Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 03.05.2018 klo 19.00-20.08
23§ PELASTUSTOIMEN YHTEISTOIMINTASOPIMUKSEN MUUTTAMINEN
Kokkolan kaupunginhallitus on 5.6.2017 (§ 345) päättänyt esittää, että Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen johtosääntöä ja alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimusta muutettaisiin siten, että pelastuslautakunnan jäsenmäärä on 15 jäsentä ja, että jäsenmäärä jakautuisi siten, että Kokkolan kaupungilla
olisi 4 jäsentä, Pietarsaaren kaupungilla 2 jäsentä, Kannuksen kaupungilla 1 jäsen ja muilla jäsenkunnilla 1 jäsen.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen nykyisessä yhteistoimintasopimuksessa on yhteisen toimielimen paikkajaosta todettu seuraavaa; ” Pelastuslaitoksen johtokunnassa on 11 jäsentä ja kullakin henkilökohtainen varajäsen. Kultakin toimialueelta jäseniä ja varajäseniä nimetään seuraavasti: Kannuksen-Kaustisen toimialueelta 3 jäsentä, Kokkolan toimialueelta 5 jäsentä ja Pietarsaaren toimialueelta 3 jäsentä. Lisäksi niillä kunnilla, joilla ei ole jäsentä pelastuslautakunnassa, on oikeus asettaa läsnäolo- ja puheoikeuden omaava edustaja lautakuntaan.”

Uuden kuntalain (410/2015) 51§:ssä säädetään, että kunta voi hoitaa tehtävää yhden tai useamman kunnan puolesta siten, että kunnilla on yhteinen toimielin, joka vastaa tehtävän hoitamisesta. Tehtävää hoitavaa kuntaa kutsutaan vastuukunnaksi. Kunnat voivat sopia, että muut kunnat valitsevat osan yhteisen toimielimen jäsenistä. Lakisääteisessä yhteistoiminnassa jokaisella kunnalla on toimielimessä vähintään yksi kunnan valitsema jäsen.

Pelastustoimi toteutetaan maassamme lakisääteisenä yhteistoimintana.

Edellä olevan perusteella voidaan todeta, että nykyinen yhteistoimintasopimus ei vastaa voimassa olevaa kuntalakia ja näin ollen yhteistoimintasopimusta tulee muuttaa siten, että jokaisella kunnalla on toimielimessä vähintään yksi kunnan valitsema jäsen.

Nykyisessä lautakunnassa on 11 jäsentä ja kuten edellä on mainittu, niillä kunnilla, joilla ei ole jäsentä on oikeus asettaa läsnäolo- ja puheoikeuden omaava edustaja lautakuntaan. Näin ollen jäsenmäärän jaottelu esitettäisiin perustuvan kunnan asukasmäärän mukaisesti kuitenkin siten, että yhden kunnan jäsenmäärä ei olisi enemmän kuin neljä jäsentä. Jotta lautakunnan jäsenmäärä ei suhteettomasti kasvaisi esitetään, että kunta saa yhden jäsenen lautakuntaan jokaista alkavaa
10 000 asukasta kohden ja, että määräykseen liittyy edellä mainittu leikkuri. Näin ollen lautakunnan jäsenmääräksi muodostuisi 15 jäsentä.

Jos lähtökohtana pidetään sitä, että jokainen kunta saa yhden jäsenen alkavaa 10 000 asukasta kohden, kuitenkin enintään 4 per jäsenkunta tarkoittaisi tämä sitä, että Kokkolan kaupunki saisi lautakuntaan neljä (4) jäsentä, Pietarsaaren kaupunki kaksi (2) jäsentä, Kannuksen kaupunki yhden (1) jäsenen ja muut kunnat (Halsua, Kaustinen, Kruunupyy, Luoto, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli) yhden (1) jäsenen.

Muilta osin yhteistoimintasopimusta ei muutettaisi.

Edellä olevan perusteella Alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen 2 §:n 2 mom muutettaisiin kuulumaan seuraavasti: ” Pelastuslautakunnassa on 15 jäsentä ja kullakin henkilökohtainen varajäsen. Jäsenmäärä jakautuu siten, että Kokkolan kaupungilla on 4 jäsentä, Pietarsaaren kaupungilla 2 jäsentä, Kannuksen kaupungilla 1 jäsen ja muilla jäsenkunnilla 1 jäsen.”(muutos kursiv.). Muilta osin 2 §:ää tai yhteistoimintasopimusta ei muuteta.

Kunnanjohtaja
Kunnanjohtaja esittää edelleen kunnanvaltuustolle ehdotettavaksi, että Lestijärven kunta hyväksyy pelastuslautakunnan yhteistoimintasopimuksen muuttamisen edellä esitetyllä tavalla.

Lestijärven kunta on jo aiemmin valinnut pelastuslautakuntaan jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Tältä osin asiaa ei käsitellä uudelleen.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



------------------------- Valtuusto
Valtuusto päätti, että Lestijärven kunta hyväksyy pelastuslautakunnan yhteistoimintasopimuksen muuttamisen edellä esitetyllä tavalla.

Lestijärven kunta on jo aiemmin valinnut pelastuslautakuntaan jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Tältä osin asiaa ei käsitellä uudelleen.


Liitteet
Yhteistoimintasopimus