Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Ke 15.11.2017 klo 18.00-19.35
44§ TALOUSARVIO VUODELLE 2018 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020

Valmistelijat Tarja Mäkelä ja Kirsi Salonen

Sivistyslautakunta

Valmistelija Tarja Mäkelä

Kunnanhallitus on vahvistanut ensi vuodelle opetus- ja kulttuuritoimen budjettikehykseksi

1 427 467 €.

Sivistyslautakunta johtaa kunnan sivistystoimen hallintoa. Lestin ala- ja yläkoululla on yhteinen rehtori, jonka toimenkuvaan sisältyy sivistystoimenjohtajan tehtävät. Sivistystoimenjohtajan tehtäviin on laskettu noin 15 % rehtorin työajasta, jonka palkkaosuus on laskettu sivistystoimen hallinnon määrärahoihin.

Lautakunnan nettomenot ovat 15 415 euroa.

Peruskoulut

Valmistelija Tarja Mäkelä

Palkat talousarvioon lasketaan todellisten mukaisina eli niihin on huomioitu tulevat henkilökohtaisen lisän- yms. korotukset. Sosiaaliturvamaksu on 0,87 %, KVTEL-maksu on 16,75 %, tapaturmavakuutus 0,9 %, työttömyysvakuutusmaksu 2,00 % ja muut 0,1 % palkkasummasta. Opettajien eläkemaksu on 18,84 prosenttia.

Koulussa toimii 4 luokanopettajaa ja 5 aineenopettajaa ja 1 vakituinen koulunkäynninohjaaja ja 2 määräaikaista koulunkäynninohjaajaa. Yläkoulun teknisen työn opettajan palvelu ostetaan Kinnulan kunnalta 5 tuntia/viikko. Koululla työskentelee 2 siivous- ja keittiötyöntekijää.

Esiopetuksen palkkoihin on huomioitu 19 tunnin osuus päivähoidonohjaajan palkasta kevään 2018 osalta. Esiopetuksessa on lv. 2017-2018 yhteensä 7 oppilasta ja seuraavana lukuvuonna arviolta 3 oppilasta. Iltapäivätoimintaa järjestetään koulun tiloissa.

Lestin koulun talousarviossa ruokahuolto sisältää keskuskeittiökulut ja tuotot. Keskuskeittiöllä toimii emäntä (50% työajasta) ja 2 kokoaikaista ja 1 osa-aikainen keittäjä. Keskuskeittiön menot on 235 500 euroa. Kulut tulisi kattaa kokonaisuudessaan Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelta, päivähoidosta ja koululta perittävistä ateriamaksuista.

Koulutoimi on mukana opetushallituksen perusopetuksen kehittämisen laatuhankkeissa, kuten kerhotoiminnan kehittämisessä ja vieraiden kielten rikastamishankkeessa sekä erityisopetuksen kehittämisessä, johon saatiin avustusta koulunkäynninohjaajien palkkaamiseen. Kullakin sivistystoimen hallinnoimalla hankkeella on toimintasuunnitelma ja talousarviossa tulee näkyä hankkeen budjetointi omalla tilillään. Peruskoulujen tulosalueen netto on 980 393, Vuoden 18 raami on 972 325 euroa, jolloin Ta 18 ylittää raamin 8068 euroa. Ylitys johtuu työsuhteisten palkkojen ylityksestä (koulunkäynninohjaajan omarahoitusosuus, johon OKM on myöntänyt erityisavustuksen). Vähennystä vuoden 2017 talousarvioon on 24 758 euroa.

Koulutiloissa on tehty kuntotarkastus ja tarkastuksen perusteella 1955 rakennettu koulurakennus on kärsinyt huomattavia kosteus- ja rakennevaurioita, jonka takia investointipuolella on 100 000 euron määräraha koulurakennuksen korjaus- ja rakentamistoimenpiteiden suunnittelua varten.

Uusi opetussuunnitelma edellyttää ajantasaiset av-välineet, johon varaus 10 000 euroa koulun ICT-hankintoihin.

Kirjasto- ja kulttuuritoimi

valmistelija Tarja Mäkelä

Kirjasto- ja kulttuuritoimen tehtävänä on tarjota laadukkaat kirjastopalvelut, ajantasainen ja uusiutuva kokoelma ja välineistö kuntalaisten käyttöön. Kirjasto järjestää kirjastonkäytön opetusta koululaisille ja tukee aikuisopiskelijoita. Kirjasto osallistuu Anders-kirjastojen yhteistyöhön. Kirjasto- ja kulttuuritoimi pyrkii tukemaan paikallista kulttuurielämää, vahvistamaan ja kehittämään perinteitä ja etsimään uusia virikkeitä ympäristöstä. Juhlia ja tilaisuuksia järjestetään yhdessä kotiseutuyhdistyksen, seurakunnan ja koulujen ja kansalaisopiston kanssa. Omassa pitäjässä järjestettävien tilaisuuksien lisäksi järjestetään matkoja lähimpiin kulttuurikohteisiin. Vuonna 2018 Lestijärven kunta täyttää 150 vuotta. Juhlavuosi huomioidaan mm. kunnan tapahtumissa ja kotiseutujuhlissa.

Kunnassa on pääkirjasto. Kirjastossa työskentelee kirjastovirkailija (85%), joka hoitaa myös kunnan keskusarkistoa (6 h/viikko). Lisäksi siivouksessa on tuntipalkkainen siivooja. Kirjastotoimenjohtajan ostopalvelu loppuu 2017 vuoden lopussa, jonka jälkeen kirjastotoimenjohtaja työt tulee hoitaa oman kunnan sisällä. Luokanopettaja Paula Jokela aloittaa sivutoimisena kirjastotoimenjohtajana vuoden 2018 alussa

Vapaa-aikaohjaajan työhön on lisätty vuoden 2017 alusta kirjaston asiakaspalvelua sekä kulttuuripuolen tehtäviä kokotyöajan puitteissa. Muut palkat on laskettu normaalimääräisinä vuoden loppuun saakka. Palkkausmenoista on vähennetty keskustoimistolta kirjastovirkailijan arkistonhoitoon tuleva palkka.

Kirjastorakennus otettiin käyttöön v. 1984. Kirjaston vesikatto on uusittu v. 2017. Kirjaston käyttötalousarvioon on varattava määrärahoja vanhan rakennuksen vuosittaista korjaamista ja ylläpitoa varten.

Kirjasto- ja kulttuuritoimen nettomenot ovat 74 268 euroa. Raamin ylitys on 4772 euroa. Ylitys johtuu Lestijärvi 150-juhlavuodelle varatusta määrärahasta (5000 euroa).

Nuoriso- ja liikuntatoimi

Valmistelija Tarja Mäkelä

Vapaa-aikatoimen vastuualueeseen kuuluvat nuoriso- ja liikuntatoimet. Vapaa-aikaohjaajan toimi on täytetty kokoaikaisena, jolloin vapaa-aikatoimi kattaa 65,3 % ja kirjasto- ja kulttuuritoimi 34,7 % kokotyöajasta.

Liikuntatoimeen laadittu Lestijärven kunnan liikuntastrategia vuosille 2014-2019 ohjaa liikuntatoimen toimintaa ja rakentamista. Liikuntatoimen tehtävänä on edellytysten luominen liikuntatoiminnan järjestämiseen sekä terveysliikunnan mahdollisuuksien ylläpitäminen kuntalaisille. Tehtävänä on myös yhteistyössä järjestöjen kanssa järjestää lapsille ja nuorille ja myös aikuisväestölle erilaisia liikuntatoimintoja.

Kunnan urheilualueet pyritään pitämään kunnossa. Kunnan tulee varautua urheilukentän rakentamiseen uuteen paikkaan lähivuosien aikana. Liikuntatoimen toimintaa pyritään ylläpitämään mm. hakemalla mahdollisia hankeavustuksia eri ikäiselle väestölle liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi.

Nuorisotoimen tavoitteena on tukea nuorten kasvua ja kehitystä ja ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kunta on mukana etsivä nuorisotyöhankkeessa, johon on varattava kunnan omarahoitusosuus.

Nuoriso- ja liikuntatoimen talousarvion netto on 41 908 euroa.

Raamin ylitystä on 1471 euroa.

Varhaiskasvatus

Valmistelija Kirsi Salonen

Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan 1.8.2017, joka edellytti uuden varhaiskasvatussuunnitelman tekemistä kunnan päivähoitoon. Lakimuutos edellyttää päiväkotiin riittävän ammatillisen koulutuksen omaavia hoitajia, joten lähitulevaisuudessa erityisesti lähihoitajia ja lastentarhanopettajien pätevyydellä omaavaa henkilökuntaa tulee olla tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen tulosalueeseen kuuluvat päiväkotihoito, perhepäivähoito, lasten kotihoidon tuki ja kunnan lapsilisä.

Päivähoitoa järjestetään Kissankellon päiväkodissa (22 lasta). Kissankellossa työskentelee päivähoidon ohjaaja, 2 lähihoitajaa ja 2 vakituista perhepäivähoitajaa ja yksi oppisopimussuhteessa työskentelevä lastenohjaaja. Päivähoidonohjaaja (lto) antaa esiopetusta myös kevään 2018 aikana. Päiväkotitilat on rakennettu vuonna 1990 yläkoulun kellaritiloihin. Nykyiset tilat vaativat tehdyn kuntotutkimuksen mukaan perusteellisen korjauksen, jonka takia päiväkodin tilat on siirretty väistötiloihin. Väistötilojen vuokraan varataan määräraha käyttötalouspuolelle. Päiväkotirakennuksen tilasuunnitteluun ja tilojen nykyaikaistamiseen/rakentamiseen tulee varata tulevina vuosina investointimäärärahoja. Kunnan lapsirahaa maksetaan ensi vuonna noin 50000 euroa.

Päivähoidon ja kotihoidon tuen ja kunnan lapsirahan nettomenot ovat 338 603€. Raamin ylitys on 34 979 euroa. Ylitys johtuu kunnan lapsirahan ja lisääntyneen päivähoidon tarpeen menoista.

Perusopetuksen rehtori:

Lautakunta käy läpi vuoden 2018 talousarvioesityksen ja toimintasuunnitelman ja lähettää sen kunnanhallituksen käsittelyyn.

Sivistyslautakunta:

Hyväksyttiin ja lähetetään kunnanhallituksen käsittelyyn.