Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 18.10.2022 klo 18.30-20.56
125§ JÄRJESTETTYYN JÄTTEENKULJETUKSEEN LIITTYMÄTTÖMÄT KIINTEISTÖT
Valmistelija: Mirva Vilppola, ympäristösihteeri

Jokainen jätteenhaltija on jätelain ja Järviseudun jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan velvollinen liittymään järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Jätelain (646/2011) 28 §:n mukaan jätteen haltijan on järjestettävä jätehuolto, jollei asiasta toisin säädetä. Kiinteistön haltijan on järjestettävä jätehuolto, mikäli jätteen haltija ei huolehdi velvollisuudestaan. Järviseudun jätelautakunnan toimialueella voimassa olevien jätehuoltomääräysten 4 §:n mukaisesti jokainen jätteenhaltija on velvollinen liittymään järjestettyyn jätteenkuljetukseen.

Kaikilla Järviseudun jätelautakunnan toimialueella sijaitsevilla kiinteistöillä tulee olla säännöllinen jätteenkuljetus. Kiinteistöllä tulee olla oma jäteastia tai useammalla kiinteistöllä yhteinen jäteastia. Järviseudun toimialueella voimassa olevien jätehuoltomääräyksen 4 §:n mukaisesti jäteastialle tulee olla sovittuna säännöllinen tyhjennysväli kuljetusyrittäjän kanssa. Jäteastian tyhjennys tarvittaessa yhteydenoton perusteella ei katsota voimassaolevaksi jätteenkuljetussopimukseksi. Tyhjennys on suoritettava vähintään 3 kk/ 12 viikon välein eli neljä kertaa vuodessa. Tällöin velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen ei riipu jätteen määrästä, laadusta tai jätteen käsittelystä.

ASIAN AIKAISEMPI KÄSITTELY

Järviseudun jätelautakunta on jätteenkuljetusyrittäjltä saatujen tietojen perusteella pyytänyt jätteenkuljetukseen liittymättömiltä kiinteistöiltä selvitystä asiasta vuosina 2018 ja 2020. Järviseudun jätelautakunta on 5.10.2021 § 18 päättänyt siirtää kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymättömien selvittämisasian kuntien ympäirstönsuojeluviranomaisille.

Ympäristösihteeri on 17.2.2022 lähettänyt asianosaisille (35 kpl) kehotuskirjeen järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymisestä tai sopimuksen päivittämisestä kiinteään tyhjennysväliin. Asiasta tiedotettiin yleisesti myös helmikuun kuntatiedotteessa.

NYKYINEN TILANNE

Edelleen Lestijärvellä on yhdeksän (9) kiinteistöä, joilla ei ole voimassa olevaa sopimusta järjestetystä jätteenkuljetuksesta. Järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymisen määräyksen noudattamisen tehostamiseksi voidaan asettaa uhkasakkolain (1113-1990) mukainen sakon uhka. Asianosaisille tulee varata hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti tilaisuus selityksen antamiseen asiassa.

Viranomaisen toimivaltaa ei voida siirtää viranhaltijalle asiassa, joka sisältää hallintopakon käyttämistä.

Ympäristösihteeri: Lestijärven kunnan tekninen lautakunta velvoittaa asianosaisia (9kpl) liittymään järjestettyyn jätteenkuljetukseen tekemällä sopimuksen säännöllisestä tyhjennysvälistä jätteenkuljetusyrittäjän kanssa tai vaihtoehtoisesti tekemään sopimuksen yhteisen jäteastian käyttämisestä. Tekninen lautakunta antaa asianosaisille (9kpl)kuulemis/kehotuskirjeen järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymisestä, siten että jätteenkuljetukseen tuleeliittyäja asiasta vaadittu selitys on toimitettava neljän (4) viikon kuluessa kuulemiskirjeen vastaanottamisesta. Ellei asianosainen liity järjestettyyn jätteenkuljetukseen, Lestijärven kunnan tekninen lautakunta ryhtyy asiassa myös hallintopakkokeinoihin asettamalla uhkasakon. Selityksen antamatta jättäminen ei estä asian käsittelyä viranomaisessa.

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta hyväksyy ympäristösihteerin esityksen.