Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 6.2.2024 klo. 18.30
15§ Siistijän työsuhteen muuttaminen toistaiseksi voimassa olevaksi

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Jenita Liimatainen on työskennellyt koululla siistijänä määräaikaisissa työsuhteissa 1.9.2021 alkaen. Meneillään oleva määräaikainen sopimus on jo neljäs peräkkäinen ja sen on määrä päättyä 1.7.2024.Määräaikaisesta työsopimusten ketjutuksesta puhutaan tilanteessa, jossa saman työnantajan ja työntekijän välillä solmitaan useita peräkkäisiä määräaikaisia työsopimuksia. Pitkään kestänyt, yhdenjaksoinen työsopimusten ketjuttaminen johtaa siihen, että työsuhdetta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana, ellei ole esittää perusteltua syytä määräaikaisuudelle.

Määräaikaiselle työsopimukselle tulee olla työsopimuslain mukainen perusteltu syy. Perusteltuna syynä määräaikaisuudelle on siistijän kohdalla käytetty soveltuvan koulutuksen puutetta ensimmäisestä työsopimuksesta (2021) lähtien.

Työnantajalla on oikeus asettaa tehtävän hoitamiseen vaadittavat pätevyysedellytykset ja painottaa työnhakijoiden ansioita omien tarpeidensa mukaan. Työnantaja ei kuitenkaan voi pätevyysvaatimuksiin vetoamalla kiertää työntekijän suojaksi säädettyä pakottavaa oikeutta työsopimuksen kestosta.

Jos määräaikaisia palvelusuhteita on samojen sopijaosapuolten kesken solmituissa sopimuksissa useita peräkkäin, työvoiman tarve oletetaan pysyväksi. Työvoimatarpeen muodostuttua pysyväksi työnantajalla ei ole enää oikeutta jatkaa sopimussuhdetta määräaikaisena. Tällöin työnantajalla ei ole perusteltua syytä solmia määräaikaista sopimusta työtä tehneen työntekijän kanssa sen vuoksi, että hänellä ei ole työnantajan edellyttämää muodollista pätevyyttä. Työsopimuslain 55/2001 mukaan, jos työvoiman tarve on pysyvä, työsopimus solmitaan toistaiseksi voimassa olevana.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Tekninen lautakunta päättää, että Jenita Liimataisen työsuhde Lestijärven kuntaan jatkuu toistaiseksi voimassa olevana 1.7.2024 alkaen.

Päätös:
Hyväksyttiin.