Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 27.06.2023, klo 18.30-19.00
44§ YMPÄRISTÖ- JA MAA-AINESLUVAN MUUTOS / Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy, drno MALO117/YLO217

Valmistelija: Pia-Lena Närhi

Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy hakee muutosta Lestijärven kunnan teknisen lautakunnan 14.8.2017 (drno MAL0117/YL0217) ) Lehdonkankaan kallioalueen maa-ainesottoalueelle. Lupamääräyksessä 3 sanotaan: ”Alin ottamistaso on +163,00 m N2000 järjestelmässä. Lopullisiksi jäävät louhosalueen reunat on luiskattava suunnitelman mukaisesti vähintään kaltevuuteen 1:2. Luiskauksessa voidaan käyttää ylijäämälouhetta sekä ottamisalueelta tai tuulivoimaloiden rakennuspaikoilta poistettuja pintamaita. Mikäli käytetään ulkopuolisia maa-aineksia, näiden alkuperästä ja määrästä on tehtävä 30 vrk ennen suunniteltua käyttö ilmoitus kunnan ympäristölupaviranomaiselle, joka voi tarvittaessa antaa asiaa koskevia lisämääräyksiä.”

Kosolankankaan Tuulivoimapisto Oy esittää, että kallioseinämien loiventamisen sijasta, turvallinen liikkuminen alueella taataan rakentamalla louhoksen ympärille maapenger. Penger rakennetaan noin 5 metrin etäisyydellä louhoksen reunasta tiivistämiskelpoisesta maa-aineksesta. Penkereen luiskat tehdään kaltevuuteen 1:2 ja penkereen harjan leveys tehdään 1,5 m levyiseksi. Penkereen harjalla asetetaan vierekkäin kiviä, joiden halkaisija on vähintään yksi metri. Penkereen kokonaiskorkeus on vähintään 2 metriä. Penkereellä estetään ihmisten ja eläinten tahaton pääsy louhosalueelle ja taatan turvallinen liikkuminen alueella.

Ympäristöministeriön julkaisussa ”Maa-ainesten ottaminen, opas kestävään käyttöön 2020” esitetään kohdassa 7.2.2. seuraavasti: ”Ehjät kallioseinämät voidaan jättää loiventamatta, mikäli huolehditaan turvallisesta liikkumisesta alueella.”

Vt rakennustarkastaja:

Tekninen lautakunta hyväksyy Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy:n esityksen lupamääräykseen 3 muuttamiseksi.

Päätöksen perustelut: Maa-aineslain (555/1981) § 16 mukaan lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisten asemaan tai luonnonolosuhteisiin,

Muutoshakemuksessa esitetty ratkaisu louhoksen turvallisuudesta on Ympäristöministeriön ohjeistuksen mukainen. Muutoksen ei katsota olennaisesti vaikuttavan asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.

Tästä päätöksestä peritään Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy:lta luvan muuttamisesta 200 € (Lestijärven kunnanvaltuuston 28.4.2022§22 vahvistama Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa)

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta hyväksyy Kosolankankaan Tuulivoimapuisto Oy:n esityksen lupamääräykseen 3 muuttamiseksi.