Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Maanantai 18.06.2018 klo 09.00-11.40
80§ LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VERONTILITYSLAIN 5 A JA 13 §:N MUUTTAMISESTA
Valtiovarainministeriö pyytää 21.6.2018 mennessä Lestijärven kunnan lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi verontilityslain 5 a ja 13 §:n muuttamisesta.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia siten, että jaettaessa kuntien yhteisöveron metsävero-osuutta yksittäisille kunnille kunnan metsäerän laskennassa kaikki metsähehtaarit olisivat maa kunnittain yhdenmukaisesti arvostettuja. Samalla luovuttaisiin jaottelemasta kunnan alueella sijaitsevia metsähehtaareja metsätalouskäytössä oleviin ja
luonnonsuojelualueilla sijaitseviin metsämaihin. Yksittäisen kunnan metsäerän laskentaerän laskentaperusteena olisi kunnan metsähehtaarien kokonaismäärän suhteellinen osuus maakunnan vastaavasta hehtaarimäärästä. Lisäksi esitykseen sisältyy lakiteknisiä muutoksia.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta. Lakia sovellettaisiin ensimmäisen kerran verovuoden 2019 yhteisöveron jako-osuuksien laskennassa.
Metsäerän laskentaperusteiden muutoksella ei ole vaikutusta valtiontalouteen eikä kuntien talouteen kokonaisuutena. Sen sijaan yksittäisille kunnille muutoksella on vaikutuksia. Suurimmille kaupungeille muutoksella ei ole juurikaan vaikutuksia.
Muutoksen vaikutus tulee vuonna 2019 kuntien yhteisöveron laskentaperusteeseen mukaan puolella painolla, koska verontilityslain 13 §:n 1 momentin mukaan kunnan verovuoden jako-osuus on kahden viimeksi valmistuneen verotuksen tietojen perusteella laskettujen jako-osuuksien keskiarvo. Lisäksi vuodesta 2021 myös valtionosuuksien verotuloihin perustuva tasaus lieventää vielä vaikutusta kuntien tuloihin. Verotulojen tasaus lasketaan viimeksi valmistuneen verotuksen tiedoilla eli kahden vuoden viipeellä verrattuna verovuoteen. Esityksen kuntakohtaiset vaikutuslaskelmat on tehty siten, että kuntien osuutena yhteisöveron tuotosta on käytetty vuoden
2017 arvioita 1 717 miljoonaa euroa.
Kuntakohtaisen vaikutuslaskelman mukaan kun muutos on on voimassa täysipainoisesti vuonna 2020, on sen vaikutus Lestijärven kunnan verotuloihin -32 euroa/asukas.
Oheismateriaalina hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verontilityslain 5 a ja 13 §:n muuttamisesta.
Kunnanjohtaja
Lestijärven kunta ei hyväksy esitettyä muutosta, koska Lestijärven kunnan yksi tärkeäimpiä elinkeinoja on metsätalous. Lestijärven kunnan menettämä yhteisövero on erittäin merkittävä (-32 euroa/asukas) kunnan verotuloihin nähden, Lestijärven kunta kokee muutenkinMetsähallituksessa suoritetut järjestelyt epäoikeudenmukaisina Lestiärven kuntaa kohtaan, koska kunnan metsäpinta-alasta Metsähallitus omistaa yli puolet. Metsähallituksen metsätuloja ei käytetä missään muodossa Lestijärven kunnan kehittämiseen.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.




Liitteet
Estityksen sisältö