Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Torstai 8.11.2018 klo 18.00-20.25
62§ SIVISTYSTOIMEN TALOUSARVIO VUODELLE 2019 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2019-2021

Valmistelijat Tarja Mäkelä, Paula Jokela ja Markus Runtti

 

Sivistyslautakunta

Valmistelija Tarja Mäkelä

Kunnanhallitus on vahvistanut ensi vuodelle opetus- ja kulttuuritoimen budjettikehykseksi

1381639 €.

Sivistyslautakunta johtaa kunnan sivistystoimen hallintoa. Lestin ala- ja yläkoululla on yhteinen rehtori, jonka toimenkuvaan sisältyy sivistystoimenjohtajan tehtävät. Sivistystoimenjohtajan tehtäviin on laskettu noin 15 % rehtorin työajasta, jonka palkkaosuus on laskettu sivistystoimen hallinnon määrärahoihin.

Lautakunnan nettomenot ovat 14 790 euroa.

 

Peruskoulut

Valmistelija Tarja Mäkelä

Palkat talousarvioon lasketaan todellisten mukaisina eli niihin on huomioitu tulevat henkilökohtaisen lisän- yms. korotukset. Sosiaaliturvamaksu on 0,75 %, KuEL-maksu on 16,25 %, tapaturmavakuutus 0,9 %, työttömyysvakuutusmaksu 2,00 % ja muut 0,1 % palkkasummasta. Opettajien eläkemaksu on 16,84 prosenttia.

Koulussa toimii 4 luokanopettajaa ja 5 aineenopettajaa ja 1 vakituinen koulunkäynninohjaaja ja 2 määräaikaista koulunkäynninohjaajaa. Yläkoulun teknisen työn opettajan palvelu ostetaan Kinnulan kunnalta4 tuntia/viikko. Koululla työskentelee 2 siivous- ja keittiötyöntekijää.

Esiopetuksesta vastaa ja järjestää koulutoimi ja esiopetuksen opettajana toimiiluokanopettaja. Esiopetuksessa on lv. 2018-2019 yhteensä3 oppilasta ja seuraavana lukuvuonna arviolta13 oppilasta. Iltapäivätoimintaa järjestetään koulun tiloissa.

Lestin koulun talousarviossa ruokahuolto sisältää keskuskeittiökulut ja tuotot. Keskuskeittiöllä toimii emäntä (50% työajasta) ja1 kokoaikainen ja 1 osa-aikainen keittäjä sekä yksi tuntityössä oleva keittäjä. Keskuskeittiön menot on
228 950euroa. Kulut tulisi kattaa kokonaisuudessaan
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelta, päivähoidosta ja koululta perittävistä ateriamaksuista. Keskuskeittiön tuotot ovat olleet vähenemässä, johtuen kotipalvelun ja kylälle vietävien aterioiden määrän laskusta ja laskutuksen muututtua asiakkailta suoraan suoriteperusteiseksi hoidettavaksi aiemmasta arviolaskutuksesta Soitelta.

Koulutoimi on mukana opetushallituksen perusopetuksen kehittämisen laatuhankkeissa, kuten kerhotoiminnan kehittämisessä ja erityisopetuksen kehittämisessä, johon saatiin avustusta koulunkäynninohjaajien palkkaamiseen. Kullakin sivistystoimen hallinnoimalla hankkeella on toimintasuunnitelma ja talousarviossa tulee näkyä hankkeen budjetointi omalla tilillään. Peruskoulujen tulosalueen netto on980 714euroa, Vuoden 19 raami on917 033 euroa, jolloin Ta 19 ylittää raamin63 681euroa.
Menoissa lisäystä on työsuhteisten palkkaus 4200 euroa, ICT-palvelut 2000 euroa, ruokahuollon menojen kasvu 13 000 euroa, opetuskirjallisuuden hintojen nousu 2000 euroa, työsuhteisten palkat 12 500 (siivous), konttien vuokraus 9 960 euroa. Ta 18 on ollut 980 393, jolloin vähennystäTa 2019 on3199 euroa. Raamiin pääsemiseksi, raaminvähennys 63 360 edellisestä ta vuodesta, tarkoittaisi rakennemuutoksia.

Koulutiloissa on tehty kuntotarkastus vuonna 2017ja tarkastuksen perusteella 1955 rakennettu koulurakennus on kärsinyt huomattavia kosteus- ja rakennevaurioita, jonka takia investointipuolella on määrärahat koulurakennuksen korjaus- ja rakentamistoimenpiteiden suunnittelua varten.

Uusi opetussuunnitelma edellyttää ajantasaiset av-välineet, johon varaus 10 000 euroa investointimenoissa koulun ICT-hankintoihin.

 

Kirjasto- ja kulttuuritoimi

valmistelija Tarja Mäkelä

Kirjasto- ja kulttuuritoimen tehtävänä on tarjota laadukkaat kirjastopalvelut, ajantasainen ja uusiutuva kokoelma ja välineistö kuntalaisten käyttöön. Kirjasto järjestää kirjastonkäytön opetusta koululaisille ja tukee aikuisopiskelijoita. Kirjasto osallistuu Anders-kirjastojen yhteistyöhön. Kirjasto- ja kulttuuritoimi pyrkii tukemaan paikallista kulttuurielämää, vahvistamaan ja kehittämään perinteitä ja etsimään uusia virikkeitä ympäristöstä. Juhlia ja tilaisuuksia järjestetään yhdessä kotiseutuyhdistyksen, seurakunnan ja koulujen ja kansalaisopiston kanssa. Omassa pitäjässä järjestettävien tilaisuuksien lisäksi järjestetään matkoja lähimpiin kulttuurikohteisiin.

Kunnassa on pääkirjasto. Kirjastossa työskentelee kirjastovirkailija (100%), joka hoitaa myös kunnan keskusarkistoa (6 h/viikko). Siivouksen hoitaa koulun siivoojat. Luokanopettaja Paula Jokelatoimii sivutoimisena kirjastotoimenjohtajana.

Vapaa-aikaohjaajan työhön on lisätty vuoden 2017 alusta kirjaston asiakaspalvelua sekä kulttuuripuolen tehtäviä kokotyöajan puitteissa. Muut palkat on laskettu normaalimääräisinä vuoden loppuun saakka. Palkkausmenoista on vähennetty keskustoimistolta kirjastovirkailijan arkistonhoitoon tuleva palkka.

Kirjastorakennus otettiin käyttöön v. 1984. Kirjaston vesikatto on uusittu v. 2017. Kirjastonkäyttötalouspuolelle on varattava määrärahoja rakennuksen vuosittaista korjaamista ja ylläpitoa varten. Investointipuoella on määräraha kirjaston ulkomaalausta ja ulkolaudoituksen osittaista uusimista varten.

Kirjasto- ja kulttuuritoimen nettomenot ovat 74 149 euroa. Raamin ylitys on217 euroa.

 

Nuoriso- ja liikuntatoimi

Valmistelija Tarja Mäkelä

Vapaa-aikatoimen vastuualueeseen kuuluvat nuoriso- ja liikuntatoimet. Vapaa-aikaohjaajan toimi on täytetty kokoaikaisena, jolloin vapaa-aikatoimi kattaa 65,3 % ja kirjasto- ja kulttuuritoimi 34,7 % kokotyöajasta.

Liikuntatoimeen laadittu Lestijärven kunnan liikuntastrategia vuosille 2014-2019 ohjaa liikuntatoimen toimintaa ja rakentamista. Liikuntatoimen tehtävänä on edellytysten luominen liikuntatoiminnan järjestämiseen sekä terveysliikunnan mahdollisuuksien ylläpitäminen kuntalaisille. Tehtävänä on myös yhteistyössä järjestöjen kanssa järjestää lapsille ja nuorille ja myös aikuisväestölle erilaisia liikuntatoimintoja.

Kunnan urheilualueet pyritään pitämään kunnossa. Kunnan tulee varautua urheilukentän rakentamiseen uuteen paikkaan lähivuosien aikana. Liikuntatoimen toimintaa pyritään ylläpitämään mm. hakemalla mahdollisia hankeavustuksia eri ikäiselle väestölle liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi.

Nuorisotoimen tavoitteena on tukea nuorten kasvua ja kehitystä ja ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kunta on mukana etsivä nuorisotyöhankkeessa, johon on varattava kunnan omarahoitusosuus.

Nuoriso- ja liikuntatoimen talousarvion netto on46 965euroa.

Raamin ylitystä on6389euroa. Ylitys johtuu etsivänuorisotyön kuntaosuudesta 2000 euroa ja nuorisovaltuustolle varatusta kokous- ja toimintamäärärahasta 1000 euroa ja vapaa-aikaohjaajan palkkaosuuden kohdentamisesta kokonaan liikuntatoimen momentille, lisäys 3 300 euroa.

Nuoriso- ja liikuntatoimen investointipuolelle varataan määräraha frisbeegolf-radan paikan vaihtamiseen ja radan rakentamiseen, yht. 20 000 euroa. Radan rakentamiseen haetaan rahoitusta Avilta.
Parannan rannan viihtyvyyttä kohennetaan hankkimalla
monitoimiteline kuntoilijoille, leikkipaikka ja keinut,johon tulee varata investointimääräraha, 30 000 euroa.

 

Varhaiskasvatus

Valmistelija Markus Runtti

 

Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan 1.8.2017, joka edellytti uuden varhaiskasvatussuunnitelman tekemistä kunnan päivähoitoon. Lakimuutos edellyttää päiväkotiin riittävän ammatillisen koulutuksen omaavia hoitajia, joten lähitulevaisuudessa erityisesti lähihoitajia ja lastentarhanopettajien pätevyydellä omaavaa henkilökuntaa tulee olla tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen tulosalueeseen kuuluvat päiväkotihoito, perhepäivähoito, lasten kotihoidon tuki ja kunnan lapsiraha.

Päivähoitoa järjestetään Kissankellon päiväkodissa (21 lasta). Kissankellossa työskentelee päivähoidon ohjaaja, 2 lähihoitajaa ja 2 vakituista perhepäivähoitajaa ja yksi oppisopimussuhteessa työskentelevä lastenohjaaja.. Päiväkotitilat on rakennettu vuonna 1990 yläkoulun kellaritiloihin. Päiväkodin tilat on siirretty syksyllä 2017 väistötiloihin Yli-Lestille Tuikkulan tiloihin. Väistötilojen vuokraan varataan määräraha käyttötalouspuolelle. Päiväkotirakennuksen tilasuunnitteluun ja tilojen nykyaikaistamiseen/rakentamiseen tulee varata tulevina vuosina investointimäärärahoja. Kunnan lapsirahaa sekä kotihoidontukea maksetaan yhteensä ensi vuonna noin87 000 euroa.

Päivähoidon ja kotihoidon tuen ja kunnan lapsirahan nettomenot ovat281 110euroa. Raamin ylitys on51 390euroa.Budjetin muutos johtuu vähentyneistä hoitopäivämaksuista8500 euroa, väistötilojen vuokrauksesta 17 000 euroa, lisääntyneistä kiinteistömenoista 6500 euroa ja henkilöstön palkkausmenoista 19 000 euroa. Henkilöstön palkkakuluihin on lisättypuolipäiväisen ruokapalvelun työntekijän palkkaus.

Perusopetuksen rehtori:

Lautakunta käy läpi vuoden 2019 talousarvioesityksen ja toimintasuunnitelman ja lähettää sen kunnanhallituksen ja valtuustonkäsittelyyn.

Sivistyslautakunta:

Hyväksyttiin ja lähetetään kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyn.