohjauslaitteiden asettamisesta ja vahvistaa nopeusrajoitukset kaava- ja yksityisteillä.

Tieliikennelaki 51 §:
51 § (29.6.2016/568)
Liikenteen ohjauslaitteen asettaminen

Liikenteen ohjauslaitteen asettaa maantielle tienpitoviranomainen. Kunta asettaa liikenteen ohjauslaitteen kadulle, rakennuskaavatielle, torille ja muulle vastaavanlaiselle liikennealueelle. Ennen pysyväksi tarkoitetun liikenteen ohjauslaitteen asettamista kunnan on varattava poliisille tilaisuus antaa lausuntonsa asiassa.

Muulle kuin 1 momentissa tarkoitetulle tielle liikenteen ohjauslaitteen asettaa tienpitäjä saatuaan siihen kunnan suostumuksen, jota ei kuitenkaan saa ilman pätevää syytä evätä. Suostumusta ei tarvita tien kunnon taikka tiellä tai sen vieressä tehtävän työn vuoksi tarpeellisten tilapäisten liikennemerkkien asettamiseen.

Taajamaa osoittavan liikennemerkin käyttämisestä päättää kunta kuultuaan maanteiden osalta tienpitoviranomaista. Sanotun liikennemerkin asettaa maantielle tienpitoviranomainen, muulle tielle kunta.


rakennustarkastaja
Tekninen lautakunta myöntää metsähallitukselle liitekarttaan (LIITE67) merkityllä alueella omistamiensa metsäautoteiden nopeuden rajoittamisluvan 40 km/h, toistaiseksi.

tekninen lautakunta
Tekninen lautakunta hyväksyi rakennustarkastajan päätösesityksen.