Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 12.3.2024 klo. 18.30
38§ Kunnan vesihuoltolaitoksen vastuut

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Vesihuoltolaitoksen ja asiakkaan vastuiden jakautuminen herättää aika ajoin keskustelua ja viime aikoina esiin on noussut erityisesti vesijohtojen sulattamisesta aiheutuneiden kustannusten maksaja. Asian selventämiseksi on tarkoituksenmukaista kirjata auki olemassa olevat kunnan vesihuoltolaitoksen vastuut ja kiinteistön omistajan vastuut liittyen vesi- ja viemäriverkostoon.

Vesihuoltolaitoksella tarkoitetaan laitosta, joka huolehtii yhdyskunnan vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella. Lestijärven kunnalla vesihuoltolaitos toimii kunnan sisäisenä taseyksikkönä.

Asiakkaalla tarkoitetaan kiinteistön omistajaa tai haltijaa, joka tekee vesihuoltolaitoksen kanssa sopimuksen kiinteistön liittämiseksi vesihuoltolaitoksen verkostoon tai vesihuoltolaitoksen palvelujen toimittamisesta ja käyttämisestä.

Kiinteistöllä tarkoitetaan kiinteistörekisteriin kiinteistönä merkittyä maa- tai vesialueen omistuksen yksikköä. Kiinteistöön kuuluvat sillä sijaitsevat kiinteistön omistajan omistamat rakennukset ja kiinteät laitteet.

Vesihuoltolain 119/2001 mukaisesti kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti lain tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun. Kunnan alueella vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi. Lestijärven kunnanvaltuusto on kokouksessaan 31.5.2012 § 22 hyväksynyt Lestijärven kunnan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen. Vesihuoltolaitos huolehtii toiminta-alueellaan vesihuollosta yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti.

Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä vesihuollosta. Vesihuoltolaitoksen tulee määrätä jokaista verkostoonsa liitettävää kiinteistöä varten liittämiskohdat, joiden tulee sijaita kiinteistön välittömässä läheisyydessä. Liittämiskohtien sijainnin takia kiinteistön liittämisestä laitoksen verkostoon ei saa aiheutua kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomia kustannuksia (vesihuoltolaki 119/2001 § 12). Kunnassa vallinneen yleisen käytännön ja asiakkaiden tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi kiinteistön liittymiskohta verkostoon on kiinteistön rajalla, kohdassa, jossa rakennettava vesi- tai viemärilinja leikkaa kiinteistön rajan. Tämä linjaus on perustunut vesi- ja viemärilaitoslain 982/1997 tulkintaan.

Vesihuoltolaitoksen verkostoon liitettävän kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön vesihuoltolaitteistosta liittämiskohtaan saakka (119/2001 § 13). Kiinteistön vesihuoltolaitteistolla tarkoitetaan vesihuoltolaitoksen verkostoon liitetyn kiinteistön vesijohtoja ja viemäreitä tarvikkeineen ja laitteineen. Laitteisto tulee suunnitella, sijoittaa ja rakentaa niin, että se on yhteensopiva vesihuoltolaitoksen laitteiston kanssa. Vesihuoltolaitoksen edustaja tarkastaa laitoksen laitteistoon liitetyn tai liitettävän laitteiston laadun, kunnon ja toiminnan. Tarkastus on suoritettava siten, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa kiinteistön käytölle. Kunnan vesihuoltolaitos toimittaa asiakkaille vesimittarit.

Kiinteistön vesihuoltolaitteiston ja vesihuoltolaitoksen laitteiston suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta, käytöstä ja tarkkailusta on lisäksi voimassa, mitä niistä muussa laissa säädetään sekä mitä kiinteistön liittämisestä sekä laitoksen palvelujen toimittamisesta ja käyttämisestä tehdyssä sopimuksessa on sovittu. Lestijärven kunnan vesihuoltolaitoksen liittymissopimuksessa ei ole lähtökohtaisesti sovittu erityisehdoista.

Vesihuoltolaitoksen tehtävä on huolehtia siitä, että laitoksen toimittama talousvesi täyttää terveydensuojelulaissa säädetyt laatuvaatimukset.

Vesihuoltolaitos vastaa verkostoihinsa liitettyjen kiinteistöjen vesihuoltopalvelujen saatavuudesta häiriötilanteissa. Häiriötilanteella tarkoitetaan uhkaa tai tapahtumaa, joka vaarantaa yhteiskunnan turvallisuutta ainakin hetkellisesti. Palvelujen turvaamiseksi vesihuoltolaitos tekee yhteistyötä kunnan valvontaviranomaisten, pelastusviranomaisten ja sopimuskumppanien ja asiakkaiden kanssa. Vesihuoltolaitoksella tulee olla ajantasainen suunnitelman häiriötilanteisiin varautumisesta.

Vesihuoltolaitoksen edustajalla on oikeus tarvittaessa liikkua asiakkaan kiinteistöllä ja suorittaa siellä laitoksen vesihuoltolaitteiston rakentamisen, kunnossapidon ja käytön kannalta tarpeellisia toimenpiteitä. Jollei erityisistä syistä muuta johdu, liikkumisesta ja toimenpiteistä on etukäteen ilmoitettava kiinteistön omistajalle tai haltijalle.

Esittelijä: vt. tekninen johtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Tekninen lautakunta merkitsee vesihuoltolaitoksen vastuut tiedokseen ja toteaa, että kunta ei vastaaasiakkaiden tontilla tapahtuvien vesihuoltolaitteistojen rakennus- ja kunnossapitokustannuksista.

Päätös:
Hyväksyttiin.