Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 21.3.2023 klo 18.30-21.27
15§ KUNTALAISALOITE
Valmistelija: Tekninen johtaja

Kuntaan on elokuussa 2022 saapunut kuntalaisaloite. Aloite koskee sako ja umpikaivolietteen vastaanoton järjestämistä Lestijärvellä. Samaisessa aloitteessa tuodaan esille huoli sako ja umpikaivolietteen vastaanoton kohonneista kustannuksista.
Kinnula ja Lestijärvi ovat yhdessä rakennuttaneet oman jätevesipuhdistamon Kinnulaan. Kinnulan keskuspuhdistamo Oy on otettu käyttöön 2022. Samassa yhteydessä siiroviemäri Kinnulan ja Lestijärven välillä siirtyi Keskuspuhdistamo Oy.n omistukseen.
Lestijärven kunnan toimesta on selvietty vanhan jätevedenpuhdistamon hyödyntämistä sako- ja umpikaivolietteen vastaanottopaikkana. Vanhoja jätevesialtaita ei voida enää ottaa käyttöön, mutta vanhaa puhdistamorakennusta on mahdollista hyödyntää, joiltain osin. Ollaan, myös tutustuttu Sievissä olevaan konttiratkaisuun ja Alavieskassa olevaan vastaanottopaikkaan. Mahdollisen vastaanottopaikan rakentamisesta pitää sopia/ neuvotella yhteistyössä Keskuspuhdistamo Oy.n kanssa.
Sako- ja umpikaivolietteen hinta muodostuu kuljetusyrittäjän kustannuksista ja sammakkokankaan määrittämästä m3 hinnasta. Kunnalla ei ole mitään osuutta tässä hinnoittelussa.


Tekninen johtaja
Saatetaan kuntalaisaloite tiedoksi tekniselle lautakunnalle ja Keskuspuhdistamo Oy.lle.

Tekninen lautakunta
Tekninen lautakunta toteaa aloitteen johdosta seuraava: Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy hallinnoi sako- ja umpikaivolietteen vastaanottoa. Sammakkokangas Oy määrittelee sako- ja umpikaivolietteen hinnan. Lestijärven kunta ei voi rakentaa vastaanottopistettä Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy omistamaan / hallinnoimaan siirtoviemäriin ilman yhtiön suostumusta. Tällä hetkellä Lestijärven kunnalla ei ole taloudellista resurssia vastaanottopaikan rakentamiseen. Lestijärvellä vanhalla vastaanottopaikalla ei enää myöskään ole voimassaolevaa ympäristölupaa. Vanha puhdistamo on myös ongelmallinen sijaintinsa puolesta. Puhdistamo on sijainnut pohjavesialueen välittömässä läheisyydessä, myös järvi sijaitsee lähietäisyydellä. Kuntalaisaloitteesta tiedotetaan Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy,tä.


Jonna Kumpulainen ilmoitti olevansa jääviä ja poistui kokouksesta tämän käsittelyn ajaksi.Peruste: Hallintolaki 28 § 1