Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 12.3.2024 klo. 18.30
25§ Kaavateiden ja yleisten alueiden talvikunnossapidon periaatteet

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Lestijärven kunnan tekninen toimi vastaa kaavateiden kunnossapidosta asemakaava-alueilla. Kaavateiden kunnossapitoon kuuluu mm. kadun päällysteiden kunnosta, liikennemerkeistä, katuvaloista ja aurauksesta sekä hiekoituksesta huolehtiminen.

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 669/1978 § 1 mukaan velvollisuus pitää kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat kadut, torit, katuaukiot, puistot, istutukset ja muut näihin verrattavat yleiset alueet kuuluu osaksi kunnalle, osaksi tontin tai muun alueen omistajalle sen mukaan kuin tässä laissa säädetään.

Lain 3 § mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten moottoriajoneuvoliikenteen, jalankulun ja polkupyöräilyn, tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää myös ne toimenpiteet, jotka talvella ovat tarpeellisia kadun pysyttämiseksikunnossa, kuten lumen ja jään poistamisen, kadun pinnan pitämisen tasaisena, liukkauden torjumisen, liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisen sekä katuojien, sadevesikourujen ja -kaivojen avoinna pitämisen.

Kunta voi päättää, jos liikenteelle ei aiheudu huomattavaa haittaa, että määrätty katu tai kadun osa pidetään talvella kunnossa vain osittain taikka että määrätyllä kadulla tai kadun osalla ei torjuta liukkautta, jotta sitä voidaan käyttää kelkalla kulkemiseen. Liukkauden torjumatta jättämisestä on ilmoitettava.

Vaikka kadun kunnossapito kuuluu kunnalle, tontinomistajan velvollisuutena on kuitenkin, jollei lain 8 §:stä muuta johdu, pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä. Lisäksi tontinomistajan velvollisuutena on tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit sekä pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä. Tontinomistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.

Kunta voi päättää kävelykadun, pihakadun ja muun erityistä liikennetarvetta palvelevan kadun kunnossapitovelvollisuuden jakautumisesta toisin kuin lain 1 momentissa säädetään. Tontinomistajalle näin määrättävä kunnossapitovelvollisuus ei kuitenkaan saa olla olennaisesti raskaampi kuin tontinomistajalle muutoin tämän lain mukaan kuuluva kunnossapitovelvollisuus.

Lestijärven kunnalla on 9 voimassa olevaa asemakaava-aluetta:

Kaavateiden osalta ensisijaisesti kunnossapidettäviä katuosuuksia ovat sellaiset, joiden varrella on pysyvää ympärivuotista asutusta. Toissijaisia kunnossapidettäviä katuosuuksia ovat tieosuudet, joiden varrella on vain vapaa-ajanasutusta. Ensisijaiset katuosuudet aurataan ja hiekoitetaan aina tarvittaessa, toissijaiset tieosuudet aurataan harvakseltaan ja hiekoitetaan tarvittaessa.

Kunta ei vastaa kunnossapidosta sellaisilla tieosuuksilla, jotka on selkeästi rakennettu vastoin yleisiä ohjeita ja määräyksiä.

Änäkkälän asemakaavan osalta kaavassa on maininta: Maanomistajat rakentavat alueen sisäisen tiestön sekä huolehtivat tiestön kunnossa- ja puhtaanapidosta ja mahdollisesta tievalaistuksesta omalla kustannuksellaan siten, että kunnalle ei rakennuslain (370/1958) eikä uuden 1.1.2000 voimaan tulleen rakennuslain tai kadun tai eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) nojalla tai muutoinkaan aiheudu velvoitteita teiden rakentamisesta eikä kunnossa- ja puhtaanapidosta. Näin ollen Änäkkälän asemakaava-alueen tiet eivät kuulu kunnan kunnossapidettäviin teihin.

Lestijärven kunta ei vastaa kunnan alueella olevien valtion teiden kunnossapidosta. Tällaisia teitä ovat:

Näiden teiden kunnossapitovastuu kuuluu ELY-keskukselle.

Kunnan kunnossapitovastuun piiriin kuuluu myös asemakaava-alueilla olevien kunnan omistamien kiinteistöjen pihojen ja yleisten alueiden kunnossapito. Näiden kunnossapidossa noudatetaan samoja linjauksia kuin ensisijaisesti kunnossapidettävien teiden kohdalla.

Kunta huolehtii myös yli 75-vuotiaille myönnettyjen aurausavustusten mukaiset pihojen puhdistamiset.

Esittelijä: vt. tekninen johtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Tekninen lautakunta vahvistaa kaavateiden ja yleisten alueiden talvikunnossapidon periaatteet esittelytekstin mukaisesti.

Päätös:
Hyväksyttiin.