Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Maanantai 18.06.2018 klo 09.00-11.40
82§ LESTIJÄRVEN VESISTÖALUEEN OHJAUSRYHMÄN PERUSTAMINEN

Vaikka Lestijärven vesistöalue todetaan virallisessa Kokemäen joen – Saaristomeren - Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmassa tyypiltään matalaksi humusjärveksi, joka luokitellaan erinomaisessa ekologisessa tilassa ja hyvässä kemiallisessa tilassa olevaksi Keski-Pohjanmaan maakuntajärveksi, niin todellisuus on valitettavasti huonompi. Järven pitkäaikainen seuranta osoittaa Jukka Pakkalan (ELY) mukaan selvästi sen tilan huononemista. Järvi muuttuu koko ajan pahempaan suuntaan. Järven tavoitetilan tulee olla nykyistä parempi kuten Jukka Pakkala sanoo. Hänen mukaansa järven kuormitusta on vähennettävä (35%).

Viime kesänä aloitettiin Vyyhti3- hankkeen puitteissa järveen tulevien päästöjen ja valumien kartoitukset. Kesän aikana otettiin kolme kertaa vesinäytteet Lehtosen joesta, Pappilan joesta, Itäpurosta ja Mustikkapurosta. Tänä kevään on samoista paikoista otettu kahdet vesinäytteet tulva-aikana vapun kahta puolen.

Valuma-analyysien jo alustavat tulokset ovat huolestuttavia. Loppuraportti valmistuu kesään mennessä. Arto Hautalan mukaan fosforivalumat ovat järven sietokyky huomioiden siedettävät. Mittaustulokset osoittavat myös raudan ja typen merkittävää valumaa Lestijärveen. .Enemmän ongelmia järven tilaan ja ekologiaan aiheuttavat runsastuneiden sateiden myötä lisääntynyt humus- ja kiintoaineiden kuormitus. Ongelma on hälyttävä humuksen ja muiden kiintoaineiden osalta. Niiden valuma järveen on noin 600 tonnia vuodessa ja se on liian suurta. Suurin osa päästöistä tulee metsätaloudesta ojituksen myötä. Päästöjä on ehdottomasti pystyttävä rajoittamaan, muuten järvemme ei säily edes nykyisellään.

Edessä on siis laaja, monipuolinen ja monivuotinen järven valuma-alueen kunnostustyö, joka tulee koskemaan koko kuntaa ja koko Lestijokilaaksoa.

Aikoinaan Vyyhti3- kärkihanketta aloitettaessa perustettiin epävirallinen työryhmä valuma-analyysin suunnittelua ja toteuttamista varten. Työryhmään tulivat joulukuussa 2016 Esko Ahonen, Arto Hautala, Pekka Tuikkanen, Eino Kangasvieri, Aimo Itäniemi, Mikko Viitasalo ja Timo Lappi (pj).

Järven valuma-alue analyysiin liittyy myös kosteikkokartoitusten toteuttaminen ja niihin liittyvien suojatoimien selvitystyö. Tämä työ alkaa Lehtosen joen valuma-alueella tänä keväänä, kun Jarkko Pyyluoma E-P ProAgriasta tulee tänne aloittamaan tämän kartoitustyön torstaina 24.5. Paikallisia edustavat Arto Hautala, Timo Lappi ja Mikko Viitasalo.

Analyysivaiheiden jälkeen ja tulosten selvittyä alkaa monivaiheinen ja laaja suojelutoimien suunnittelu ja toteutus. Se tulee vaatimaan myös rahoitusta ja paikallista asiantuntemusta. Tähän tarvitaan virallistettu vastuutaho, jonka nimissä ja ohjauksessa hanketta viedään eteenpäin. Kevään 2018 aikana keskusteluissa on todettu, että Lestijärven kunta on Lestijärven osalta vastuuviranomainen ja koko jokilaakson osalta muut kunnat. Lestijoen neuvottelukunta voisi olla virallinen organisaatio koko jokilaakson osalta.

Lestijärveen kohdistuva uhkatilanne on saatettava maanomistajien ja suuren yleisön tietoon mieluusti jo tämän kevään kuluessa.

Esitämme, että Lestijärven kunta nimeää ohjausryhmän em. vastuutahoksi kunnan nimissä Lestijärven valuman hillitsemistoimien ja valuma-alueen kunnostustoimien suunnittelua, koordinaatiota, ohjausta ja tiedottamista varten. Työryhmän sihteeriksi tulisi nimetä paras asiantuntijamme, ympäristösihteeri Arto Hautala. Työryhmän koko voisi olla 5-8 henkilöä.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus nimeää ohjausryhmän 5-8 henkilöä em. vastuutahoksi kunnan nimissä Lestijärven valuman hillitsemistoimien ja valuma-alueen kunnostustoimien suunnittelua, koordinaatiota, ohjausta ja tiedottamista varten. Työryhmän sihteeriksinimetäänArto Hautala.

Kunnanhallitus
Kunnanhallitus nimesi ohjausryhmään seuraavat henkilöt: puheenjohtajaksi Mikko Viitasalo, Lestijokiseudun ympäristöyhdistys;Timo Lappi, Lestijärven kalastuskunta; Susanna Kuorikoski, Lestijärven kunta; Petteri Arovainio, Metsähallitus;Henna Haka, Lestijärven 4H-yhdistys;Eero Hakala, ProAgria; Kaisa Mäkelä, Lestijärven kunta; Noora Lappi, Lestijärven kuntaja Timo Syrjälä, Metsän Tähden Oy.Työryhmän sihteeriksi nimettiin Arto Hautala ja ohjausryhmä voi kutsua asiantuntijoita.