Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 23.05.2017 klo 09.00-11.34
102§ LESTIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS/LAAJENNUS

Khall 27.6.2016 § 128
Tilan Vehkala (4:30) omistaja Ullamaija Stenman hakee Lestijärven ranta-asemakaavan muuttamista omistamansa tilan osalta siten, että mahdollistetaan uusien luontoarvoja kunnioittavien loma-asuntojen rakennuspaikkoja.

Tilan Lahti 5:84 omistaja Mika Ranta-Nilkku hakee Lestijärven ranta-asemakaavan laajentamista siten, että huonosti rakentamiseen sopiva rakennuspaikka siirretään metsäkangaspohjalle.

Hakijat ovat antaneet sitoumuksen muutoksesta/laajennuksesta aiheutuvien kustannusten vastaamisesta, kaavan laatija on Esa Säkkistä.

Kunnanhallitus merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Lestijärven ranta-asemakaavan muutoksista tiedokseen kokouksessaan 2.12.2014 § 160 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta järjestettiin maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukainen tilaisuus mielipiteen esittämiseen asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville (14 vrk:n ajaksi) ja samalla kuulutettiin kaavan laatija ja aluerajaus.

Lestijärven kunnanhallitus hyväksyi Lestijärven ranta-asemakaavan muutoksen/laajennuksen luonnoksen. Kaavaluonnos asetettiin nähtäville 14 vrk:n ajaksi ajalle 4.-18.4.2016, kuulutus julkaistiin sanomalehti Keskipohjanmaassa, kunnan ilmoitustaululla, kuntatiedotteessa ja kunnan internet-sivuilla. Kaavaluonnoksesta pyydettiin lausunnot Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta, Keski-Pohjanmaan liitolta, Lestijärven osakaskunnalta. Osallisille annettiin oikeus jättää kaavaluonnoksesta muistutus sen nähtävilläoloaikana.

Kaavaluonnoksesta saatiin yksi lausunto, muistutuksia ei tullut. ELY-keskus esitti, että tulee laatia luontoselvitys ja antaa arvio kaavaratkaisujen vaikutuksesta Natura 2000 -alueen suojeluperusteisiin.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää palauttaa asian valmisteluun ja edellyttää, että kaavassa otetaan huomioon teknisen lautakunnan asiasta antama lausunto.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

---
Tekn.ltk 8.6.2016 § 35
Kaava-asiakirjojen tarkistuksessa havaittiin, että alueelle tehty luontoselvitys kattaa vain Vehkalan laajennusalueen tilalla Vehkala RN:o 4:30 mutta ei Mustalahden kaavamuutosaluetta tiloilla Lahti RN:o 5:84 ja Hirvinen RN:o 4:46. Alkuperäisen kaavoituksen yhteydessä tehdyn luontoselvityksen perusteella sekä Vehka- että Mustalahti on huomioitu arvokkaina luontokohteina, joille rakentamista ei ole suunnattu.
Vehkalan laajennusalueen osalta tekninen lautakunta toteaa lausuntonaan kunnanhallitukselle, että alueella tehdystä luontoselvityksestä ilmenneet seikat on otettu riittävän hyvin huomioon rakennuspaikkoja määritettäessä. Rakennuspaikkojen sijoittaminen on linjassa myös aiemman luontoselvityksen kanssa. Tekninen lautakunta puoltaa ranta-asemakaavan laajennusta Vehkalan tilan RN:o 4:30 osalta.
Mustalahden muutosalueella ei-omarantainen tontti siirrettäisiin nykyiseltä paikalta Lahti 5:84 tilata Mustalahden rantakankaalle tilalle Hirvinen 4:46. Koska uutta luontoselvitystä alueelle ei ole tehty, tulisi lahti edelleen säilyttää rakentamattomana luontokohteena ja merkitä V-alueeksi. Kyseessä on alkuperäisen luontoselvityksen mukaisesti merkittävä kosteikkoalue, jota mm. hirvet käyttävät runsaasti kesäruokailualueenaan. Tekninen lautakunta ei puolla esitettyä kaavamuutosta näiden kahden tilan osalta.

Kaavoituksesta on jätetty pois tilat Lahti 5:84 ja Hirvinen 4:46 ja kaavoitus on saatettu loppuun tilan Vehkala 4:30 osalta teknisen lautakunnan ja ELY-keskuksen lausuntojen mukaisesti.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää valtuustolle Lestijärven ranta-asemakaavan muutoksen hyväksymistä tilan Vehkala 4:30 osalta, tilojen Lahti 5:84 ja Hirvinen 4:46 osalta kaavoja ei esitetä hyväksyttäväksi.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Vehkalan kaavaehdotus