Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 16.1.2024, klo 18.30
2§ Oikaisuvaatimus: Lappi Sami ja Juho

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Kuntaan on saapunut 27.12.2023 Sami ja Juho Lapin tekemä oikaisuvaatimus (liite a) teknisen lautakunnan päätökseen 11.12.2023 § 87 liittyen.

Oikaisuvaatimuksessa asianosaiset vaativat teknisen lautakunnan tekemää päätöstä kumottavaksi ja muutettavaksi seuraavasti:

  1. Kunta on vastuussa kiinteistöpumppaamon kunnossapidosta ja kiinteistön liittymiskohta viemäriverkostoon määritellään kiinteistöpumppaamon ja tonttiviemärin liitoskohtaan.
  2. Kunta asentaa takaiskuventtiilin viemäriverkostoon aiemmin esitetyllä tavalla
  3. Sammalisniemen asemakaava-alueelle asennetaan puuttuva katunimiopaste Vanhatie -nimiselle kadulle.
  4. Veikonpolun kesäkunnossapito kuuluu Lestijärven kunnalle

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja

Päätösehdotus:

Tekninen lautakunta käsittelee oikaisuvaatimuksen ja toteaa oikaisuvaatimuksen johdosta seuraavaa:

1. Vakiintuneen käytännön mukaisesti kunta vastaa vesi- ja viemäriverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta kiinteistön rajalle saakka. Kiinteistön 421-401-0021-0233 osalta liittymiskohtana toimii kohta, josta paineviemäri eroaa siirtoviemäristä ja liittymiskohdan ja rakennuksen välinen osuus kuuluu kiinteistön omistajan rakentamis- ja kunnossapitovelvollisuuteen. Kunta ei ole vastuussa kiinteistöpumppaamon kunnossapidosta. Tekninen lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen kohdan 1 osalta.
2. Siirtoviemärin ja paineviemärin haaraan on jo asennettu sulkuventtiili kunnan toimesta. Kiinteistöpumppaamossa tulee olla takaiskuventtiili sekä hälytyslaitteisto, joka ilmoittaa häiriöstä pumppaamon toiminnassa. Häiriötilanteessa paineviemäri voidaan jo olemassa olevan sulkuventtiilin avulla sulkea pois toiminnasta. Kiinteistönomistajan vastuulla on varmistaa, että hälytinlaitteisto toimii asianmukaisesti. Tekninen lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen kohdan 2 osalta.
3.Vanhatie -nimistä katunimiopastetta ei ole asennettu ko. tielle. Tekninen lautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen kohdan 3 osalta ja päättää asentaa puuttuvan katunimiopasteen tulevana kesänä.
4. Kadunpito käsittää MRL 132/1999 § 84 mukaan kadun suunnittelemisen, rakentamisen ja sen kunnossa- ja puhtaanapidon sekä muut toimenpiteet, jotka ovat tarpeen katualueen ja sen yläpuolisten ja alapuolisten johtojen, laitteiden ja rakenteiden yhteen sovittamiseksi. Katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmaa laadittaessa on vastaavasti noudatettava, mitä MRL:n 62 §:ssä säädetään.
Velvollisuus pitää kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat kadut kuuluu osaksi kunnalle, osaksi tontin tai muun alueen omistajalle sen mukaan kuin laissa katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta säädetään. Katujen kunnossapito kuuluu kunnalle siltä osin, kuin sitä ei ole kunnossapitolaissa säädetty tontinomistajien tehtäväksi. Lain 669/1978 § 4 mukaan tontinomistaja vastaa tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.
Kiinteistön omistaja on kaavoitussopimuksen mukaisesti vastannut kunnallistekniikan (kadun, jätevesiviemäriverkoston ja jätevesipumppaamon) rakentamisesta. Veikonpolkua ei ole rakennettu hyväksyttävän tiesuunnitelman mukaan eikä kunta ole tehnyt Veikonpolusta kadunpitopäätöstä, joten tien kunnossapito ei kuulu kunnalle. Tekninen lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen kohdan 4 osalta.

Päätös:
Hyväksyttiin.


Liitteet:

Liite a Oikaisuvaatimus
Liite b Teknisen lautakunnan päätös 11.12.2023 § 87
Liite c Sami ja Juho Lapin tekniselle lautakunnalle lähettämä kirje 10.10.2023