Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 01.06.2017 klo 19.00-20.40
34§ KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUTAMIESTEN VALINTA AJALLE 1.6.2017-31.5.2021

Käräjäoikeuksissa eräiden asioiden ratkaisemiseen osallistuvat myös lautamiehet. He ovat maallikoita ja ovat käsittelemässä lähinnä rikosasioita mutta joskus myös perheoikeudellisia ja huoneenvuokra-asioita. ”Lautamieskokoonpanossa” puheenjohtajana toimii käräjäoikeuden vakinainen tuomari ja lautamiehiä on yleensä kolme. Heillä kullakin on itsenäinen päätösvalta ja tarvittaessa ratkaisu tehdään äänestämällä, jolloin enemmistön kanta ratkaisee. Äänten mennessä tasan rikosasioissa ratkaisuksi tulee syytetyn kannalta lievempi lopputulos, muissa asioissa puheenjohtajan kannattama mielipide.
Kunnanvaltuusto valitsee lautamiehet neljäksi vuodeksi kerrallaan. Jokaisesta kunnasta valitaan vähintään kaksi lautamiestä ja suurista kunnista huomattavasti enemmän. Lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakautumaa.
Lautamiehen tulee olla Suomen kansalainen. Tehtävään ei voida valita alle 25-vuotiasta tai 63 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lautamiehenä ei voi toimia henkilö, jolla on virka tuomioistuimessa tai rangaistuslaitoksessa, ei myöskään syyttäjä-, asianajaja- tai poliisitehtäviä hoitava henkilö.
Lautamies vannoo tuomarin valan tai antaa vastaavan vakuutuksen ennen toimikautensa alkamista.
Jokaiselle lautamiehelle pyritään järjestämään istunto noin kerran kuukaudessa eli 12 vuosittain. Käräjäoikeus maksaa lautamiehille istuntopalkkion sekä korvaa hänen ansionmenetyksensä.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää valtuustolle yhden lautamiehen valintaa toimikaudeksi 1.6.2017-31.5.2021.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

------------------------- Valtuusto
Valtuusto valitsi toimikaudeksi 1.6.2017-31.5.2021 lautamieheksi Marja Tialan.