Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 20.02.2018 klo 09.00-11.58
25§ VALINNANVAPAUSPILOTTI
Valinnanvapauslain mukainen pilottihaku avattiin 23.1.2018 ja haku päättyy 15.3.2018.

Tulevissa hankkeissa on mahdollisuus pilotoida valinnanvapauden kaikkia neljää elementtiä:
- sotekeskuksia
- suunhoidon yksiköitä
- asiakasseteliä
- henkilökohtaista budjettia

Pilotti voi olla myös näiden yhdistelmä. Sote-keskusten ja suunhoidon yksiköiden piloteissa kokeillaan muun muassa asiakkaan palvelujen yhteen sovittamista uudessa sote-mallissa. Lisäksi seurataan, miten palvelun tuottajien
korvausperusteiden kriteerit toimivat käytännössä.

Asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin piloteissa tavoitteena on kokeilla erityisesti sitä, miten koko palveluprosessi sujuu asiakkaan tarpeiden näkökulmasta. Asiakkaalla on oltava tärkeä rooli palvelujensa suunnittelussa.

Jos maakunnan pilotti sisältää useampia osioita, niistä jokaisesta tulee laatia oma hankesuunnitelmansa ja sitä vastaava talousarvio. Tämä helpottaa pilottien hahmottamista hakemusten arviointivaiheessa. Pilottikokonaisuudesta laaditaan kuitenkin vain yksi hakemus lomakkeelle.

Keski-Pohjanmaa haki kesällä 2017 avoinna olleessa haussa sekä sote-keskus- että henkilökohtaisen budjetin pilottia. Tuolloin suun terveydenhuolto ei kuulunut pilotoinnin piiriin. Keski-Pohjanmaalla on mahdollisuus täydentää kesällä lähetettyjä hakemuksia uusien hakukriteerien mukaisiksi ja ottaa myös uusia pilotoitavia elementtejä, mikäli se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.

Soiten johtoryhmä on käsitellyt asiaa ja kuullut NHG:n asiantuntija. Keskustelun ja NHG:n asiantuntijan kuulemisen jälkeen johtoryhmä linjasi, että valinnanvapauspilottiin osallistuttaisiin sote-keskuksen ja henkilökohtaisen budjetin osalta ja valmistelua jatkettaisiin tiiviisti lähiviikkojen aikana. Soiten hallitukseen asia olisi menossa käsittelyyn 19.2.2018 ja toinen käsittely ja hakemuksen lähettämisestä päättäminen olisi 12.3.2018 pidettävässä hallituksen kokouksessa. Valtuutustyön jatkamiselle ja mahdolliselle konsulttipalvelujen ostamiselle pyritään saamaan maakuntauudistuksen vetäjältä/poliittisen ohjausryhmän puheenjohtajalta mahdollisimman pian.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää esittää Soitelle, että
1. valinnanvapauspilottihakemus tulee jättää määräaikaan mennessä.

2. valinnanvapauspilotissa aidosti kokeillaan käytännössä valinnanvapautta sotekeskuksissa, suunhoidon yksiköissä, asiakassetelien käytössä ja henkilökohtaisissa budjeteissa.

3. valinnanvapauspilotti tulee toteuttaa siten, että se mahdollistaa aidon käytännön pilotoinnin myös maakunnan pienemmissä kunnissa ja reuna-alueilla. Tältä osin pilotoinnin aikana esitetään selvitettäväksi, miten maakunnan pienempiin kuntiin ja reuna-alueille syntyy palvelutarjontaa ja millaisia palveluiden saatavuuseroja pilotoinnin aikana mahdollisesti
tunnistetaan.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.