Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Maanantai 30.10.2017 klo 09.00-12.01
189§ TUKIPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN KESKI-POHJANMAAN MAAKUNNASSA JA LESTIJÄRVEN KUNNAN PERIAATELINJAUS TUKIPALVELUYHTIÖÖN LIITTYMISESTÄ
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten valtuusto on 25.9.2017 § 23 päättänyt monialaisen tukipalveluyhtiön, Keski-Pohjanmaan Tukipalvelut Oy:n, perustamista.
Tukipalveluista esitetään yhtiöitettäväksi talous- ja henkilöstöhallinto, ICT-palvelut sekä ateriapalvelut.
Maakuntauudistukseen liittyen ollaan perustamassa valtakunnallisia palvelukeskuksia talous- ja henkilöstöhallintoon, ICT-palveluihin sekä toimitilapalveluihin. Talous- ja henkilöstöhallinnon valtakunnallinen palvelukeskus voi käyttää alihankkijoina maakunnallisia osakeyhtiöitä. Mikäli maakunnalla ei ole 30.11.2017 mennessä päätöstä oman tukipalveluyhtiön perustami-sesta, maakunnan vastaavat toiminnot siirtyvät suoraan valtakunnalliseen palvelukeskukseen. Samaa toimintamallia nouda-tettaneen ICT-palvelukeskuksen osalta.
Tulevan maakuntauudistuksen vuoksi kunnat eivät ole jatkossa maakunnan omistajia, joten ne eivät muodosta hankintalain mukaista sidosyksikköä, eli nii den välillä ei ole enää niin sanottua in-house -asemaa, joka mahdollistaisi palvelujen ostamisen ilman kilpailutusta. Mikäli maakunta ja kunnat käyttävät jatkossa yhteisiä tukipalveluja ja palvelujen keskinäinen myynti ei ole vähäistä, toiminnot tulee organisoida yhteiseen tukipalveluyhtiöön, jolloin yhtiöllä on in-house -asema sekä maakuntaan että kuntiin.
Soite esittää Keski-Pohjanmaan Tukipalvelut Oy:tä perustettavaksi niin, että Soite perustaa yhtiön ja maakunnan kunnille annetaan mahdollisuus liittyä yhtiön osakkaaksi. Varsinaisia toimintoja ja henkilöstöä siirretään yhtiölle myöhemmin erillisillä palvelusopimuksilla.
Soitenvaltuusto päätti, että kuntayhtymän osalta osakepääoma rahoitetaan kuntayhtymän ylijäämävaroilla ja hallitus valtuute-taan palauttamaan jäsenkunnille ylijäämästä osuus, joka mahdollistaa jäsenkunnille kuntien osuudesta kohdistettavan 10 % jäsenyyttä vastaavan suuruisen osakepääoman merkintämahdollisuuden.
Lestijärven kunta myy sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelle palvelukeskus Kotipirtin ateriapalveluja. Maakuntauudis-tuksen toteutuessa ateriapalvelujen myynti maakunnalle ilman kilpailutusta on mahdollista vain yhteisen tukipalveluyhtiön kautta.
Lestijärven kunnan taloussuunnitelmassa vuodelle 2018 on varattavamääräraha omien talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmien uudistamiseen. Talous- ja henkilöstöhallinnonosalta on linjattava, satsataanko omaan tuotantoon vai
ostetaanko palvelut yhtiöltä.
Soiten tukipalveluselvityksen valmisteluun osallistunut konsultti Jouko Luukkonen LGR-Consulting Oy:stä sekä Eija Heikkilä Soitesta ovatantaneet tilannekatsauksen asiasta.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi sekä tekee periaatepäätöksen maakunnalliseen tukipalveluyhtiöön osallistumisestaja linjaa jatkovalmistelua kunnan tukipalvelutoimintojen osalta, mahdollisista toimintojen siirtämisistä yhtiölle päätetään myöhemmin.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.