Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantaina 18.6.2018 klo 19.00-21:54
19§ YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RONI BRANDT

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RONI BRANDT

Päätösluonnos:

ASIA
Päätös ympäristönsuojelulain 39 §:n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee eläinsuojan rakentamista.

HAKIJA
Roni Brandt
LAITOS
Lupaa haetaan lypsykarjanavetan laajennukselle. Laajennus tehdään uutena pihattosiipenä sekä ottamalla myös vanhat tuorerehun laakasiilot kuivikepohjalliseen eläinsuojakäyttöön. Nykyinen lietelantamenetelmällä toimiva eläinsuoja ja sen kaksi lietelantasäiliötä säilyvät käytössä. Laajennuksen myötä nautakarjan yksilömäärä nousee 65:stä 112:een. Tuleva eläinmäärä pitää sisällään vasikat (12 kpl), nuorkarjan (8), hiehot (24) ja lypsylehmät (68). Tilan lannantuotolliseksi eläinyksikkömääräksi muodostuu 878.
Eläinsuoja sijoittuu hakijan omistamalle Kaunisto 421-401-12-30 tilalle ja sen keskikoordinaatti on 387702-7039644 EurefTM35FIN. Osoite on sama kuin hakijalla.

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAINEN
Lupahakemus on tullut vireille 7.5.2018. Ympäristönsuojelulain 27 §:n liitteen 1 mukaan eläinsuoja, joka on tarkoitettu vähintään 50 lypsylehmälle, on ympäristölupavelvollinen. Ympäristönsuojeluasetuksen 2 § 1 momentin 10) kohdan mukaan lupa kuuluu eläinyksikkömäärillä 570 -1709 kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen ratkaistavaksi.

TOIMINTAA KOSKEVAT AIEMMAT LUVAT
Eläinsuojalla ei ole aiempaa ympäristölupaa.

SIJOITUSPAIKAN KAAVOITUSTILANNE JA YMPÄRISTÖ
Alue on haja-asutusaluetta, jolla ei ole asemakaavaa. Lestijärven vahvistetussa osayleiskaavassa rakennuspaikka ja sen lähialue sijoittuu AM/MT merkityille alueille eli Maatilan talouskeskusten ja Maatalouden alueille, joilla ei ole maatalousrakentamista rajoittavia kaavamääräyksiä.
Laajennus sijoittuu kiinteästi nykyisen lypsykarjanavetan yhteyteen. Rakennuspaikka on osa Konttikoskentien varren perinteistä maatalous- ja viljelymaisemaa. Lähimmät naapureiden asuinrakennukset sijoittuvat tilakeskuksesta 100 m etäisyydelle.
Rakennusalueelta ei ole tiedossa luonnonsuojelullisesti arvokkaita kohteita tai eliölajeja.

Pohjavesi
Eläinsuoja tai lannan levitykseen käytettävissä olevat pellot eivät sijaitse pohjavesialueilla.


Pintavedet
Tilakeskus sijaitsee Lestijärveen laskevan Lehtosenjoen valuma-alueella. Etäisyys Lehtosenjokeen on noin 320 m. Väliin jäävä alue on peltoa tai naapureiden tilakeskuksia. Rakennusalueella ei ole tulvavaaraa.

TOIMINNAN KUVAUS
Tilalla harjoitetaan lypsykarjataloutta. Eläinsuojaan asennetaan lypsyrobotti, jolloin sekä entisen parsinavetan että uuden pihaton lehmät kulkevat robotille vapaasti. Lypsämättömille varataan erilliset karsinat sekä kuivikepohjallisiksi muutetut laakasiilot.
Karjaa ei laidunneta, mutta sille varataan käyttöön 5000 m2 ulkojaloittelutarha noin 5 kk vuodessa kesäaikaan. Tarhassa ei harjoiteta eläinten ruokintaa. Tarhaan kertyvä lanta kerätään tarvittaessa kuivalantalaan.
Nurmirehu valmistetaan esikuivattuna torniin (700 t/a) tai pyöröpaalattuna tuubiin (1300 t/a). Poikkeuksellisen kosteissa korjuuoloissa osa rehusta saatetaan valmistaa muovipohjalliseen aumaan. Paalien purku tapahtuu rehuladossa, josta mahdolliset puristenesteet voidaan kerätä talteen.

Lannan ja jätevesien käsittely ja varastointi
Nykyiseen lietelantamenetelmällä toimivaan eläinsuojaan sijoitetaan 485 lannantuotollista eläinyksikköä. Eläinsuojan yhteydessä on kaksi altapäin täytettävää lietesäiliötä, joiden tilavuus on yhteensä 1133 m3. Säiliöt ovat kattamattomia mutta kuorettuvia. Lisäksi tilalla on sopimus eläintenpidon lopettaneen naapuritilan 130 m3 etäsäiliön käyttömahdollisuudesta. Etäsäiliö sijaitsee koordinaattipisteessä 386080-7037939 ETRS TM35FIN, josta lähimpään asuttuun kiinteistöön on matkaa 1080 m.
Tilakeskuksen säiliöihin johdetaan myös maitohuoneen ja nykyisen navetan pesuvedet sekä torni- ja aumavarastoidun esikuivatun säilörehun valumavedet. Nykyisen eläinsuojan yhteydessä on WC, jonka vähäiset jätevedet käsitellään erikseen maaperäimeytyksenä.
Uusi pihatto ja entiset laakasiilot toimivat kuivikelantamenetelmällä, jossa lanta ja virtsa imeytetään kuivikepohjaan. Käytettävä kuivikkeen paksuus on pihatossa 60 cm ja laakasiilossa 30 cm. Kuivikkeena käytetään oljen, turpeen ja purun kerroksia/seoksia. Kuivikepohjien lattia- ja reunarakenteet ovat betonia. Kuivikepohjien reunojen korkeus on >100 cm. Kuivikepohjat tyhjennetään ja vaihdetaan 2 x vuodessa. Kuivikkeille rakennettavan uuden kuivalantalan tilavuus on 1100 m3. Lisäksi itse eläinsuojan kuivikepohjissa on noin 150 m3 varastotilavuus.

Varastotilojen riittävyys
Lantaa ja erilaisia nesteitä kertyy varastoihin ja näille on varastointitilavuutta vuodelle laskettuna:

liete kuivike
Syntyvä m3 lanta lanta muuta
Nykyinen eläinsuoja 1133 ei laidunnusta
Uusi pihatto 1111 ei laidunnusta
Eläinsuojan pesuvedet 10 arvio
Maitohuonejätev 300 arvio
Sadevedet 45 447m2 *0,3m
Puristeneste 60 arvio, esikuivattu auma+torni, yht 1200 t
Poikima- ja hoitokarsinat 52
Syöttöjäte 25 2500 t x 0,5 %
Yhteensä 1548 1188
Varastot m3
uusi kuivalantala 1100
kasvattamoiden pohjat 150
entiset lietesäiliöt, tilakeskus 1493
lietekuilut 50
sopimussäiliö, 130 säiliön omistajan ilmoittama tilavuus
Yhteensä 1673 1250
Erotus 125 62

Varastotilavuudet ovat laskennallisesti riittävät.

Peltopinta-alan riittävyys syntyvälle lantamäärälle
Lanta käytetään kokonaisuudessaan peltolannoitteena. Lupahakemuksen mukaisen eläinmäärän lannalle tulee olla levityspinta-alaa vähintään 62,03 ha (Ympäristöhallinnon ohjeita 1/2010). Tilalla on lannan levitykseen käytettävissä olevaa peltoa 71,73 ha, joista omaa on 36,61ha ja lannan luovutussopimuksiin perustuvaa 35,12 ha. Esitetty levityspinta-ala on riittävä.

Öljyt ja Jätehuolto
Tilalla on moottoripolttoöljylle yksi 3000 litran 2-vaippasäiliö. Säiliö on varustettu laponestolaitteella, ylitäytönestimellä ja lukituksella. Voiteluöljyjä ja muita öljytuotteita säilytetään enintään 200 litraa kerrallaan katetussa varastossa sisätiloissa (autotallissa).
Tilalla syntyy/varastoidaan vuosittain jätteitä seuraavasti (toimitusosoite): Eläinten raadot 3 tonnia (Honkajoki Oy), kuiva talousjäte 400 kg (Millespakka), muovit 4 t (Millespakka/erilliskeräily), jäteöljyt 200 l (Millespakka/ Ekokem Oy), metalliromut 1 t (metallinkeräykseen), vaaralliset jätteet (loisteputket ym, Millespakka). Jätteet varastoidaan halleissa betonilattian päällä.

HAKEMUKSEN KÄSITTELY

Hakemuksesta tiedottaminen
Hakemuksesta on kuulutettu Lestijärven kunnan nettisivuilla ja kunnanviraston ilmoitustaululla 10.5. – 8.6.2018. Kuulutus on lähetetty 8.5.2018 kirjeitse tiedoksi enintään 200 metrin etäisyydelle eläinsuojan rakennuspaikasta sijoittuvien maa/metsäkiinteistöjen omistajille sekä enintään 400 m etäisyydelle sijoittuvien asuinkiinteistöjen omistajille (yhteensä 8 kiinteistöä). Hakemusasiakirjat ovat kuulutusaikana olleet nähtävillä Lestijärven kunnan teknisessä toimistossa.
Hakemuksesta pyydettiin lausunto Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollolta.

Muistutukset ja mielipiteet
Hakemuksesta ei tullut kuulemisaikana muistutuksia tai huomautuksia.

Lausunnot
Keski-Pohjanmaan Ympäristöterveydenhuolto toteaa lausunnossaan 1.6.2018:
”Eläinsuojan toiminnasta ei saa aiheutua pohjaveden pilaantumisvaaraa. Tila ja sen lannanlevitykseen käyttämät pellot eivät sijaitse pohjavesialueella, mutta pintavedet tilan alueelta kulkeutuvat pohjavesialueen läpi. Tämä tulee huomioida pintavesien suojelulla siten, ettei lannankäsittelystä ja varastoinnista eikä jaloittelutarhan käyttämisellä aiheuteta pohjaveden laatua heikentäviä päästöjä. Suositellaan, että jaloittelutarha perustetaan kantavasta materiaalista siten, että sitä on mahdollista pitää puhtaana. Samalla edistetään myös nautojen terveyttä. Jaloittelutarhan valumavedet suositellaan kerättäväksi lantasäiliöön ja valtaojan varteen tulee jättää riittävät suoja-alueet.”

Hakijan kuuleminen
Hakijaa kuultiin 12.6.2018 suullisesti ympäristöterveydenhuollon lausunnosta. Hakija totesi, että lausunnon suosituksia voidaan toteuttaa muutoin, mutta jaloittelutarhan sulamis- ja sadevesien kerääminen lietesäiliöön aiheuttaisi noin 1500 m3 lisäsäiliötarpeen, mikä olisi kohtuuton tarhauksesta aiheutuvaan todennäköiseen valumahaittaan nähden.

TEKNISEN LAUTAKUNNAN RATKAISU
Tekninen lautakunta on tarkastanut ympäristölupahakemuksen ja myöntää Roni Brandtille ympäristöluvan eläinsuojan pitämiseen ja laajentamiseen enintään 878 lannantuotolliselle eläinyksikkömäärälle jäljempänä luetelluin lupamääräyksin.

Lupamääräykset:

  1. Eläinsuoja lantavarastoineen sijoitetaan ja mitoitetaan hakemuksen liitteenä olleiden asemapiirustuksen ja pohjapiirustuksen mukaisesti (laatija NHK-Keskus, Juha Aaltonen, päiväykset 12.12.2017 ja 2.5.2018)
  2. Eläinsuojaan voidaan sijoittaa enintään 68 lypsylehmää, 24 12–24 kk ikäistä hiehoa ja 20 alle 12 kk ikäistä vasikkaa, tai muutoin nautamäärä, joka vastaa enintään 878 lannantuotollista eläinyksikköä. Eläinten pito muualla kuin luvan saaneessa karjasuojassa ja sen jaloittelutarhassa ei ole sallittua ilman erillistä selvitystä toiminnan sijoittumisesta, periaatteesta ja huomioiduista ympäristönsuojelutoimista
  3. Eläinsuojan lietelannan varastointitilavuuden on oltava pesu- ja sadevedet huomioituna vähintään 1548 m3 ja kuivikelannan varastointitilavuuden kuivikepohjat mukaan lukien vähintään 1188 m3. Uusien lantavarastojen rakenteiden tulee täyttää maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräysten MMM-RMO-C 4 vaatimukset.
  4. Toiminnanharjoittajan tulee korjata viivytyksettä sellaiset lannan varastointitilojen tai muiden rakenteiden puutteet tai vauriot, jotka voisivat aiheuttaa pilaantumisriskin ympäristölle.
  5. Luvan mukaisella eläinyksikkömäärällä lannan ja virtsan levitykseen tulee olla käytettävissä peltoa vähintään 62,03 ha hehtaaria. Lannan levityksessä tulee noudattaa nitraattiasetuksen (1250/2014) määräyksiä, joiden mukaan mm. vesistöjen ja valtaojien varrelle tulee jättää riittävän leveä lannoittamaton suojakaista ravinteiden vesistöön pääsyn rajoittamiseksi. Pinta-alavaatimusta voidaan korvata toimittamalla lantaa laitokselle, jolla on sen vastaanottoon oikeuttava ympäristölupa. Ennen toimitusta on valvontaviranomaiselle esitettävä etukäteen luovutusta koskeva sopimus.
  6. Lannan ajo ei saa aiheuttaa yleisten teiden likaantumista lannalla. Tämä edellyttää mm. lannan kuljetuskaluston, kuormausalueen ja kuormauskäytännön asianmukaisuutta. Lannan levityksestä ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa. Toiminnanharjoittaja vastaa myös käyttämiensä urakoitsijoiden suorittamasta lannan levityksestä tämän luvan ja lainsäädännön mukaisesti.
  7. Mikäli tilan käyttöön tulee pohjavesialueelle sijoittuvia peltolohkoja, näille ei saa levittää nestemäisiä tai lietemäisiä orgaanisia lannoitteita kuten virtsaa tai lietelantaa. Kuivalantaa voidaan levittää pohjavesialueen ulkorajan ja varsinaisen muodostumisalueen väliselle alueelle, kun levitys tapahtuu keväällä ja kerralla käytettävä lantamäärä ei ylitä viljelykasvin yhden kasvukauden aikana tarvitsemaa ravinnemäärää. Lannoitteita ja torjunta-aineita levitettäessä on kaivojen ympärille jätettävä vähintään 30 metrin levyinen suojavyöhyke. Hakijan on varmistuttava torjunta-aineiden tuoteselosteista, voidaanko ainetta käyttää pohjavesialueella.
  8. Jaloittelutarha tulee perustaa kantavaksi ja helposti lantajäämistä puhdistettavaksi. Jaloittelutarhan koon tulee olla vähintään 20 m2 sillä jaloittelevaa täysikasvuista nautaa kohden. Mikäli tarha on suhteellisesti pienempi, se tulee varustaa valumavesien talteenotolla.
  9. Polttoainesäiliöiden tulee olla tarkoitukseen tyyppihyväksyttyjä ja varustettuja laponestolaitteella ja lukituksella. Säiliön tulee olla ulkona joko kaksoisvaippainen kiinteällä suoja-altaalla varustettu tai sadevesikatteen alle sijoitettaessa valuma-altaallinen. Valuma-altaan tulee vastata tilavuudeltaan säiliön tilavuutta. Öljytuotteiden ja kemikaalien varastoinnissa käytettävien astioiden tulee olla tiiviitä ja sisältää tuotteen tunnistus- ja varoitusmerkinnät ja astioiden säilytyksen tulee tapahtua sisätiloissa tiiviillä ja viemäröimättömällä alustalla.
  10. Jätteiden käsittelyssä ja niiden lajittelussa tulee noudattaa alueen jätehuollon voimassa olevaa jätejärjestystä. Vaarallisten ongelmajätteiden varastoinnin tulee tapahtua sisätiloissa tiiviillä viemäröimättömällä alustalla. Kuolleiden eläinten käsittelyn tulee tapahtua eläinlääkärin hyväksymällä tavalla
  11. Pilaantunut rehu tulee varastoida ja käsitellä kuivalannan tapaan peltolannoitteena. Rehun sijoitus muutoin maastoon on kiellettyä. Rehua voidaan luovuttaa laitokselle, jolla on sen vastaanottoon oikeuttava ympäristölupa.
  12. Lupamääräysten noudattamista tullaan valvomaan tilalla lakisääteisin määräaikaistarkistuksin (YSL 168 §). Tarkistusta varten toiminnanharjoittajan on seurattava määräysten 1-10 toteutumista toiminnassaan sekä pyrittävä miettimään ja esittämään toimintatapoja, joilla toiminnan ympäristönsuojelullista tasoa voisi edelleen kehittää.

RATKAISUN PERUSTELUT
Tekninen lautakunta katsoo, että toimittaessa tämän päätöksen ja lupamääräysten mukaisesti eläinsuoja ja eläinten pito täyttävät ympäristönsuojelulain vaatimukset ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Toiminta ei myöskään aiheuta naapuruussuhdelaissa määritettyä haittaa naapureille tai muulle asutukselle. Laajennus sijoittuu olemassa olevan eläinsuojan yhteyteen, jolloin etäisyys lähimpään asuinkiinteistöön (100 m) on suositusten mukaan riittävä (Ympäristöhallinnon ohjeita 1/2010).
Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon suositus tarha-alueen kantavasta perustuksesta ja valtaojien suoja-alueista on huomioitu lupamääräyksissä. Jaloittelutarhan valumavesien keruuta säiliöön ei ole edellytetty, koska jaloittelutarhan pinta-ala on laskennallisesti yli 50 m2/täysikasvuinen nauta. Suositusten mukaan tarha tulisi viemäröidä vasta kun suhteellinen pinta-ala on pienempi kuin 20 m2 (Ympäristöhallinnon ohjeita 1/2010).

LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Jos toiminta muuttuu oleellisesti suhteessa ympäristöriskeihin, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa.

LUPAA ANKARAMMAN ASETUKSEN NOUDATTAMINEN
Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräyksiä ankarampia tai niistä poikkeavia säännöksiä, on asetusta luvan estämättä noudatettava.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 6-8, 11–12, 14–17, 19-20, 27, 29, 34, 40, 42-44, 48-49, 52-53, 58, 62, 66, 83, 87, 170, 190-191 ja 198 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 2-4, 11-15 ja 23 §
Jätelaki (646/2011) 2, 8, 12-13, 15-17, 29, 72, 118-120 ja 122 §
Laki eräistä naapuruussuhteista 13.2.1920/26 (muutos 4.2.2000/90) 17 §
Valtioneuvoston asetus maataloudesta olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta. (1250/2014)

Muut ohjeet ja perusteet
Ympäristöministeriön ohje kotieläintalouden ympäristönsuojelusta 1/2010
Maa- ja metsätalousministeriön määräys MMM-RMO C 4: Kotieläinrakennusten ympäristönhuolto
Lestijärven kunnan (Millespakka Oy:n) jätehuoltomääräykset (www.millespakka.fi).
Lestijärven osayleiskaava, vahvistettu 22.2.2000

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Käsittelymaksua peritään 750 euroa. Kyseessä on arvonlisäveroton myynti. Maksu perustuu Lestijärven kunnanvaltuuston 29 päivänä toukokuuta 2015 § 13 hyväksymään kunnan ympäristöviranomaisen taksaan.

LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Tekninen lautakunta tiedottaa tästä päätöksestä siten kuin ympäristönsuojelulain 85 §:ssä on säädetty.

Arto Hautala esitteli ympäristölupahakemuksen ja päätösluonnoksen. Roni Brandt ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta käsittelyn ajaksi.

Rakennustarkastaja
Lautakunta päättää ympäristöluvan päätösluonnoksen mukaisesti

Tekninen lautakunta

Lautakunta päättiympäristöluvan päätösluonnoksen mukaisesti