Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 12.3.2024 klo. 18.30
26§ Yksityistieavustukset 1.1.2025 alkaen

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Yksityistielain (560/2018 84 §) mukaan kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta. Kunta päättää myös tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi.

Yksityisteille myönnettävä avustus ei ole lakisääteinen avustus. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että

  1. tie on pysyvän asutuksen pääsytie ja sen varressa on vähintään yksi ympärivuotisesti asuttu talous,
  2. asutun tieosan vähimmäispituus on 250 metriä
  3. tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta
  4. tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot ovat yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ajantasaiset, kuten 50 §:ssä edellytetään.

Kunnan myöntämä avustus on tarkoitettu seuraaviin yksityistien kunnossapitotehtäviin:

Tiekuntien hallinnolliset kulut eivät kuulu kunnan kunnossapitoavustuksen piiriin.

Jos kunta avustaa tiekuntaa tai tieosakkaita yhteisesti tien kunnossapidossa, tien käyttämistä muuhun kuin tieosakkaiden hyväksi tapahtuvaan liikenteeseen ei saa kieltää tai tietä sulkea sinä ajanjaksona, jota avustus koskee (yksityistielaki 560/2018, 85 §). Sama koskee tietä, jonka kunnossapidosta kunta vastaa kustannuksellaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tietä ei saa sulkea puomeilla eikä kieltää liikennettä liikennemerkeillä. Kunnan avustus katsotaan osakorvaukseksi ulkopuolisen liikenteen aiheuttamasta rasituksesta. Avustettava tie voidaan sulkea vain perustellusta syystä.

Tekninen lautakunta määrittää avustuksen myöntämisperusteet, ja yksityistieavustuksiin käytettävä määräraha päätetään vuosittain talousarviossa ja varataan kustannuspaikalle 4500 Kadut ja muut yleiset alueet. Vuodelle 2024 talousarvioon ei ole varattu määrärahaa yksityistieavustuksiin, koska yksityisteiden talvikunnossapito on kunnan hoidettavana vielä keväällä 2024.

Vuotuisen avustuksen myöntämisen ehtona on, että tiekunta on jättänyt tien seuraavan vuoden kunnossapidon kustannusarvion tekniselle lautakunnalle sen asettamaan määräaikaan mennessä. Vuoden 2025 avustuksia varten kustannusarviot tulee toimittaa tekniselle lautakunnalle 30.9.2024 mennessä.

Avustusta haetaan sähköisesti kunnan verkkosivuille avautuvan lomakkeen kautta ja avustus maksetaan jälkikäteen vuosittain. Kunnan avustus on määrärahojen puitteissa enintään 50 % tiekunnan toteutuneista menoista, kuitenkin enintään 220 €/km. Avustuksen saamiseksi vuoden 2025 kustannuksista tiekunnan tulee toimittaa tilinpäätös tekniselle lautakunnalle 30.4.2026 mennessä. Avustushakemukset käsittelee tekninen johtaja.

Esittelijä: vt. tekninen johtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Tekninen lautakunta päättää

  1. Myöntää yksityistieavustuksia enintään kunnan talousarviossa varatun määrärahan verran
  2. Yksityistieavustusten myöntämisperusteet vuoden 2025 alusta alkaen on esitetty esittelytekstissä.

Päätös:
Hyväksyttiin.