Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 10.10.2023, klo 18.30
59§ Oikaisuvaatimus maisematyölupapäätöksen ehtoihin
Valmistelija Juha Timo, vt rakennustarkastaja

Tekniselle lautakunnalle on 6.9.2023 jätetty oikaisuvaatimus vt rakennustarkastajan 25.8.203 § 48 tekemään maisematyölupaan lupatunnus 23-0040-M.
Kiinteistön omistaja on hakenut maisematyölupaa kiinteistön 421-401-5-81 alueella suoritettaville metsän harvennus- ja uudistushakkuutyölle. Osa hakkuualueista sijaitsee Lestijärven ranta-asemakaavan lähivirkistysalueilla.

Vt rakennustarkastajan 25.8.2023 tekemään lupapäätökseen on kirjattu: "Päätän maankäyttö- ja rakennuslain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten perusteella myöntää luvan sekä vahvistaa esitetyt suunnitelmat noudatettavaksi seuraavin ehdoin: Ranta-asemakaavan lähivirkistysalueella sallitaan vain maisemanhoidon kannalta välttämätön puuston harventaminen, avohakkuu on kielletty".


Kiinteistön omistajan oikaisuvaatimus:
Haen muutosta maisematyöluvan ehtoihin, jossa kielletään avuhakkuu siten, että myös avohakkuu olisi sallittu.

Perusteluina seuraavaa: Kaikkia naapureita on asiassa kuultu, eikä yhdelläkään ollut huomauttamista suunnitelluista hakkuista. Naapurit ymmärsivät, että metsä on jossakin iässä uudistettva, eikä erityisesti kuusimetsä säily hyvänä kun se vanhenee tarpeeksi. Erilaisten tuhojen riski kasvaa.
Kun aluetta katsotaan metsänhoidollisesti n. 30 vuotta eteenpäin, niin silloin kuvio 69 lähestyisi päätehakkuikää ja kuvioilla 68 ja 70 olisi jo ensiharvennusikää lähestyvä nuori metsä. Alueella olisi siten jatkuvasti myös virkistyskäyttöön sovelttuvaa metsää. Virkistysalueet on kaavoituksessa laadittu suhteellisen laajoiksi, joten hakkuiden tiukka rajoittaminen myös tilanteissa, joissa on naapurin suostumus, vaikeuttaisi metsänhoidon kannattavuutta erityisesti Hautalan tilalla, jolla on suhteellisen paljon virkistysalueita.
Kuvio 68 kuusivaltainen uudistuskypsä metsä ikä 110 v
Kuvio 69 mäntyvaltainen kasvatusmetsä ikä 50 v
Kuvio 70 kuusivaltainen uudistuskypsä metsä ikä 105 v

Lestijärven ranta-asemakaavamääräys lähivirkistysalueella:
Lähivirkistysalueelle saa sijoittaa teitä ja polkuja sekä ulkoilukäyttöä palvelevia rakennuksia ja rakennelmia. Kaavassa erikseen merktyille alueen osille saa rakentaa saunarakennuksen, jonka enimmäiskoko on ilmaistu kerrosneliömetreinä. Saunan katto- ja julkisivumateriaaleina ei saa käyttää kirkkaita, heijastavia pintoja sekä rakennuksen on muodoltaan ja väritykseltään sovittava ympäröivään luontoon. Metsänkäsittelyssä sallitaan vain maisemanhoidon kannalta välttämätön puuston harventaminen.

Vt rakennustarkastaja:
Tekninen lautakunta hylkää kiinteistön omistajan tekemän oikaisuvaatimuksen. Maisematyölupapäätöksen ehtoja ei muuteta.

Perustelu: Avohakkuu ei ole ranta-asemakaavan sallimaa vättämätöntä puuston harventamista. Virkistysalueiden laajuus on harkittu kaavan laadintavaiheessa.

Kunnanjohtaja:
Tekninen lautakunta hylkää kiinteistön omistajan tekemän oikaisuvaatimuksen. Maisematyölupapäätöksen ehtoja ei muuteta.

Perustelu: Avohakkuu ei ole ranta-asemakaavan sallimaa vättämätöntä puuston harventamista. Virkistysalueiden laajuus on harkittu kaavan laadintavaiheessa.

Tekninen lautakunta:
Hyväksyttiin.


Liitteet
Kaavakartta
Kaavamääräykset
Hakemus
Maisemaatyölupa