Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 22.05.2018 klo 09.00-11.41
65§ MAANTIE 18197 LAKKAUTTAMINEN MAANTIENÄ JA MUUTTAMINEN YKSITYISTIEKSI
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus esittää maantie 18197 eli Haravojantien lakkauttamista maantienä ja sen muuttamista yksityistieksi.

Kunnan tulee antaa lausunto tiesuunnitelmasta ja siitä tehdyistä muistutuksista sekä toimittaa lausuntonsa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ja lausuntoon tulee liittää oikeaksi todistetut otteet tiesuunnitelman käsittämälle alueelle vahvistetuista tai hyväksytyistä oikeusvaikutteisista kaavoista (yleiskaava, asemakaava).

ELY-keskus pyytää kuntaa vastamaan ottaako se vastatakseen esitetyn lakkautettavan tien kunnossapidon. Kuntaa pyydetään myös ilmoittamaan onko suunnitelman käsittämälle alueelle vahvistettu maakunta- tai seutukaava tai hyväksytty oikeusvaikutteinen yleis- tai asemakaava. Kunnan tulee myös ilmoittaa, onko kaava yhdenmukainen tiesuunnitelman kanssa tai muuttaako kunta kaavan tiesuunnitelman mukaiseksi. Mikäli kaava poikkeaa tiesuunnitelmasta ei suunnitelmaa voida hyväksyä ennen kuin lainvoimainen asemakaava tai yleiskaava on muutettu tiesuunnitelman mukaiseksi, ellei kaavan muutos ole vähäinen ja ilmoittamaan onko kaavan muutos sellainen ettei se ole esteenä suunnitelman hyväksymiselle.

Kunnanjohtaja
Lestijärven kunnanhallitus lausuu seuraavaa:

Haravojantie on Lestijärven Syrinkylällä n. 2 km mittainen maantie harvaan asutulla alueella ja maaseutumaisemassa. Tien pääasialliset käyttäjät ovat maa- ja metsätalous, paikalliset asukkaat, matkailu (mökkimajoitus) ja muut yritystoiminnan asiakkaat. Alueen elintoiminnatovat vireät.

Kuten aiemmin todettiin on Haravojantie n. 2 km:n mittainen ja haaraantuu tiestä nro 775. Haravojantien lyhyydestä johtuen tien hoitokulut ovat nykyisellä järjestelyllä pienet, joten Haravojantien muuttamisella ei ole kokonaisvaltiasesti taloudellisia vaikutuksia. Sen sijaan jos Haravojantie tulee kunnan ylläpitämäksi niin hoitokulut ovat paljon korkeammat, koska ko. tie on etäällä muusta kunnan hoitamasta tieverkosta. Tietä käytetään edelleen yleiseen liikenteeseen eikä sitä voida näin ollen lakkauttaa (Maantielaki 503/2005 § 89).

Näillä perusteluilla Lestijärven kunta esittää, että Haravojantie säilytetään maantienä eikä Lestijärven kunta ota sen kunnossapitoa itselleen. Alueella on yleiskaava ja pellot ovat M-aluetta.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.



Liitteet
Vastine