Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 18.1.2022 klo 18.00-20.06
69§ MAA-AINES- JA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / Veljekset Brandt Koneyhtymä Oy
Päätösluonnos:

ASIA
Päätös ympäristönsuojelulain 39 §:n mukaisesta hakemuksesta kiviaineksen louhintaan ja murskaukseensekämaa-aineslain 4a §:n mukaisesta hakemuksesta maa-ainesten ottamiseen.

LUVAN HAKIJA
Veljekset Brandt Koneyhtymä Oy

VIREILLETULO
Lupahakemus on tullut vireille9.8.2021.

LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI
Kyseessä on kallioaineksen otto räjäyttämällä ja murskaamalla sekä muu tähän liittyvä toimintahakijan omistamalla tilallaLouhos421-401-13-40.Alue sijaitsee Yli-Lestillä Itälahdentien varressa noin 1,9 km Kinnulantien risteyksestä Reisjärvelle päin.Hakijalla on ollut samalle paikallevuonna 2009on myönnettylupa 40 000k-m3ja vuonna 2013 100 000k-m3ainesmäärälle.

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAINEN
Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 27 §:n liitteen 1 mukaan ympäristölupa tarvitaankivenlouhinnalle, jossa kiviainesta räjäytetään ja murskataan vähintään 50 päivää. Maa-aineslain (MAL 555/1981) 4 §:n mukaan maa-ainesten ottamiseen on oltava lupa. MAL 4 a § ja YSL 47 a §:n mukaan maa-ainesten ottamista koskeva lupahakemus ja samaa hanketta koskeva ympäristölupahakemus on käsiteltävä yhdessä ja ratkaistava samalla päätöksellä, jollei sitä ole erityisestä syystä pidettävä tarpeettomana. Ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (713/2014) 2.1 § kohta 6 a ja b mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa käsiteltäviin lupa-asioihin kuuluu kivenlouhinta, jossa kiviainesta käsitellään vähintään 50 päivää. Yhteismenettelylupa-asian ratkaisee YSL 34–37 §:ssä säädetty toimivaltainen lupaviranomainen, eli tässä tapauksessa kunnan ympäristöviranomainen.

SIJOITUSPAIKAN KAAVOITUSTILANNE JA YMPÄRISTÖ
Ottamisalue on haja-asutusaluetta, jolla ei ole asemakaavaa.Alueella on voimassa Lestijärven osayleiskaava (vahvistettu 22.2.2000). Ottamisalue sijoittuu siinä maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle,jolla ei ole erityisiä käyttörajoitteita.Keski-Pohjanmaan maakuntakaavassa (4. vaihe, vahvistettu 22.6.2016) alue on merkitty EO3 alueeksi, elikalliomurskeen ottoalueeksitai ottoon soveltuvaksialueeksi.Alue sijoittuu seudullisesti tai maakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen läheisyyteen.Ottamisalueen ympäristöon metsätalouskäytössä. Alueelta tai senläheisyydestä ei ole tiedossa luonnonmuistomerkkejä tai luonnonsuojelullisia kohteita.

Pohja- ja pintavedet
Alue ei sijoituluokitetullepohjavesialueelle. Lähin virallinen pohjavesialueKasalankangassijoittuunoin1,7 km etäisyydelle.Toiminta sijoittuuJokinevanpuronvaluma-alueelle. Vedet ohjataanlouhosalueen lounaisosaan, josta vedet ohjautuvat pintavaluntanakorpijuotiinja edelleen metsäojiin ja Jokinevanpuroon.

TOIMINNAN KUVAUS
Ottamislupaa haetaan kalliokiviaineksen ottamisalueen laajentamiseen.Hakemus perustuu edellisen lupahakemuksen yhteydessä esitettyyn ottamissuunnitelmaan.Ottamislupaa haetaan 10 vuoden ajalle ja143000 k-m3ainesmäärälle, jolloin tulisi täyteen ottamissuunnitelmassa esitetty 250 000 k-m3ainesmäärä.Alueelta on louhittu vuonna 2009 myönnetty 40 000 k-m3ainesmäärä ja viimeksi myönnetystä luvasta on louhittunoin67 000 k-m3.

Ympäristölupaa haetaan kalliokiviaineksen louhintaan ja kiviaineksen murskaamiseen siirrettävällä kivenmurskaamolla. Murskaustoimintaa on harjoitettu alueella jo vuodesta 2010 lähtien. Murskaustoiminta jatkuu tavanomaisena 15–20 h/a, paitsi mikäli tuulivoimatyömaalle toimitetaan mursketta, arvioidaan murskaustoiminnan olevan noin 70 h/a.Laitoksen toiminta-aika on 1.10.–1.4.

Ottamisalueen kokonaispinta-ala on 2,9 ha, josta varsinaista maa-ainesten ottoaluetta 1,4 ha.Louhintasyvyys vaihtelee 0–15,5 metriin, ollen keskimäärin9,5 m.Louhoksen reunat louhitaan pystysuoraan pohjan tasosta oletettuun vesipintaan saakka tasoon 154,50 saakka. Ottamisen päätyttyä reunat luiskataan tilan KumpulaRN:o12:13 rajaa vasten kaltevuuteen 1:3 ja muualla kaltevuuteen 1:2. Louhoksen ajoluiska tehdään kaltevuuteen 1:5.

YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET JA NIIDEN RAJOITTAMINEN
Toiminta sijoittuu kauas lähimmistä häiriintyvistä kohteista eikä siitä arvioida aiheutuvan haittaa yleiseen viihtyisyyteen tai ihmisten terveyteen.Lähimpään asuttuun kiinteistöön on noinkilometrin etäisyys.

Melu ja tärinä
Suoritettavat räjäytykset ovat kestoltaan lyhytaikaisia ja tärinävaikutus on lyhytkestoinen. Toiminnan aikana melutaso on keskimäärin alle 55dBA.Murskauskalusto sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan louhoksen pohjalle, jolloin varastokasat ja ympäröivä metsä toimivat meluvalleina. Murskauslaitteistossa on kumitukset, joilla vähennetään melua.

Viikoittainen toiminta-aika

Toiminta-aika

Klo

Viikonpäivä

Räjäyttäminen

5 h/a

8.00–16.00

ma–pe

Poraaminen

30 h/a

7.00–16.00

ma–pe

Rikotus

40 h/a

7.00–20.00

ma–pe

Murskaaminen

40 h/a

7.00–20.00

ma–pe

Kuormaaminen ja kuljetus

6.00–21.00

ma–pe


Pöly ja ilmapäästöt
Toiminnastaei arvioida aiheutuvan haittaa.Vaikutus on vähäinen ja paikallinen.

Polttoaineiden ja kemikaalien varastointi
Lähtökohtaisesti polttoainetta ei varastoida alueella. Murskauksen aikana polttoanevarastoidaan kaksoisvaippasäiliöissä.

Syntyvät jätteet ja niiden käsittely

Jätenimike

Arvioitu määrä (kg/a)

Käsittely

Toimituspaikka

Jäteöljy

150

Erilliskeräys

Lassila & Tikanoja

Metallijäte

1000

Erilliskeräys

Kuusakoski Oy

Yhdyskuntajäte

50

Erilliskeräys

MillespakkaOy

Toiminnasta ei muodostu jätevesiä.

Maaperä ja vesistö
Louhos ei sijaitse luokitetulla pohjavesialueella.Louhokseen kertyneet vedet pumpataan alueen länsipuolellekorpijuotiin, josta vedet valuvatsuotautuneina metsäojaa pitkin noin 1 kilometrin etäisyydellä sijaitsevaan Jokinevapuroon.Polttoainesäiliöt ovat kaksoisvaippasäiliöitä. Alueella on imeytysmatto sekä -purua mahdollisten polttoainevuotojen varalle.

LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU
Laitoksen toiminnastapidetääntyömaapäiväkirjaa, josta ilmenee tuotantomäärät ja -ajat.Työmaapäiväkirjaan merkitään myös häiriöt tai poikkeukselliset tilanteet. Laitoksen toiminnan päästö- ja vaikutustarkkailua suoritetaan aistinvaraisesti.

POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN
Työkoneissa ja aggregaattivaunussa on alkusammutuskalustoa tulipalon varalle. Polttoainevuotojen varalle on varattu imeytysainetta.

HAKEMUKSEN KÄSITTELY

Hakemuksesta tiedottaminen
Hakemuksesta on kuulutettu9.8.– 15.9.2021 Lestijärven kunnan verkkosivuilla. Kuulutus on lähetetty9.8.2021kirjeitse tiedoksirajanaapureille.

Muistutukset ja mielipiteet
Hakemuksestatulikuulemisaikanayksi naapurin muistutus, jossa nostettiin esiin seuraavia asioita:

Lausunnot
Hakemuksesta pyydettiin lausunnot Keski-PohjanmaanympäristöterveydenhuolloltajaEtelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Ympäristöterveydenhuolto ilmoitti sähköpostitse, ettäkalliokiven ottohakemuksista ei ole huomautettavaa. Alue ei sijaitse pohjavesialueella ja asutuskin on melko kaukana (800-1000 m).

ELY-keskus totesi lausunnossaan:

”Kyseessä oleva ottamisalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella tai luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaalla alueella. ELY-keskus on antanut aiemmasta lupahakemuksesta lausunnon (23.8.2013, EPOELY/842/07.01/2013). Lausunnossa on katsottu, että hakemuksen mukainen maa-ainesten ottoalue sijaitsee seudullisesti ja maakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella. ELY-keskus on lausunnossa katsonut, että suunniteltu kalliokiven ottaminen johtaa sellaisiin muutoksiin, joita kokonaisuushuomioon ottaen on pidettävä maa-aineslain 3 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohtien tarkoittamana turmeltumisena maisemakuvalle ja luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumisena eikä alueelle tule myöntää maa-ainestenottolupaa. Länsi-Suomen ympäristökeskus on lausunut aiemmin vireillä olleesta maa-aineslupahakemuksesta saman suuntaisesti.

Hakija on ELY-keskuksen lausuntoon antamassaan vastineessa (1.9.2013) todennut, että 2. vaiheen maakuntakaavaan merkityt alueet ovat yleispiirteisiä eikä niitä olemaastossa tarkasti määritelty. Luvanhakijan vastineen mukaan maakuntakaavassa arvokkaina on pidetty Kilisevänkallion ja Koirakallion alueita. Maa-ainestenottoalue ei sijoitu em.alueille.3. vaiheen maakuntakaavassa alue on merkitty merkinnällä EO-3 (kalliomurskeen ottoalue tai ottoon soveltuva alue).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus huomauttaa, että hakemuksen tiedot ottamisalueen ja ottoalueen osalta ovat ristiriitaiset. Ottamisalueeseen kuuluu myös varastointi- ja murskausalue, ei pelkkä kaivu-/louhinta-alue. Ottamisalueeseen tulee lisätä kaikki varastointialueet, jolloin ottamisalueen pinta-alaksi tulee 2,9 ha, josta ottoaluetta on1,4 ha.

Maa-aineksen ottaminen voidaan ELY-keskuksen käsityksen mukaan toteuttaa niin,että siitä ei aiheudu maa-aineslain 3 §:n mukaisia haittoja. Lupaharkinnassa on syytähuomioida toiminnan sijoittuminen maakunnallisesti tai seudullisesti arvokkaan maisema-alueen läheisyyteen. Alueen ulkopuolisiin ympäristö- ja maisema-arvoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota niihin kohdistuvien haittavaikutusten minimoimiseksi.

Lupaharkinnassa on otettava huomioon oheisessa liitteessä esitetyt asiat sekä seuraavat ympäristölupaa koskevat asiat:

Hakemuksen mukaan kiviainesta käsitellään keskimäärin 40 tuntia/vuosi.Hakemuksessa ei ole esitetty toiminta-ajan lisääntymistä tuulivoimalatyömaan murskeen tuotannon toteutuessa. Mikäli tuulivoimatyömaan toteutuessa murskeen tuotanto lisääntyy, tulee lupahakemus päivittää toiminta-aikojen osalta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa, että mikäli kiviainesta käsitellään samalla toiminta-alueella yhteensä vähintään 50 päivänä, vaatii toiminta myös ympäristöluvan ja toiminnassa tulee soveltaa lisäksi ns.muraus-asetusta (Vna800/2010). Alle 50 päivää kestävästä kivenlouhinnasta taimurskauksesta pitää tehdä YSL 118 §:n mukainen meluilmoitus, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää pykälän tarkoittamalla tavalla.

Toiminnassa on noudatettava valtioneuvoston asetuksen 800/2010 vaatimuksia. Polttoaineiden ja muiden ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavien aineidenpääsy maaperään ja pohjaveteen on estettävä. Tukitoiminta-alueiden maarakenteet on tiivistettävä siten, että polttoaineiden ja muiden ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavien aineiden pääsy maaperään ja pohjaveteen on estetty. Poltto- javoiteluaineiden sekä kemikaalien varastointi- ja käsittelyalueiden on oltava nesteitä läpäisemättömiäja reunoiltaan korotettuja.

Polttoainesäiliöiden on oltava kaksoisvaippasäiliöitä tai kiinteästi valuma-altaallisiasäiliöitä ja niiden on kestettävä mekaanista ja kemiallista rasitusta. Säiliöt on varustettavaylitäytönestimilläja tankkauslaitteistot lukittavilla sulkuventtiileillä.

Kuormauskalustoa tankattaessa ja huollettaessa on huolehdittava siitä, ettäpolttoaineita tai muita pilaantumisen vaaraa aiheuttavia aineita ei pääse maaperään tai pohjaveteen.

Lupaharkinnassa tulee ottaa huomioon Suomen ympäristökeskuksen laatima opas Ympäristöasioiden hallinta kiviainestuotannossa (Suomen ympäristö 25/2010).

Ympäristölupahakemuksen mukaan toimintaan liittyy kierrätysasfaltin tai -betonin murskausta. Hakemuksesta ei kuitenkaan käy ilmi kuinka paljon kierrätysasfalttia ja-betoni otetaan vuosittain vastaan, mistä ne ovat peräisin, mikä on kerralla varastoitava määrä ja mihin murskattu asfaltti ja betoni toimitetaan. ELY-keskus varaa mahdollisuuden antaa toinen lausunto täydennettyjen tietojen perusteella.”

Lausunnon liitteenä olilisäksiyleisiä lupaharkinnassa huomioon otettaviksi esitettyjä asioita.

Hakijan vastinemuistutukseen ja lausuntoon
Hakijalta pyydettiin kirjallinen vastine saatuun lausuntoon sekä muistutukseen. Vastineessaan hakija esittää:

Pohja- ja pintavedet
Ottamisalue ei sijaitse tärkeällä tai muulla vedenhankintaan soveltuvallapohjavesialueella. Alue sijaitsee Jokinevanpuron valuma-alueella,Jokinevanpuron koillispuolella, kun taas lähimmät tärkeät pohjavesialueetsijaitsevat Jokinevan puron luoteispuolella. Louhosalueen pohjavesitasonmahdollinen hetkellinen muutos louhinnan ja murskauksen aikana ei vaarannavedenottoon soveltuvan pohjavesialueen veden laatua tai antoisuutta.Lähimmät vapaa-ajan asunnot sijaitsevat louhosaluetta korkeammalleulottuvien kallioiden pohjois- ja koillispuolella eri valuma-alueella Lestijärvenrannassa, joten siellä mahdollisesti sijaitsevien kaivojen veden laatua taiantoisuutta ei myöskään vaaranneta.

Louhos täyttyy pohja- ja pintavesillä louhinta- ja murskausjaksojen välillä.Louhinnan ajaksi louhos täytyy tyhjentää vedestä. Ennen louhintaa jamurskausta louhoksen vedet pumpataan pois louhoksen ulkopuolellealavimpaan kohtaan maastossa louhoksen eteläisimmästä kulmasta. Siitävedet valuvat edelleen luontaisen virtaussuuntaansa mukaisesti maastoonpintavalutuksena korpimetsän läpi n. 200 metrinetäisyydellä olevaanmetsäojaan, josta edelleen n. 800 m ojitetun suoalueen halkiJokinevanpuroon. Jokinevanpuron purkukohdasta on matkaa Lestijärveenlähes kaksi kilometriä.

Tällä tavalla toimittaessa sen katsotaan edustavan ympäristönsuojelullisestiparasta käyttökelpoista tekniikkaa. Kiintoainekset suodattuvat maaperään jamahdolliseträjähdysaineiden typpijäämät sitoutuvat kasvillisuuteen jakallioperästä louhinnassa vapautuneet raskasmetallit sedimentoituvatvesistöjen pohjalle.

Tutkimusten mukaan arseenipitoisuudet vaihtelevat alueittain ja suurimmatpitoisuudet ovat olleet Pirkanmaan alueella. Yleisesti louhinnasta aiheutuvatarseenihaitat ovat vähäisiä. (ASROCKS-hanke:"Ohjeistus kivi- ja maa-ainesten kestävään käyttöön luontaisesti korkeiden arseenipitoisuuksienalueilla", LIFEl0 ENV/F11000062 ASROCKS).Vesien johtamisesta naapuritilalle ei katsota aiheutuvan kohtuutonta rasitustaympäristölle haitallisista aineista eikä vettymisestä.Vesinäytteiden otosta on sovittuEurofins-yhtiön kanssa30.9.2021.

Näytteet otetaan kolmesta kohdasta:

  1. Louhoksen yläpuolisesta vesistöstä
  2. Louhoksen lammikosta
  3. Louhoksen alapuolisesta vesistöstä

Muinaisjäännökset
Alueella ei ole tiettävästi muinaisjäännöksiä

Täydennys ympäristölupahakemukseen
Toiminnassa ei haeta lupaa kierrätysasfaltin tai -betonin murskaukseen.Alueelle voidaan tuoda pilaantumatonta maa-ainesta, joka käytetään alueenluiskiin ja maisemointiin.Mikäli tuulivoimatyömaan johdosta murskeen tuotannon tarve lisääntyyvuositasolla 100 000 tonniin. Arvio keskimääräisestä toiminta-ajasta on:

Toiminta-aika

klo

viikonpäivä

Murskaaminen

70 h/v

7-20

ma-pe

Poraaminen

40 h/v

7-16

ma-pe

Rikotus

30 h/v

7-20

ma-pe

Räjäytys

6 h/v

8-16

ma-pe

Kuormaaminen ja kuljetus

6-20

ympäri vuoden

Tarkastus

Alueelle tehtiin maastotarkastusmaa-aineslupien vuosivalvonnan yhteydessä 28.5.2021.Samalla käytiin luvanhakijan kanssa läpi uuden yhdistetyn ympäristö- ja maa-ainesluvan hakemisenperusteita. Maastotarkastuksessa ei havaittu ristiriitaisuuksia lupahakemuksen suhteen.

Louhoksen lammikon vedenlaatu tutkittiin ulkopuolisen akkreditoidun laboratorion toimesta.Tutkittavatparametritolivat pH, sähkönjohtavuus, kiintoaine,sameus,typpi, nitriittityppi, nitraattityppi,ammoniumtyppi, fosfori,öljyhiilivedytsekä arseeni.Lammikon vedenlaatu on louhoksen vedeksi hyvää. Esimerkiksilammikossa oli arseenia 0,75µg/l, joka on varsin vähän.Suomi on jaettu neljään arseeniprovinssiin, joista pohjanmaan maakunnat kuuluvat ensimmäiseen ns. Etelä-Suomen arseeniprovinssiin, jossa esimerkiksi puroveden suurin suositeltu arseenipitoisuus on 6,5µg/l.Terveysperusteinen talousveden laatuvaatimus arseenipitoisuudelle on alle 10 µg/l.Lammikon nitraattityppipitoisuus oli 2,5 mg/lja esimerkiksi talousveden laatuvaatimuksissa nitraattitypen enimmäispitoisuus on 11 mg/l.

TEKNISEN LAUTAKUNNAN RATKAISU
Tekninen lautakunta on tarkastanut ympäristölupahakemuksen ja myöntääVeljekset Brandt Koneyhtymä Oy:llemaa-aineslain 4 §:n mukaisen luvan maa-ainesten ottamiseen ja ympäristönsuojelulain 27 §:ssä tarkoitetun ympäristöluvan kiviaineksen louhintaan ja murskaukseen tilallaLouhos421-401-13-40hakemussuunnitelman mukaisesti sekä jäljempänä luetelluin lupamääräyksin.

Lupamääräykset:

  1. Maa-ainesten kokonaisottomäärä on enintään143000 kiinto-m3 jaottamisalue kokonaisuudessaanenintään2,9ha. Ottamisalueen rajat on merkittävä näkyvästi maastoon ennen ottamisen aloittamista.
  2. Lupa maa-ainesten ottamiseen on voimassa 10 vuottapäätöksen antopäivästä.
  3. Ottamisen aikana syntyvät jyrkänteet tulee merkitä maastoon näkyvästi lippusiimoin ja varoituskyltein. Mikäli valvonnassa havaitaan tarvetta lippusiimoja näkyvämmille japitävämmille suoja-aidoille, hakijan tulee ympäristöviranomaisen perustellusta kehotuksesta nämä rakentaa.
  4. Alin ottamistaso on +147,00 m N2000 järjestelmässä. Lopullisiksi jäävät louhosalueen reunat on luiskattava vähintään kaltevuuteen 1:2, paitsi tilan KumpulaRN:o12:13 rajaa vasten kaltevuuteen 1:3.Luiskauksessa voidaan käyttää ylijäämälouhetta sekä ottamisalueelta taiesimerkiksituulivoimaloiden rakennuspaikoilta poistettuja pintamaita.Mikäli käytetään muilta ulkopuolisia maa-aineksia, näiden alkuperästä, laadusta ja määrästä on tehtävä 30 vrk ennen suunniteltua käyttöä ilmoitus kunnan ympäristölupaviranomaiselle, joka voi tarvittaessa antaa asiaa koskevia lisämääräyksiä.
  5. Melua aiheuttava räjäytys-, louhinta- ja murskaustyö on rajoitettava hakemuksen mukaisesti.
  6. Toimintakiinteistön jätehuolto ja jätteiden lajittelu on järjestettävä alueellisten ajantasaisten jätehuoltomääräysten mukaisesti (www.millespakka.fi). Jätteiden pitkäaikainen varastointija jätteiden polttoalueella on kielletty.
  7. Louhoksen kuivatusvedet tulee johtaa maastoon pintavalutuksen omaisesti ja siten, ettei siitä synny eroosiohaittoja. Hakijan on tarkkailtava veden laatua ja vaikutuksia alapuolisessa ojaverkostossa silmämääräisesti sekä ryhdyttävä korjaaviin toimiin ja ilmoitettava kunnan ympäristöviranomaiselle, mikäli kuivatusvesi aiheuttaa ojien tulvimista tai vesi on selvästi sameaa.
  8. Öljyjen ja polttoaineiden varastoinnista tai työkoneiden huollosta ja käytöstä ei saa aiheutua maaperän tai pinta- tai pohjavesien pilaantumisvaaraa. Polttoainesäiliöiden tulee olla kaksoisvaippasäiliöitä tai kiinteästi säiliön tilavuutta vastaavilla valuma-altailla ja sadevesisuojalla varustettuja. Säiliöissä tulee ollaylitäytönestimetja lukot. Polttoaineiden varastointi alueella toimintakauden ulkopuolella ei ole sallittua. Mahdollisen öljyvahingon sattuessa on ryhdyttävä välittömiin puhdistustöihin ja ilmoitettava asiasta alueen pelastuslaitokselle ja kunnanympäristönsuojeluviranomaiselle. Alueella tulee olla käytettävissä imeytysmateriaalia öljy- ja polttoainevuotojen varalta sekä riittävä alkusammutuskalusto kone- ja varastopalojen varalle.
  9. Alue on maisemoitava viipymättä ottamisen päätyttyä ja viimeistään ennen lupa-ajan päättymistä. Alueelta poistetaan kaikki toiminnanaikainen kalusto, tarvikkeet ja jätteet. Kerätyt pintamaat ja ylijäämäkiviaines levitetään ja muokataan luonnonmukaisuutta tavoitellen varastoalueelle ja veden yläpuolelle jääviin louhosluiskiin.Maisemointi tulee tehdä ympäristöministeriön oppaan ”Maa-ainesten ottaminen – opas ainesten kestävään käyttöön” Ympäristöministeriön julkaisuja 2020:24 mukaisesti
  10. Töissä on noudatettava Valtioneuvoston asetusta räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta (644/2011) sekä Valtioneuvoston asetusta kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (800/2010).
  11. Lupamääräysten ja ottamissuunnitelman noudattamisesta riippumatta luvan haltija on vastuussa toiminnasta ulkopuolisille aiheutuvista ennakoimattomista vahingoista.
  12. Hakijan tulee vuosittain ilmoittaa otetun aineksen määrä ja laatu NOTTO-tietojärjestelmään (MAL 23 §). Ilmoitus edelliseltä vuodelta tulee tehdä tammikuun loppuun mennessä.
  13. Ennen ottamisen aloittamista kohteessa on pidettävä hakijan ja kunnan valvontaviranomaisen yhteinen alkutarkastus, jossa ottamissuunnitelma, lupamääräykset, alueen maastoon merkitseminen ja vakuusasiat käydään läpi. Ottamistoiminnan loputtua ja vakuuden voimassaoloaikana on alueellapidettävä loppukatselmus, jossa todetaan alueen jälkihoidon ja maisemointitöiden riittävyys. Alku-ja loppukatselmuksen kutsuu koolle luvanhaltija. Tarvittaessa luvanhaltija tai valvontaviranomainenvoi kutsua koolle ottamistoiminnan aikana muitakin katselmuksia toimintatapojen jalupamääräysten tarkentamiseksi.
  14. Lupamääräysten noudattamisen vakuudeksi luvan saaja on edellisen luvan yhteydessä toimittanut 12 500 euron suuruisen vakuuden luvan ja sen ehtojen noudattamisen turvaamiseksi.Ottamisalueen laajentuessa vaaditaan vakuutta 2 000 € lisää, jolloin vakuuden kokonaissumma on 14 500 €.Tämä vakuusonpidettävävoimassa vähintään yksi vuosi lupa-ajan päättymisen jälkeen. Vakuus palautetaan, kun alue on saatettu lupamääräysten mukaiseen kuntoon ja tämä on todettu loppukatselmuksessa.

RATKAISUN PERUSTELUT
Maa-aineslain (555/1981) 6 §:n mukaan lupa maaâ€ainesten ottamiseen on myönnettävä, jos asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty eikä ottaminen ole ristiriidassa MAL 3 §:ssä säädettyjen rajoitusten kanssa. Asiaa harkittaessa on otettava huomioon myös lupamääräysten vaikutus. Alueella ei ole merkittäviä kauneusarvoja tai erikoisia luonnonesiintymiä eikä maa-ainestenotto turmele kaunista maisemakuvaa tai aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa (MAL 3 §). Ottoalue ei sijaitse pohjavesialueella eikä sen läheisyydessä, joten toiminnasta ei aiheudu pohjaveden laadun tai antoisuuden vaarantumista.

Kun toiminnassa noudatetaan lupahakemuksissa, ottamissuunnitelmassa sekä lupamääräyksissä ja näissä mainituissa valtioneuvoston asetuksissa esitettyjä suojaustoimia, ei ottotoiminta aiheuta vaaraa ympäristölle.

Ympäristönsuojelulain 52 §:n mukaisesti luvassa on annettava määräykset mm. päästöjen rajoittamisesta, jätteiden syntymisen vähentämisestä ja haittojen vähentämisestä.YSL:n58 §:n mukaan luvassa on annettava lisäksi tarpeelliset määräykset jätteistä ja jätehuollosta jätelain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamiseksi.YSL:n62 §:n mukaisesti tulee myös antaa tarpeelliset määräykset toiminnan ja päästöjen tarkkailusta. Luvassa on annettu määräyksetjätehuollon järjestämisestä sekä pintavesipäästöjen ehkäisemisestä.Louhos täyttyy louhinta- ja murskausjaksojen välillä vedestä ja vesi seisoo lammikossa pitkiäkin aikoja. Louhoksen voidaan itsessään katsoa toimivanlaskeutusaltaana.Suuri etäisyys lähimpiin häiriintyviin kohteisiin huomioiden toiminnan ei ole katsottu tarvitsevan melu- tai pölytarkkailua.

Maa-aineslain mukaan lupaviranomainen voi asettaa maisemointi- ja lupamääräysten noudattamiseksi vakuuden. Lestijärven maa-aineslupaviranomainen on tasapuolisen kohtelun vuoksi vaatinut vakuutta kaikkiin maa-aineslupiin.Luvanhakija on edellisen maa-ainesluvan yhteydessä toimittanut vakuutta 12 500 €ja nyt vaaditaan vakuutta 2 000 € lisää.Vakuuden taso on ollut noin 5000 €/ ha ottamisaluetta,mistä tässä tapauksessa tulee lupamääräyksissä vaadittu14500 euroa. Vakuutta voidaan maisemoinnin etenemisen mukaisesti tai muusta erityisestä syystä hakemuksesta alentaa.Käytännössä luvanhaltija/maanomistaja on vakuuden riittävyydestä riippumatta vastuussa mm. maisemoinnin loppuunsaattamisesta.

Lausuntojenhuomioon ottaminen
ELY-keskuksen lausuntoon otettu huomioon lupamääräyksissä1,2, 7–10 ja 12.

Muistutuksen huomioon ottaminen
Muistutus otettiin huomioon lupaharkinnassa vaatimalla luvanhakijaa teettämään louhoksen vesien analysointiakkreditoidussa laboratoriossa.

LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN
Lupa myönnetään10 vuoden määräajaksi. Lupa-ajan laskenta alkaa ympäristölupaviranomaisen päätöksen antopäivästä. Jos toiminta muuttuu oleellisesti suhteessa ympäristöriskeihin, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa.

LUPAA ANKARAMMAN ASETUKSEN NOUDATTAMINEN
Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräyksiä ankarampia tai niistä poikkeavia säännöksiä, on asetusta luvan estämättä noudatettava.

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Maa-aineslupahakemuksen tarkastusmaksu on879€ ja ympäristölupahakemuksen tarkastusmaksu on 1000 €, joten käsittelymaksu on siten yhteensä 1879€.Kyseessä on arvonlisäveroton myynti. Maksut perustuvat Lestijärven kunnanvaltuuston 29.5.2015 13§ ja 14§ hyväksymiin maa-aines- ja ympäristönsuojeluviranomaisen taksoihin.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 2, 5â€12, 14â€17, 19â€20, 22, 27, 34, 39, 42â€44, 47 aâ€49, 52â€53,58â€62, 66, 70, 83,85, 87, 96, 111â€114, 167â€168, 170, 190â€191,205 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)2â€4,11â€15, 18 §
Maaâ€aineslaki (555/1981)1, 1a,3–7,10–16,19–21,23, 23 a, 23 b §
Valtioneuvoston asetus maaâ€ainesten ottamisesta (926/2005) 1–4, 6–9 §
Valtioneuvoston asetus kaivannaisjätteistä (190/2013)1â€4,6â€8,12â€13, 16 §
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920)
Valtioneuvoston asetus kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta(800/2010)
MillespakkaOy:n alueellisen jätelautakunnan jätehuoltomääräykset
Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (valtuuston päätös 29.5.2015 § 13)
Lestijärven kunnan maaâ€ainestaksa (valtuuston päätös 29.4.2015 § 14)

LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Tekninen lautakunta tiedottaa tästä päätöksestä siten kuin ympäristönsuojelulain 85 §:ssä on säädetty.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen ja päätöksestä perittyyn maksuun saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen.Valitusosoitus liitetään päätöksenantoon, joka kuulutetaan erikseen valituksen tekemiselle varatun ajan. Päätös pidetään nähtävillä kuulutusajan.

Ympäristösihteeri:
Tekninen lautakunta myöntää Veljekset Brandt Koneyhtymä Oy:lle maa-aines- ja ympäristöluvan päätösluonnoksen mukaisesti.

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta myöntää Veljekset Brandt Koneyhtymä Oy:lle maa-aines- ja ympäristöluvan päätösluonnoksenmukaisesti.

Merkittiin, että Roni Brandt ja Merja Untinenilmoitti olevansa jäävi ja poistui kokouksesta tämän käsittelyn ajaksi.Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1

Tämä pykälän ajaksi Sirpa Parkkila liittyi kokoukseen puhelimen välityksellä.



Liitteet
Vesinäytteiden tulokset
Hakemus asiakirjat