Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 31.10.2023, klo 18.30
67§ Yksityisteiden kunnossapitoavustukset sekä yli 75-vuotiaiden aurausavustukset vuodelle 2024
Valmistelija vt rakennustarkastaja Juha Timo

Yksityistielain 560/2018 § 84 mukaan kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset niin kuin 50 §:ssä edellytetään.

Lestijärven kunnan ja urakoitsijoiden välillä ei ole vuodelle 20232024 voimassaolevia yksityisteiden, kaavateiden eikä piha-alueiden auraussopimuksia.
Aurausavustuksia on myönnetty yli 75- vuotiaille, jotka eivät itse kykene ja joiden taloudessa ei ole toista henkilöä tekemään lumitöitä.
Vuonna 2022 Lestijärven kunta maksoi teiden ja pihojen lumenaurauksesta ja liukkauden torjunnasta 61.511 euroa (alv 0 %).
Vuonna 2023 Lestijärven kunta on maksanut teiden ja pihojen lumenaurauksesta ja liukkauden torjunnasta 73.703 euroa (alv 0%).

vt rakennustarkastaja:

Lestijärven tekninen lautakunta jakaa yksityisteiden kunnossapitoavustuksia v 2024 talousarvioon varatun määrärahan puitteissa.

Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset,. Edellytyksenä on myös, että tiellä on ympärivuotista asutusta. Avustusta myönnetään tien kunnossapitoon, kuten tien lanaukseen, pölynsidontaan, vesakontorjuntaan, lumenauraukseen, hiekoitukseen ja muuhun kesä- ja talvihoitoon sekä hallintokuluihin.
Kunnossapitoavustusta maksetaan vain niille tiekunnille, jotka toimittavat toiminnastaan tilityksen tai selvityksen, esimerkiksi kuittikopiot tai tilinpäätöksen. Kunnossapitoavustuksen jakoperusteista päätetään myöhemmin.

Lestijärven tekninen lautakunta ei vuonna 2024 huolehdi yksityisteiden lumenaurauksesta.

Myönnetyt yli 75-vuotiaiden aurausavustukset jäävät voimaaan. Aurauksesta sopivat auraukseen oikeutettu ja aurausurakoitsija keskenään. Avustus maksetaan avustukseen oikeutetulle kuittien perusteella enintään 150 euroa / vuosi.

Tekninen lautakunta tulee järjestämään tarjouskilpailun kunnan kaavateiden ja piha-alueiden lumenaurauksesta ja liukkauden torjunnasta vuodelle 2024.

tekninen lautakunta:
Roni Brand esitti, että asia palautetaan valmisteluun ja kunta järjestää yksityisteiden aurauksen vielä keväällä 2024. Yksityisteiden aurauksesta järjestetään kilpailutus. Kilpailutus toteutetaan yhdessä kaavateiden kilpailutuksen kanssa. Perusteluna se, että uusi käytöntö tulee tienhoitokunnille liian nopeasti. Mikko Uusitalo kannatti Roni Brandin esitystä.

Järjestettiin nimenhuutoäänestys, josssa JAA on pohjaäänestys ja EI Roni Brandtin esitys.
Äänestyksen tuloksena JAA sai 2 ääntä, EI sai 4 ääntä, tyhjä 0 ääntä ja poissa oli 3 jäsentä.

Tekninen lautakunta hyväksyi Roni Brandtin esityksen.


Liitteet:
Liite a Äänestyspöytäkirja

Liitteet
Äänestyspöytäkirja