Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistai 11.6.2024 klo. 18.30
65§ Ympäristöluvan rauettaminen
Valmistelija: Ympäristötarkastaja Pia-Lena Närhi

Viite: dnro IM00119

Asianosaiset: Kumpulainen Niko-Ville

Toimintaa koskeva lupa ja rauettamisilmoitus
Kumpulaisen eläinsuojalle on Lestijärven teknisen lautakunnan 18.6.2019 myöntämä eläinsuojan ilmoituspäätös. Ilmoituspäätös on myönnetty toistaiseksi voimassa olevaksi.

Ympäristötarkastaja on käynyt tilalla tarkastuskäynnillä 7.5.2024, jolloin toiminta on loppunut. Keskustelujen yhteydessä päätettiin, että ilmoituspäätös voidaan rauettaa.

Sijaintipaikka ja sen ympäristö

Toiminnan sijainti: Similäntie 32, Yli-Lesti

Kiinteistö: Kiinteistö on luvanhaltijan omistuksessa. Kiinteistö ei sijaitse pohjavesialueella.

Lupaviranomaisen toimivalta

Eläinsuojien ilmoitusluvat ovat ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaisesti ilmoituksenvaraista toimintaa, jonka ilmoitukset käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii Tekninen lautakunta.

Lupapäätöksen rauettaminen

Ympäristönsuojelulain 88 §:n mukaisesti 1 momentin 1 kohdan mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai että toiminta on lopetettu.

Toiminnanharjoittaja on ilmoittanut, että eläinten pito on päättynyt 28.4.2024 ja tila siirtyy viljelystilaksi, joten eläinsuojan ilmoituspäätös voidaan rauetta.

Eläinsuojan ilmoituspäätöksessä on myönnetty lupaa 2340 eläinyksikön eläinsuojille, jossa 160 lypsylehmälle oli tarkoitus rakentaa uusi eläinsuoja vanhan jäädessä sonnikasvattamoksi. Uutta eläinsuojaa ei ole rakennettu. Ilmoituspäätös on ulotettu koskemaan myös vanhaa olemassa olevaa eläinsuojaa.

ASIAN KÄSITTELY

Hakemuksesta ei kuuluteta julkisesti. Hallintolain 34 § 2 momentin 5 kohdan mukaan asia voidaan ratkaista kuulematta, mikäli kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Asiasta ei ole pyydetty lausuntoja, eikä asian vireilletulosta ole kuulutettu, koska asian ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin.

Tarkastus

Alueella on suoritettu tarkastus 7.5.2024.


Esittelijä: vt. tekninen johtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Lestijärven kunnan tekninen lautakunta päättää, että Niko-Ville Kumpulaisen eläinsuojan ilmoituspäätös (Lestijärven tekninen lautakunta 18.6.2019 § 75 IM00119) raukeaa.

Toiminnan lopettamiseen liittyen, on katsottu tarpeen antaa seuraavat lupamääräykset:

  1. Kaikkiin lietesäiliöihin tulee asentaa MMM-RMO C4 kohdan 4.6 vaatimukset täyttävät aidat viimeistään 15.8.2024 mennessä.
  2. Lietesäiliöiden kuormausalueet tulee rakentaa tiivispohjaisiksi viimeistään 15.8.2024 mennessä.
  3. Lietelannan säilytystilat tulee tyhjentää perusteellisesti vuosittain ja samalla tulee tarkistaa niiden kunto mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Mahdolliset vauriot tulee korjata välittömästi.
  4. Biokaasureaktoreiden rejektien levityksen osalta, tulee noudattaa mitä ns. nitraattiasetuksessa on määrätty. Lannan tai rejektin levitys pohjavesialueilla on kielletty.
Tekninen lautakunta perustelee päätöstään sillä, että luvanhaltija on ilmoittanut toiminnan loppuneen, joten ympäristönsuojelulain 88 § perusteella lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa.

Lupa katsotaan rauenneeksi tämän päätöksen saatua lainvoiman.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Jonna Kumpulainen ilmoitti esteellisyytensä ja poistui asian käsittelyn ajaksi. Peruste hallintolaki 28 § mom. 1.
Pia-Lena Närhi poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tämän päätöksen valmistelussa on sovellettu seuraavia oikeusohjeita:

Ympäristönsuojelulaki (527/2014): § 88, 115 a, 115 e, 231, Liite 4: kohta 5a)

Hallintolaki (434/2003) § 34

Hallintosääntö

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014)

Muut huomioidut asiat:

Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräykset ja -ohjeet MMM-RMO C4