Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 19.4.2022 klo 18.30-19.03
87§ ALOITTAMISOIKEUS MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA
Tekninen lautakunta on 18.1.2022 tekemillä päätöksillä pidentänyt Kosolankankaan tuulivoimapuisto oy:n tuulivoimaloita koskevien rakennuslupien 19-0089-R, 19-0090-R, 19-0094-R, 19-0101-R, 19-0105-R ja 19-0093-R voimassaoloja. Päätösten lupatunnukset ovat 21-0146-RJ, 21-0147-RJ, 21-0149-RJ, 21-0181-RJ, 21-0182-RJ ja 21-0186-RJ. Päätökset eivät ole lainvoimaiset, koska päätöksistä on jätetty valitus Vaasan hallinto-oikeudelle. Valituksessa vaaditaan, että päätökset rakennuslupien voimassaolojen pidennyksistä kumotaan ja päätösten täytäntöönpano kielletään.

Kosolankankaan tuulivoimapuisto Oy on jättänyt Lestijärven tekniselle lautakunnalle 3.3.2022 päivätyn hakemuksen, jossa pyydetään teknistä lautakuntaa myöntämään maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaisen aloittamisoikeuden suorittaa hakijalle myönnettyjen rakennuslupien mukaiset toimet rakennuslupien voimassaolon jatkamista koskevien lupapäätösten mukaisina näihin kohdistuvasta muutoksenhausta huolimatta.

Hakemuksen johdosta kunnan rakennusvalvonta on lähettänyt kuulemiskirjeen rakennuslupien voimassolojen jatkamisesta valituksen tehneille henkilöille. Valittajat ovat määräajan kuluessa jättäneet huomautukset, joiden mukaan aloittamisoikeutta tuulivoimaloiden rakentamiseksi ei tulisi myöntää, koska aiottu rakentaminen ei ole alueella olevan kaavan mukaista, eikä poikkeamiselle kaavasta ole hyväksyttäviä perusteita.

Vt rakennustarkastaja:

Tekninen lautakunta myöntää Lestijärven tuulivoimapuisto Oy:lle maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaisen aloittamisoikeuden suorittaa myönnettyjen rakennuslupien mukaiset toimet rakennuslupien voimassaolon jatkamista koskevien lupapäätösten mukaisina näihin kohdistuvasta muutoksenhausta huolimatta.
Tekninen lautakunta katsoo hakemuksesta jätettyjen huomautusten vaatimukset perusteettomiksi, koska kyseessä olevien tuulivoimaloiden varsinaiset rakennusluvat ovat jo lainvoimaiset, eikä rakennuslupien pidentämispäätös vaikuta varsinaiseen rakentamistoimenpiteeseen.
Hakijan tulee asettaa ehdottamansa 60 000 (kuusikymmentätuhatta) euron suuruinen vakuus ennen rakennustyöhön ryhtymistä.

Perustelut:
Lestijärven tuulivoimapuisto Oy:llä on oikeus suorittaa rakennustyöt alkuperäisten rakennuslupien perusteella. Pidentämispäätöksellä ei ole vaikutusta varsinaiseen rakentamistoimenpiteiseen, vaan ainoastaan rakentamisen aikatauluun.
Lestijärven tuulivoimapuisto tulee käsittämään kaikkiaan 69 tuulivoimalaa. Mikäli hakijan tulisi odottaa valituksen kohteena olevien rakennuslupien pidentämispäätösten lainvoimaisuutta, ei tuulivoimaloita olisi hakijan mukaan mahdollista hankkia ja toimittaa yhdessä erässä. Tästä aiheutuisi hankekokonaisuudelle tarpeetonta viivästystä.
Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi pidentää luvan voimassaoloa työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella, jos oikeudelliset edellytykset rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen ovat edelleen voimassa. Työn loppuunsaattamista varten määräaikoja voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan. Alueen maankäytössä tai kaavoituksessa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, joilla olisi vaikutuksia oikeudellisten edellytysten täyttymiseen.

Rakennustöiden suorittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.
Määrätty 60000 euron suuruinen vakuus riittää kattamaan tuulivoimaloiden perustusten maisemointikustannukset, jotka päätösten kumoaminen voi aiheuttaa.

Sovelletut oikeusohjeet: Maankäyttö- ja rakennuslaki 144 §

Tekninen lautakunta:
Siirretään seuraavaan kokoukseen.



Liitteet
Huomautukset
Rakennusluvat ja jatkoluvat
Hakemus