Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 03.05.2018 klo 19.00-20.08
22§ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTASOPIMUKSEN MUUTTAMINEN
Kokkolan kaupunginhallitus on 19.6.2017 (§ 372) päättänyt esittää, että Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyshuollon johtosääntöä ja yhteistoimintasopimusta muutettaisiin siten, että ympäristöterveyslautakunnan jäsenmäärä on 12 jäsentä ja, että jäsenmäärä jakautuisi siten, että Kokkolan kaupungilla olisi 4 jäsentä ja muilla sopimuskunnilla 1 jäsen.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksessa on yhteisen toimielimen paikkajaosta todettu seuraavaa " Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunnassa on yhdeksän (9) jäsentä.Osapuolten valtuustot nimittävät yhteiseen lautakuntaan jäseniä seuraavasti: Kokkolan kaupunki neljä (4) jäsentä ja muut sopimuskunnat viisi (5). Muiden sopimuskuntien lautakunnan varsinainen jäsen valitaan vuorotteluperiaatteella. Kullekin jäsenelle nimetään henkilökohtainen varajäsen, joka voi olla eri kunnasta kuin varsinainen jäsen. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Kokkolan kaupungin
luottamushenkilö. Kunnilla joista ei kyseisellä kaudella ole lautakunnassa varsinaista jäsentä, on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeuden omaava varajäsen. Muut varajäsenet osallistuvat kokoukseen varsinaisen jäsenen estyneenä ollessa.

Uuden kuntalain (410/2015) 51§:ssä säädetään, että kunta voi hoitaa tehtävää yhden tai useamman kunnan puolesta siten, että kunnilla on yhteinen toimielin, joka vastaa tehtävän hoitamisesta. Tehtävää hoitavaa kuntaa kutsutaan vastuukunnaksi. Kunnat voivat sopia, että muut kunnat valitsevat osan yhteisen toimielimen jäsenistä. Lakisääteisessä yhteistoiminnassa jokaisella kunnalla on toimielimessä vähintään yksi kunnan valitsema jäsen.


Edellä olevan perusteella voidaan todeta, että nykyinen yhteistoimintasopimus ei vastaa voimassa olevaa kuntalakia ja näin ollen yhteistoimintasopimusta tulee muuttaa siten, että jokaisella kunnalla on toimielimessä vähintään yksi kunnan valitsema jäsen.

Jäsenmäärän jaottelu esitettäisiin perustuvan kunnan asukasmäärän mukaisesti kuitenkin siten, että yhden kunnan jäsenmäärä ei olisi enemmän kuin neljä jäsentä. Jotta lautakunnan jäsenmäärä ei suhteettomasti kasvaisi esitetään, että kunta saa yhden jäsenen lautakuntaan jokaista alkavaa 10 000 asukasta kohden ja, että määräykseen liittyy edellä mainittu leikkuri. Näin ollen lautakunnan jä sen määräksi muodostuisi 12 jäsentä. Jos lähtökohtana pidetään sitä, että jokainen kunta saa yhden jäsenen alkavaa 10 000 asukasta kohden, kuitenkin enintään 4 per jäsenkunta tarkoittaisi tämä sitä, että Kokkolan kaupunki saisi lautakuntaan neljä (4) jäsentä, Kannuksen kaupunki yhden (1) jäsenen ja muut kunnat (Halsua, Kaustinen,
Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli) yhden (1) jäsenen. Muilta osin yhteistoimintasopimusta ei muutettaisi.
Edellä olevan perusteella ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen 3 § toinen kappale muutettaisiin kuulumaan seuraavasti: ”Lautakunnassa on 12 jäsentä. Osapuolten valtuustot nimittävät yhteiseen lautakuntaan jäseniä seuraavasti: Kokkolan kaupunki neljä (4) jäsentä ja muut sopimuskunnat kahdeksan (8)jäsentä. Kullekin jäsenelle nimetään henkilökohtainen varajäsen. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Kokkolan kaupungin luottamushenkilö. Varajäsenet osallistuvat kokoukseen varsinaisen jäsenen ollessa estyneenä.” (muutos kur siv.). Muilta osin 3 §:ää tai yhteistoimintasopimusta ei muuteta.


Kunnanjohtaja
Kunnanjohtaja esittää edelleen kunnanvaltuustolle ehdotettavaksi, että Lestijärven kunta hyväksyy Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen muutoksen edellä esitetyllä tavalla. Yhteistoimintasopimus liitteenä.
Lestijärvenkunta on jo aiemmin valinnut jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen lautakuntaan. Tältä osin asiaa ei enää käsitellä uudelleen.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.

------------------------- Valtuusto
Valtuusto päätti, että Lestijärven kunta hyväksyy Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen muutoksen edellä esitetyllä tavalla. Yhteistoimintasopimus liitteenä.
Lestijärvenkunta on jo aiemmin valinnut jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen lautakuntaan. Tältä osin asiaa ei enää käsitellä uudelleen.


Liitteet
Yhteistoimintasopimus