Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 20.12.2022 klo 18.30-21.03
169§ YMPÄRISTÖ- JA MAA-AINESLUVAN MUUTOS / Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy
Valmistelija: Mirva Vilppola

Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy hakee muutosta Lestijärven kunnan teknisen lautakunnan 22.6.2018 myöntämän ympäristö- ja maa-ainesluvan YL0118/MAL0118 lupamääräykseen 3. Lupamääräyksessä 3 sanotaan: "Alin ottamistaso on +155,00 m N2000 järjestelmässä. Lopullisiksi jäävät louhosalueen reunat on luiskattava vähintään kaltevuuteen 1:2 louhokseen muodostuvan lammen vesipintaan saakka. Luiskaus voidaan kallion lohkeamistavan mukaan toteuttaa vaihtelevasti/porrasmaisesti siten, että yksittäiset pystysuorat osuudet ovat enintään 2-3 m korkeita."

Kosolankankaan tuulivoimapuisto Oy esittää, että kallioseinämien loiventamisen sijasta, turvallinen liikkuminen alueella taataan rakentamalla louhoksen ympärille maapenger. Penger rakennetaan noin 5 metrin etäisyydelle louhoksen reunasta tiivistämiskelpoisesta maa-aineksesta. Penkereen luiskat tehdään kaltevuuteen 1:2 ja penkereen harjan leveys tehdään 1,5 m levyiseksi. Penkereen harjalle asetellaan vierekkäin kiviä, joiden halkaisija on vähintään yksi metri. Penkereen kokonaiskorkeus on vähintään 2 metriä. Penkereellä estetään ihmisten ja eläinten tahaton pääsy louhosalueelle ja taataan turvallinen liikkuminen alueella.

Ympäristöministeriön julkaisussa ”Maa-ainesten ottaminen, opas ainesten kestävään käyttöön 2020 ” esitetään kohdassa 7.2.2. seuraavasti: Ehjät kallioseinämät voidaan jättää loiventamatta, mikäli huolehditaan turvallisesta liikkumisesta alueella.

Maa-aineslain (555/1981) § 16 mukaan lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.

Ympäristösihteeri: Ympäristösihteeri esittää, että tekninen lautakunta hyväksyy Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy:n muutoshakemuksen lupamääräyksen 3 osalta. Alueen turvallisuus tulee taata hakemuksessa esitetyllä tavalla. Muilta osin YL0118/MAL0118 lupapäätös ja sen lupamääräykset jäävät voimaan.

Päätöksen perustelut:Muutoshakemuksessa esitetty ratkaisu louhoksen turvallisuudesta on Ympäristöministeriön ohjeistuksen mukainen. Muutoksen ei katsotaolennaisesti vaikuttavan asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.

Tästä päätöksestä peritään Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy:lta luvan muuttamisesta 200 € (Lestijärven kunnanvaltuuston 28.04.2022 § 22 vahvistama Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa).

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta hyväksyy ympäristösihteerin esityksen.

Liitteet
YL0118/MAL0118
Muutoshakemus
Suunnitelma