Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 28.08.2018 klo 09.00-11.30
105§ LAUSUNTOPYYNTÖ KESKI-POHJANMAAN JA PIETARSAAREN PELASTUSTOIMEN PALVELUTASOPÄÄTÖS 2019-2020

Pelastuslain 37912011 29 $:ssä säädetään, että alueen pelastustoimen tulee päättää pelastustoimen palvelutasosta kuntia kuultuaan.

Palvelutasopäätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma
palvelutason kehittämisestä. Päätös on voimassa määräajan.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen palvelutasosta päättää alueen pelastustoimesta vastuussa oleva ylikunnallinen toimielin; pelastuslautakunta.

Palvelutasopäätös on toimitettava aluehalIintovirastolle, joka toimii palvelutasoa valvovana viranomaisena. Jos palvelutasopäätös on puutteellinen, aluehallintovirasto voi palauttaa asiakirjan täydennettäväksi.

Pelastuslautakunnan hyväksymän nykyisen palvelutasopäätöksen voimassaoloaika päättyy vuoden 2018 lopussa, joten uusi palvelutasopäätös tulisi saattaa voimaan 1.1.2019 lukien.

Maakunta- ja soteuudistukseen liittyy myös pelastustoimen tehtäväalue. Edellä mainitun uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2020. Uudistuksessa pelastuslaitoksen toiminta siirtyy osaksi maakunnan toimintaa ja rahoitus tulee jatkossa
kuntien sijasta valtiolta yleiskatteellisena maakuntaan.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos jakautunee maakuntauudistuksen toteutumisen yhteydessä kahteen osaan maakuntajaon mukaisesti. Uudistuksesta huolimatta pelastuslaitoksella on oltava voimassa oleva palvelutasopäätös ja vuoden 2020 mukaan ottamisella varmistetaan, että alueella on voimassa oleva pelastustoimen palvelutasopäätös, mikäli valtakunnallinen yhtenäinen malli viivästyy.

Pelastuslaitoksen palvelutasopäätösesitys vuosille 2019-2020 on esityslistan oheismateriaalina.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastustoimen palvelutasopäätösluonnos 2019-2020 esityslistan oheismateriaalina jaetuissa asiakirjoissa.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitustotetaa lausuntonaan, että pelastustoiminnan nykyisen palvelutason turvaamiseksi Lestijärvellä tulee jatkossakin taata riittävät resurssit.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Palvelutasopäätös