Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 7.9.2021 klo 19.00-21.05
125§ KOELUONTEISEN TOIMINNAN ILMOITUS / Les Solutions Oy

Päätösluonnos:

ASIA
Päätös ympäristönsuojelulain 119 § mukaisesta koeluontoisen toiminnan ilmoituksesta.

HAKIJA

Les Solutions Oy

TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN
Toimivaltainen viranomainen on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen (Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta 2 §:n kohta 12).

AIEMMAT LUVAT/ILMOITUKSET
Les Solutions Oy:lla oli Lestijärven teknisen lautakunnan hyväksymä koetoimintalupa (28.9.2020, 61§). Koetoimintalupa oli voimassa 1.6.2021 asti.

TOIMINNAN SIJAINTI JA SEN YMPÄRISTÖ
Koetoiminta sijoittuu Lestijärven lämpölaitoksen tiloihin, osoitteeseen Rantatie 5. Kyseinen alue sijaitsee Parannankankaan pohjavesialueella (luokka 1). Käytettävää tuhkaa varastoidaan pohjavesialueen ulkopuolelle osoitteessa Pekanpolku, 69440 Lestijärvi. Läjitysalueella on hiesupohja, jonka päällä on murske sekä reunoilla maapenkka.

TOIMINNAN KUVAUS
Les Solutions Oy on tehnyt uuden 119 §:n mukaisen ilmoituksen koeluonteisesta toiminnasta, koska koronavuosi haittasi heidän koeluontoista toimintaa ja tutkimus jäi kesken. Ilmoitus on tullut vireille 23.8.2021.

Les Solutions Oy valmistaa polttolaitostuhkasta nestemäistä ravinneliuosta, jota voidaan käyttää maanparannusaineena pelloilla ja metsissä. Tuhkasta valmistettavalle ravinneliuokselle on myönnetty käyttöturvallisuuskortti ja koetoimintaa ja tutkimuksia tulisi jatkaa, jotta tuotteelle saataisiin myyntilupa. Koetoiminnan tarkoituksena on kartoittaa laitokset, joiden polttotuhka olisi koostumukseltaan sopivaa ravinneliuoksen valmistamiseen.

Käsiteltävä tuhka tuodaan 10 m3 kontissa ja tyhjennetään läjitysalueelle. Läjitysalueella varastoitava tuhka peitetään. Raaka-aineena on polttolaitoksilta saatu tuhka, joka tutkitaan ja analysoidaan ennen käyttöä. Ravinneliuosta valmistetaan siihen tarkoitukseen kehitetyllä laitteistolla ja lopputuote pakataan 1000 litran muovikontteihin.

TOIMINNASTA AIHEUTUVAT PÄÄSTÖT JA ARVIOT NIIDEN VAIKUTUKSISTA
Ilmoituksen mukaan ennalta arvioiden päästöjä ei synny pohjavesiin tai vesistöihin. Sivutuotteena syntyy silikaattia, joka lähtee jatkojalostukseen.

LAUSUNNOT
Lausunnon pyytäminen uudesta ilmoituksesta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta katsottiin tarpeettomaksi, koska koetoiminnan muutos ei ole ensimmäiseen ilmoitukseen verrattuna oleellinen. Ensimmäisen koetoimintailmoituksen yhteydessä vuonna 2020 pyydettiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunto, koska koetoiminta tapahtuu pohjavesialueella. ELY-keskus on edellisestä ilmoituksesta lausunut seuraavaa:

“ELY-keskus katsoo, että ilmoitus on puutteellinen ja sitä tulee täydentää, ennen ratkaisun antamista. Ilmoitukseen ei ole liitetty hyötykäytettävän tuhkan analyysitodistuksia hyötykäyttö- tai lannoitekelpoisuudesta. Ilmoituksesta ei myöskään käy ilmi minkä laatuista tuhkaa toiminnassa aiotaan hyödyntää. ELY-keskus toteaa, että tuhka luokitellaan jätteeksi, mikäli se ei täytä lannoitevalmistelainsäädännön mukaisia vaatimuksia.

Käsittelypaikka sijaitsee ihan Lestijärven ranta-alueen tuntumassa pohjavesialueella. Toiminta voidaan ELY-keskuksen käsityksen mukaan järjestää, mikäli se tapahtuu sisätiloissa ja tuotannossa käytettäviä aineita ei pääse pihalle, lattialle tai maaperään. Aineita ei saa myöskään päästää viemäriin.

Ilmoituksesta ei käy ilmi, kuinka toiminnassa varaudutaan lannoitteen laadun varmistamiseen, jotta se soveltuu levitykseen. Ilmoituksesta ei myöskään käy ilmi, mitä mahdollisille epäkuranteille erille tehdään, tai jos tuhkan laatu poikkeaa suunnitellusta.

Ilmoituksessa mainittua läjitysalueen sijaintia ei pelkän tien nimen perusteella pystytty arvioimaan. Lestijärven pohjavesialueet on luokiteltu uudelleen, ja pohjavesialueet ovat osin laajentuneet. Varastointikentän tarkempi sijainti tulee tarkentaa ennen ilmoituksen käsittelyä, jotta pohjavesialuetiedot voidaan tarkistaa. Ilmoituksen mukaan alue on murskepohjainen. ELY-keskus katsoo, että alueella varastoitavat lannoiteliuokset eivät onnettomuustilanteessakaan saa päästä maaperään, joten kontit tulee sijoittaa siten, että mahdolliset vuodot tai valumat saadaan kerättyä talteen.

Ilmoituksesta ei käy ilmi mihin tuhkalannoite on tarkoitus levittää. ELY-keskus toteaa, että tuhkalannoitetta ei saa levittää pohjavesialueille. ELY-keskus katsoo, että ilmoitusta tulee täydentää tarkoilla levitysalojen kohdetiedoilla sekä tarkkailusuunnitelmalla, kuinka levittämisen vaikutuksia ympäristöön seurataan, esim. levitysalueiden ojista tms. ELY-keskus huomauttaa, että mikäli tuhkalannoite ei täytä lannoitevalmistelainsäädännön vaatimuksia, se maaperään levitettynäkin on edelleen jätettä, jonka määrästä, laadusta vaikutuksista toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä.

Mikäli tuhkaa aiotaan käyttää lannoitteena, toiminnanharjoittajan tulee olla yhteydessä Ruokavirastoon ja laatia mm. Omavalvontasuunnitelma."

Ilmoittajan kuuleminen lausunnosta
ELY:n lausunto annettiin ilmoittajalle tiedoksi 3.9.2020 ja samalla annettiin mahdollisuus antaa vastine lausuntoon. Ilmoittaja antoi 13.9.2020 vastineen, jossa todetaan muun muassa seuraavaa:

Toiminta suoritetaan sisätiloissa. Kaikki säiliöt ovat umpisäiliöitä ja viemäriin tai ympäristöön ei pääse nesteitä. Lannoiteneste tutkitaan ennen sen levittämistä luontoon, siitä todistus liitteenä. Epäkurantit erät toimitetaan Ekokemille tai ne ajetaan uudelleen laitoksen läpi, jotta epäpuhtaudet saadaan pois. Niitä ei kuitenkaan ilmoittajan mukaan pääse syntymään, koska ongelmatuhkia ei käsitellä.

Läjitysalueelle tulee, kun toiminta käynnistyy, valettu pohja. Aluksi tuhka otetaan vastaan konteissa, joten valumia ei pääse syntymään. Kontit peitetään myös muovilla, jottei sadevesi kerry alueelle (Muutos uudessa ilmoituksessa: tuhka tuodaan 10 m3 kontissa ja tyhjennetään läjitysalueelle. Tuhka peitetään). Koetoiminnassa on kyse siitä, että alueen laitosten tuhkat testataan ja otetaan kokeet, mitkä laitokset pystyvät toimittamaan Lestijärvelle oikeanlaista tuhkaa lannoitekäyttöön.

Ruokavirastoon on oltu yhteydessä ja on vireillä lannoitteen myyntilupa ja sertifiointi, tällä koetoiminnalla asiaa viedään eteenpäin tutkimuksilla, jotka ruokavirasto on ohjeistanut tehtäväksi. Koetoiminta metsälevitykseen ja peltolevitykseen on tarkoitus toteuttaa, kun tulokset nesteistä levitystä varten saadaan.

Vastineen mukana toimitettiin seuraavat liitteet:

PÄÄTÖS
Lestijärven kunnan tekninen lautakunta hyväksyy Les Solutions Oy:n tekemän uuden ilmoituksen koeluontoisesta toiminnasta seuraavin ehdoin:

  1. Koetoimintaa voidaan suorittaa tämän päätöksen mukaisesti 1.6.2022 saakka.
  2. Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että nestemäistä ravinneliuosta ei päädy pihalle, lattialle, maaperään eikä viemäriin.
  3. Ravinneliuoksen levittämiseen tulee olla maanomistajan kirjallinen lupa.
  4. Tuhkasta valmistettua nestemäistä ravinneliuosta ei saa levittää pohjavesialueelle.
  5. Koetoimintajakson aikana Pekanpolun läjitysalueelle voidaan vastaanottaa enintään 8400t tuhkaa.
  6. Läjitysalueen alustan tulee olla tiivis eikä alueelta saa päästä valumia ympäristöön.
  7. Jätehuolto tulee järjestää jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla (lähemmin: millespakka.fi).
  8. Häiriötilanteista tai muista vahingoista tai onnettomuuksista johtuvista poikkeuksellisista päästöistä on viipymättä ilmoitettava Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toiminnanharjoittajan on viipymättä ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi, tilanteen palauttamiseksi ennalleen sekä tapahtuneen toistumisen estämiseksi.
  9. Mikäli koetoiminnassa syntyy ennakoimattomia haittoja, joita ei ole ilmoituksessa mainittu, myönnetty lupa raukeaa, toiminta tulee keskeyttää ja hakea ympäristölupa.
  10. Koetoiminnan aikana on pidettävä kirjaa seuraavista asioista:
    • vastaanotetun tuhkan laatu ja määrä,
    • koetoimintaan liittyneet korjaus- ja huoltotoimenpiteet,
    • mahdolliset häiriö- ja poikkeukselliset tilanteet,
    • tuhkan tai ravinneliuoksen kuljettamisesta, varastoinnista ja käsittelystä mahdollisesti aiheutuvat ympäristöhaitat sekä
    • ympäristöhaittojen vähentämiseksi tehdyt toimenpiteet

Kirjanpito tulee esittää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle pyydettäessä.

KÄSITTELYMAKSU
Ilmoituksen käsittelystä peritään Lestijärven kunnanvaltuuston 29.5.2015 § 13 hyväksymän Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukaisesti 150 €.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen ja päätöksestä perittyyn maksuun saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Tarkempi valitusosoitus liitetään erilliseen päätöksenantoon, joka lähetetään hakijoille ja asianosaisille ja asetetaan julkisesti nähtäville.

Ympäristösihteeri:

Les Solutions Oy hakee uutta koetoimintalupaa, koska vallitsevasta koronavirustilanteesta johtuen kaikkia suunniteltuja kokeita ei pystytty suorittamaan edellisen koetoimintaluvan voimassaoloaikana. Tekninen lautakunta hyväksyy Les Solutions Oy:n koetoimintailmoituksen luonnoksen mukaisesti.

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta hyväksyy Les Solutions Oy: koetoimintailmoituksen luonnoksen mukaisesti.