Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Maanantai 30.10.2017 klo 09.00-12.01
188§ SOSIAALIHUOLLON KOTIIN KULJETETTAVIEN ATERIOIDEN PALVELUN JÄRJESTÄMINEN

Soiten hallitus 19.6.2017§ 99
Valmistelu: toimialuejohtaja Maija Juola, palvelualuejohtaja Hanna Saarinen, sosiaalijohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka, talous- ja hallintojohtaja Minna Korkiakoski-Västi


Valtuusto on hyväksyessään vuoden 2017 toiminta- ja ta lous suun nitelman, hyväksynyt bsc-korttien yhteydessä Hoidon ja hoivan toimialueelle toiminnalliseksi tavoitteeksi kotiateriapalvelujen kustannusten hallinnan. Päätöksen mukaisesti tavoite toteutetaan keskittämällä suojakaasuun pakattujen kotiaterioiden valmistus. Tuotannosta vastaa Vetelin kunta. Keskittämisen taloudelliset edut syntyvät pääosin kuljetuskustannusten leikkaantumisella. Aiemmin lämpimät ateriat on toimitettu asiakkaille kunnasta riippuen 5 – 7 kertaa viikossa. Lämmitettäviä aterioita on jo aiemmin käytetty Kannuksessa ja Vetelissä sekä osin Toholammilla.

Vuoden 2016 loppuvuoden ja 2017 alkuvuoden aikana on kartoitettu vanhustenhuollon kotiateriapalvelut. Ne on järjestetty pääosin jä senkunnilta ostettuina ateriapalveluina. Kotiaterioihin liittyviä epäkohtia asiakkaiden näkökulmasta ovat olleet ateriapaketin sisällön eri laisuus, asiakkaan maksaman hinnan suuret erot ja lämpimänä kuljetetun aterian terveysriski. Talouden näkökulmasta epäkohta on erittäin korkeat aterioiden kuljetuskustannukset.

Soiten toiminnan käynnistyttyä Soiten ruokahuoltoyksikkö koordinoi sosiaalipalveluna Hoidon ja hoivan järjestämien ateriapalveluiden valmistusta ja tuottamista. Ruokapalveluiden laatua ja organisointia, yleistä soveltuvuutta vanhusaterioiksi sekä alueen eri tuotantoyksiköiden hintatason harmonisointia ja kustannusten hallintaa tulee arvioida alueellisesti ja asiakaslähtöisesti. Tavoitteena on järjestää kotiateriapalvelu yhdenvertaisesti hinnan, laadun ja turvallisuuden suhteen.

Soiten alueen jäsenkuntien kotiaterioiden järjestämisessä pyritään löytämään taloudellisesti kustannustehokas ja toimiva ratkaisu siten, että aterioiden valmistetaan keskitetysti. Ateriapalveluiden turvallisuuden ja terveellisyyden tulee kattaa paitsi ruuan valmistukseen liittyvät prosessit myös ateriakuljetukseen liittyvät eri osa-alueet.

Kotiaterian hinta asiakkaalle on vaihdellut kunnittain 6,80-8,40 €/ateria riippuen ateriasisällöstä ja kuljetuskertojen määrästä. Kuntien hinta Soitelle vaihtelee 5,17-9,31 €. Korkeimpaan hintaan sisältyy kuljetus, muihin kuljetuskustannus tulee em. hinnan päälle. Kunta
hintojen välisen kustannusvertailun tekemiseen sisältyy eräitä epävarmuustekijöitä, sillä kuntien välillä on eroja kustannuslaskennan perusteissa.

Vetelin kunta on tehnyt kustannuslaskentaansa perustuvan esityksen kotiaterioiden tuottamisesta Tunkkarin keittiössä ja myynnistä Soitelle seuraavin hinnoin:

Annosten hinnat (ilman kuljetusta)
50 asiakasta 9,03 euroa
100 asiakasta 7,19 euroa
200 asiakasta 5,62 euroa
300 asiakasta 4,70 euroa

Saadun tarjouksen perusteella ei ole käyty tarkennettuja hinta neuvotteluja.

Laskelman mukaisesti ruuan valmistuksen yksikköhinta on sitä edullisempi, mitä laajempaan tuotannon keskittämiseen alueella päästään. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, minkä verran jäsenkunnat ryhtyvät järjestämään kuntakohtaista Soiten toiminnasta erillistä kotiateriatoimintaa ja minkä verran asiakkaita on jatkossa Soiten kotiateriatoiminnan piirissä. Tällä hetkellä ateriapalvelun piirissä on noin 160 asiakasta.

Oleellinen osa kotiaterian hinnoittelussa on sen kuljetuskustannus. Jokilaaksojen kotiatrioiden kuljetuskustannukset ovat selvityksen mukaan 134 360 €/vuosi. Kokkolan alueen kotiaterioiden kuljetuskustannukset ovat 144 300 €/vuosi henkilöstön osalta (3,7 htv) ja neljän auton osalta arvion perusteella 146 000 €/vuosi. Yhteensä kotiaterioiden kuljettamiskustannukset
424 660 €/vuosi. Laskelmista puuttuvat Kruunupyyn kustannukset, koska palvelu järjestetään ostopalveluna.

Kuljetuskustannusten puolittaminen on tarkoituksenmukaista. Tällä hetkellä aterioita kuljetetaan keskimäärin 5x/viikko. Kylmäkuljetuksiin siirtymisellä kuljetuskertoja on 2/viikko/asiakas. Kuljetusreitit optimoimalla saadaan alustavan arvion mukaan ko. tehtävään riittämään yksi auto ja yksi henkilö sijaisineen. Tällä hetkellä tehtävässä on 4 autoa, useita takseja ja ostopalveluna hankittua kuljetusta. Myös jatkossa on tarkoituksenmukaista selvittää, tulisiko kuljetuspalvelu järjestää Soiten omana työnä vai kilpailuttamalla ostopalveluna.

Soite keskittää kotiaterioiden valmistuksen Vetelin keittiöön. Valmiit ateriat pakataan suojakaasuun ja kuljetetaan yksittäispakattuina ruoka-annoksina asiakkaille 2 kertaa viikossa kylmäkuljetuksena. Ruuan turvallisuuden takaa suojakaasuun pakkaaminen ja katkeamaton kylmäkuljetus.

Soiten kotiateriapalvelu sisältää päivittäisen ruuan (pääruoka, salaattiannos ja jälkiruoka). Kotona asumista tuetaan lisäksi tarvittaessa kotihoidon avulla sekä kauppakassipalvelulla.

Kunnat voivat jatkaa kotiaterioiden tuottamista ja kuljettamista omana toimintana. Asiakkaat voivat valita kunnan, yksityisen tai Soiten kotiateriapalvelun. Soite organisoi oman toiminnan kotiaterioiden järjestämisen, mutta ei vastaa prosessista siinä tilanteessa, että asiakas valitsee kunnan tai yksityisen palveluntuottajan kotiateriapalvelun.

Tavoitteena on siirtyä uuteen tuotanto- ja palvelumalliin 1.9.2017 alkaen asteittain.

Kotiateriapalvelun uudelleen järjestämisen rinnalla on neuvoteltu Soiten ja Kokkolan kaupungin kesken vanhus- ja vammais-palveluiden aterioiden valmistuksen uudelleen järjestelystä. Kaupunkialueella pyritään keskittämään aterioiden valmistusta.

Toimitusjohtajan sijaisen esitys:
Hallitus päättää merkitä tiedoksi kotiateriapalvelun valmistelutilanteen sekä tavoiteaikataulun.

Päätös:
Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Merk. Tina Lindskog poistui kokouksesta asian käsittelyn ja
päätöksenteon jälkeen.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, että Lestijärven kunta hoitaa edelleen kuljetettavien aterioiden toimittamisen Kotipirtin keskuskeittiöltä.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.