Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 9.4.2024 klo. 19.00
44§ Ympäristölupa-asia
Valmistelija: ympäristötarkastaja Pia-Lena Närhi

Lestijärven kunnan tekninen lautakunta on 5.5.2005 § 6 antanut päätöksen, jossa Tmi P. Kauppisen huoltoasematoiminnalle ei ole tarpeen hakea ympäristölupaa. Päätöksen perusteena on huoltoaseman sijaintipaikan varaus vahvistetussa kaavassa huoltoasematoiminnalle ja polttoainejakeluun ja aseman voimassa oleva sijoituspaikkalupa. Polttoainesäiliöiden ja jakelukentän saneerauksen myötä toiminta täyttää olennaisilta osin ympäristönsuojelulain (80/2000) vaatimukset. Uusilla lupamääräyksillä ei olisi ennakkoon katsottuna saavutettavissa merkittävää toiminnan ympäristönsuojelun tason korotusta.

Jakeluaseman sijoituspaikkalupa on voimassa oleva lupa, jonka jälkeen ympäristölainsäädäntö on muuttunut kahteen otteeseen. Voimassa olevan mpäristönsuojelulaissa (527/2014), on märitelty liitteessä 2, että nestemäisen polttoainejakeluasema, jonka polttoainesäiliöiden kokonaistilavuus on vähintään 10 m³ tulee rekisteröidä. Saman lain (527/2014) 27 §:n mukaan ympäristön pilaantumisen (tässä tapauksessa pohjaveden) vaaraa aiheuttavaan toimintaa on oltava lupa. Eli jakeluaseman sijoittuminen edellyttää ympäristönsuojelulain mukaista yleistä luvanvaraisuutta.

Toiminnassa ei ole muutoksia vuoden 2005 päätöksen jälkeen. Tarkastuspöytäkirjojen ja tarkastusten perusteella toiminta on asianmukaista. Valtioneuvoston asetuksessa nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (314/2020) mukaiset toimenpiteet on suoritettu.


Esittelijä: vt. tekninen johtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:
Tekninen lautakunta päättää, että Tmi P. Kauppisen huoltoasemalle tulee hakea ympäristönsuojelulain 527/2014 27 §:n mukainen ympäristölupa.

Muutettu päätösehdotus:
Tekninen lautakunta päättää, että huoltoaseman nykyinen sijoituspaikkalupa on riittävä. Lautakunta kuitenkin edellyttää,että öljynerotuskaivot päivitetään vastaamaan uusia standardeja (SFS-EN-858-1), joiden mukaan I luokan öljynerottimesta poistuvan veden hiilivetypitoisuus tulee olla alle 5 mg/l. Päivitystyö tulee olla tehtynä vuoden2025 loppuun mennessä.

Päätös:
Hyväksyttiin.



Pia-Lena Närhi poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.