Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 7.9.2021 klo 19.00-21.05
126§ KAAPELIN SIJOITUSLUPAHAKEMUS
Eltel Networks Pohjoinen Oy rakentaa Telia Finland Oyj n toimeksiannosta telekaapelin osoitteeseen Lestintie 41, 69440 Lestijärvi. Hakemuksen mukaan suurin osa kaapeloinnista tapahtuu tiealueella, mutta muutama metri kaapelia on suunniteltu asennettavaksi yksityisen omistamalle maa-alueelle. Telekaapelin omistaja ja maa-alueen omistaja eivät ole päässeet sopimukseen kaapelin sijoittamisesta, joten Eltel on lähettänyt sijoituslupa-asian kunnan rakennusvalvontaviranomaisen päätettäväksi.
Vt rakennustarkastaja on lähettänyt maanomistajalle kuulemiskirjeen ja valokaapelin sijoitussuunnitelman.
Maanomistaja on toimittanut rakennusvalvontaan muistutuskirjeen, jossa ilmoittaa haluttomuutensa hyväksyä toimenpidettä, mutta jättää ratkaisun rakennustarkastajan päätettäväksi.
Vt rakennustarkastajan maastossa suorittaman rajatarkastelun ja hakijan lisäselvityksen perusteella telekeepeli tulisi sijaitsemaan hakemuksessa mainittua muutamaa metriä huomattavasti enemmän yksityisen maanomistajan maalla. Maanomistaja on tietoinen uudesta telekaapelireitistä.
Hakija on laatinut myös vaihtoehtoisen telekaapelin sijoitussuunnitelman, jossa kaapeli on sijoitettu lähes kokonaan liikekiinteistön tontin puolelle.

Teleyrityksellä on tietyin edellytyksin oikeus sijoittaa toisen omistamalle maalle tai hallitsemalle alueelle yleisiä tietoliikenneyhteyksiä palveleva telekaapeli sekä siihen liittyvä laite, vähäinen rakennelma ja pylväs.
Jos osapuolet eivät pääse sopimukseen telekaapelin sijoittamisesta toisen kiinteistölle tai rakennukseen, teleyrityksen on laadittava sijoittamisesta suunnitelma (sijoittamissuunnitelma), Jos sijoittamisesta ei päästä sopimukseen, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta päätöksellään antaa teleyritykselle sijoitusoikeuden vahvistamalla sijoittamissuunnitelma.

--------------------------------------------------------------
vt rakennustarkastaja:

Tekninen lautakunta päättää antaa Eltel Networks Pohjoinen oy:lle oikeuden sijoittaa Telia oyj:n telekaapeli kiinteistölle 421-401-21-155 sijoittamisuunnitelman mukaisesti.
Perustelut:
Telekaapelin sijoittaminen ei aiheuta tarpeetonta haittaa yksityisen henkilön omistamalle kiinteistölle. Vaihtoehtoista sijoitussuunnitelmaa ei voi toteuttaa tyydyttävästi kohtuullisin kustannuksin.
Kiinteistön omistajalla on oikeus saada korvaus telekaapelin sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta tai vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

MRL 161 §
Laki sähköisen viestinnän palveluista 917/2014 229 §, 230 §, 233 §


Tekninen lautakunta:
Jorma Kauppinen esittää:ei myönnetä lupaa Ari Lapin maan kautta. Osmo Haasiomäki kannatti esitystä. Perustelut: kaapeli voidaan sijoittaa vaihtoehtoista reittiä myöten. Suoritetaan äänestys vt. rakennustarkastaja jaa 0 ääntä Jorma Kauppinen ei 5 ääntä. Lupaa ei myönnetä.



Liitteet
Maanomistajan muistutus
Sijoituskuva
Vaihtoehtoinen reitti
Sijoituslupahakemus