Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 22.05.2018 klo 09.00-11.41
70§ LAUSUNTO LOUHOSALUEIDEN OSAYLEISKAAVAT, KELIBER OY/KAAVALUONNOS
Keliber Oy:n tavoitteena on aloittaa litiumin tuotantotoiminta Keski-Pohjanmaalla. Raaka-ainetta, litiumpitoista mineraalia eli spodumeenia on tarkoitus louhia Syväjärven, Läntän, Rapasaaren sekä Outoveden esiintymiltä. Yhtiön tarkoituksena on louhittavan malmin kuljettaminen Kaustisen Kalavedelle rakennettavaan rikastamoon. Litiumkemiantehdas, jossa malmirikaste jatkojalostetaan litiumkarbonaatiksi, sijoitetaan todennäköisimmin Kokkolaan. Alue on osa Keski-Pohjanmaan litiumprovinssia, jonka litiumspodumeenivarannot ovat Euroopan merkittävimmät. Litiumin kysyntä on kasvussa mm. sähköautomarkkinoiden kehittyessä.
Louhostoiminta on tarkoitus aloittaa 2020. Alueet ovat käytössä yksi kerrallaan kuitenkin limittäin niin, että yhden alueen toiminnan loppuvaiheessa seuraavaa aloitetaan. Louhosalueilla toimitaan keskimäärin 2-6 vuotta, Outovedellä noin puoli vuotta, jolloin toiminta-ajaksi arvioidaan yhteensä noin 10 vuotta.
Kaivostoiminnan merkittävimmät positiiviset vaikutukset tulevat työpaikkojen ja elinvoimaisuuden lisääntymisestä alueella. Negatiivisia vaikutuksia odotetaan erityisesti vesistöihin. Myös melu, pöly ja maisemavaikutuksia tulee, mutta ne jäävät pääosin paikallisiksi louhosalueiden läheisyyteen. Louhostoiminnan ollessa käynnissä liikennevaikutukset ovat merkittäviä. Positiivinen asia on tieverkon parantaminen myös metsäautoteiden osalta. Negatiivisia vaikutuksia taas voi tulla erityisesti liikenneturvallisuuden osalta.
Louhosalueiden osalta muutos on isolta osin peruuttamaton ja pysyvä. Kaavatyössä on tarkoituksena ohjata louhostoimintaa, jonka päätyttyä kaavat on tarkoitus kumota tai muuttaa. Tällöin alueen jälkikäyttö voidaan suunnitella.
Keliber Oy:n tavoitteena on aloittaa litiumin tuotantotoiminta Keski-Pohjanmaalla. Raaka-ainetta, litiumpitoista mineraalia eli spodumeenia on tarkoitus louhia Syväjärven, Läntän, Rapasaaren sekä Outoveden esiintymiltä. Yhtiön tarkoituksena on louhittavan malmin kuljettaminen Kaustisen Kalavedelle rakennettavaan rikastamoon. Litiumkemiantehdas, jossa malmirikaste jatkojalostetaan litiumkarbonaatiksi, sijoitetaan Kokkolaan.
Alue on osa Keski-Pohjanmaan litiumprovinssia, jonka litiumspodumeenivarannot ovat Euroopan merkittävimmät. Litiumin kysyntä on kasvussa mm. sähköautomarkkinoiden kehittyessä. Louhostoiminta on tarkoitus aloittaa 2020. Alueet ovat käytössä yksi kerrallaan kuitenkin limittäin niin, että yhden alueen toiminnan loppuvaiheessa seuraavaa aloitetaan. Kaavaluonnokset koskevat sekä Kokkolan että Kaustisen alueita joten lausunnon voi tehdä keskitetysti molemmista. Lausunto tulee antaa 15.6.2018 mennessä.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus antaa osayleiskaavaluonnoksesta oheisen liitteen mukaisen lausunnon.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.


Liitteet
Lausunto